Értékelés

Serena Valentino Szegény, mélabús lélek

Fülszöveg:

Sokan ​ismerik a tengeri királylány, Ariel históriáját, amelyben a főhős elveszíti, majd megtalálja a saját hangját. E történetet már sokan, sokféleképpen elmesélték. Ám a sellőlány mindegyik változatban többre vágyik, mint amit a saját világa adhat neki, édesapja pedig arra kényszerítené, hogy víz alatti birodalmának rabjaként élje az életét. Ariel lázadása során előbb a hangja, majd kis híján a lelke is odavész, ám végül győzedelmeskedik a jó, a kis hableány pedig büszkén vállalja a változást.
Ez azonban csak a történet egyik fele. Mi a helyzet Ariel ősellenségével; Ursulával, a tengeri boszorkánnyal? Vajon hogy lett belőle ilyen megvetett, gonosz, gyűlölködő teremtmény? Többen próbáltak már ennek a végére járni. E könyv is elmesél egy lehetőséget, hogy mi történhetett a tenger boszorkányával, s hogy vált belőle végül egy kitaszított, szegény, mélabús lélek.
SERENA VALENTINO nagy sikerű képregényalbumaiban és illusztrált történeteiben már hosszú évek óta sikerrel ötvözi az ősi mítoszokat a fortélyos hősökkel. A Szegény, mélabús lélek méltó befejezése legújabb trilógiájának, melynek első része a Ki a legszebb, folytatása pedig a Herceg vagy szörnyeteg.


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney Gonoszok sorozat harmadik kötete, a Szegény, mélabús lélek. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ursula és a Három nővér sötétséggel és mágiával átitatott történetét, melyből kiderül, miért is  vált gonosszá Ursula, miközben a félelmetes nővérek is tovább szövögetik szálaikat. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát!

Néhány héttel a Szegény, mélabús lélek megjelenése előtt véletlenül belefutottam az Arielbe az egyik tévécsatornán, és újra megnéztem a mesét, mely sosem tartozott ugyan a kedvenceim közé, de azért szívesen találkoztam vele időről időre. Megdöbbenve tapasztaltam azonban, hogy Ursula karaktere nem kap túl nagy szerepet a történetben, és meglehetősen keveset tudunk meg a tengeri boszorkányról és annak motivációiról. Serena Valentino könyve azonban épp Ursulával foglalkozik, az ő történetét meséli el legújabb kötetében, így nem hagyhattam ki a regényt sem, melyből – abban bíztam – ezt a különös gonoszt is megismerhettem.

Voyage of the Little Mermaid - Ursula | The ever-intimidatin… | FlickrA Szegény, mélabús lélek esetében már egyértelmű, hogy ez a sorozat harmadik kötete, és önállón nem is olvasható, mert nagyban összefügg az előző két rész, a Ki a legszebb? és a Herceg vagy Szörnyeteg? eseményeivel. A gonoszok világa tehát univerzummá tágult, és nagy örömömre úgy tűnik, hogy a korábbi szereplőink tettei hatással vannak a többiekre is. Mindemellett pedig ebben a kötetben is visszatért a három gonosz nővér, akik eddig is minden regényben ármánykodtak, ám Ursula történetében meglepően nagy szerepet kaptak. Akik olvasták a Herceg vagy Szörnyeteg? című kötetet, azok emlékezhetnek rá, hogy miután fény derült rá, hogy a nővérek mit tettek a Herceggel, a nővérek húga, Kirké, faképnél hagyta a kétségbeesett testvéreit. A nővérek azonban láthatóan nagyon megsínylették a lány elvesztését, akit mindenáron meg szerettek volna találni az új részben.

„Az ő gyűlölete tiszta és jól megalapozott volt; nem gyengítette sem kétség, sem lelkiismeret.”

Nem a nővérek voltak az egyetlenek azonban, akik visszatértek a Herceg vagy Szörnyeteg? szereplői közül. Ismét találkozhatunk ugyanis Tulipánt hercegnővel és dadusával is, akik a saját kastélyukban keverednek bajba, és a véletlen közjátéka folytán ők is épp Kirkét igyekeznek megtalálni, hogy a lány a segítségükre siethessen. Ahogy azonban ez a két szál bonyolódott és egyre inkább összefonódott, kissé háttérbe került a regény címszereplője, Ursula, aki a regény vége felé közeledve határozottan egyre kevesebb szerepet kap a könyvben.

Ursula története korántsem lesz olyan központi ebben a regényben, mint a könyvsorozat korábbi gonoszaié a saját köteteikben – érdekes módon Ursula előzménytörténete mindössze néhány oldalt foglal el, ahogy elmeséli azt a nővéreknek, mielőtt a segítségüket kérné. És bár ez a történet tragikus – miközben egészen új fényben tünteti fel Tritont is – Ursula egyáltalán nem került közelebb hozzám, és végső soron azt sem éreztem, hogy a tettei bármilyen szinten is magyarázatot nyertek volna. Még mindig úgy vélem tehát, hogy Ursula hatalommániás, és mindaz, amit tett, elsősorban ezt szolgálta ki.

Így hát annak ellenére, hogy tetszett a könyv, mémi csalódást is éreztem amiatt, hogy Ursula ennyire kikerült a regény fókuszából, ezzel párhuzamosan pedig Arielről is meglehetősen kevés szó esett, bár az kimondottan érdekes volt, hogy megtudtuk, mit érzett pontosan a lány a végzetes alku pillanatában. A hiányérzet ellenére azonban a regény mégis jó élmény volt számomra, hiszen végig izgalmas volt, és mivel eltávolodtunk az eredeti mesétől, így sokszor egészen kiszámíthatatlanná váltak az események is – még ha a végkifejlet adott is volt. A gonosz nővérekkel, Kirkével és talán Tulipánttal pedig hamarosan ismét találkozhatunk egy egészen új, és talán még az eddigieknél is izgalmasabb történetben, melyet a Szegény, mélabús lélek más alaposan beharangozott, és amelyet emiatt alig várok már!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során A kishableány világába kalandozunk. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint  kitalálni, melyik karakter látható rajta, és a megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, akkor kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 11. Utószó
11. 12. Dreamworld
01. 13. Csak olvass!
01. 15. Sorok között

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 192
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635840731
Fordította: Halmai Gergely
Megjelenés időpontja: 2021. november 12.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük