Értékelés

Serena Valentino: Ki a legszebb?

Fülszöveg:

A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.


Ki ne gondolkozott volna még ez azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!

Imádom azokat a könyveket, amelyek meséken alapulnak, mesei motívumokat használnak fel, mégis inkább az idősebb korosztálynak szólnak, így természetesen a Menő Könyvek legújabb gyöngyszeme sem kerülhette el a figyelmemet, mely amellett, hogy a Hófehérke egy egészen izgalmas átdolgozását rejti – a gonosz mostoha szemszögéből -, külsőleg is egészen egyedi kivitelezésű lett, ugyanis nemcsak fekete élfestést kapott, hanem maga a borító is egészen különlegesre sikerült, hiszen míg az elején a gyönyörű királynő néz vissza ránk, addig a kötet hátulján már a Királynő öregasszonnyá változott arcával találkozhatunk. A lényeg persze nem a borító és a külső kivitelezés, de kétségtelen, hogy ebben az esetben ez is rengeteget hozzátesz az összképhez.

„Épp miközben Verona behúzta maga mögött az ajtót, és a Királynő magára maradt, mintha valami megmozdult volna mögötte, a tükörben – abban, amelyet a Királytól kapott az esküvőjük napján. Valami, vagy talán valaki, ott volt vele a szobában. De az lehetetlen.”

Na de nézzük a tartalmat: a kötet kiindulópontja az, hogy Hófehérke gonosz mostohája a valóságban nem volt mindig kegyetlen, sőt, valaha nagyon is érző szívű nő volt, aki szerette Hófehérkét. A történet kezdetén tehát egy egyszerű fiatal lánnyal találkozunk, akinek a múltjáról nem sokat tudunk, de kétségkívül egy tisztaszívű embert ismerhetünk meg a személyében, aki őszintén szereti a férjét, a Királyt, és a mostohalányát, Hófehérkét is. A regény lényegében így azt az utat mutatja be, mely során a jószívű Királynőt egyre mélyebben elnyeli a sötétség, és az őt ért szenvedések, valamint a múlt démonai együttesen legyűrik a nő akaraterejét, sőt, a józan eszét is.

Snow White & the Evil Queen: who is the wickedest of them all? – Girls Do  FilmNagyon érdekes, hogy a Királynő valójában soha nem kap nevet, a történetben szinte végig így szólítja őt az elbeszélő, egészen amíg Gonosz Mostohává nem válik, mely a regényben megtett út végpontjaként is tekinthető. A Királynőnek alapvetően nincs is sok egyedi tulajdonsága, nem egy olyan karakter, aki közel kerül az olvasó szívéhez, ugyanakkor nagyon együtt lehet érezni vele, hiszen általános emberi érzéseket, problémákat testesít meg, mint a szeretet, a bánat, majd később a féltékenység. A kötet végére természetesen ellenszenvessé válik, és egy ponton már csak a varázslattal igazolható, hogy hogyan vált ennyire gonosszá, amit persze könnyűszerrel értelmezhetünk úgy is, hogy a Királynő elméje végképp megbomlott. Nem véletlen, hogy egyre gyakrabban sündörögnek a nő körül a bolond testvérek, akik a könyv elején még gonosznak és őrültnek tűnnek, de később mintha egyre normálisabbá válnának – legalábbis a Királynő szemszögéből.

Egészen érdekes, hogy magának a Hófehérkének a cselekménye is megtörténik a regényben – hiszen az előre megírt végkifejlet felé rohan a történet, még ha az olvasó reménykedik is benne, hogy ne így érjen véget a történet. Azonban ebben a kötetben épp a másik oldalról látjuk az eseményeket, és így a történet végül nem happy enddel zárul, ráadásul az utolsó oldalakon a szerző képes volt egy egészen érdekes fordulatot is becsempészni a történetbe, így Hófehérke története egészen sajátos színezetet kap ebben a könyvben.

„– Már azt sem tudom, kicsoda Felséged – mondta keserűen a Királynőnek. – Jégszívű, gonosz nőszeméllyé vált, és senki nem maradt abból a jóságos hölgyből, akit egykor barátomként szerettem.”

A regény erejéhez mindezek mellett nagyon sokat hozzátesz a kötet hangulata is, mely csöppet sem barátságos. Bár a történetben bőven vannak boldog pillanatok is, már az első oldaltól ott lebeg a sötétség a szereplők feje felett, ráadásul az írónő rendkívüli módon épít arra, hogy az olvasó ismeri a végkifejletet, és időről időre belecsempész olyan jeleket és utalásokat a sztoriba, melyek nem hagyják, hogy elfelejtsük, mi felé tartunk. Ez a sötét hangulat sokszor egészen ijesztőbe is átcsap, ezért a Ki a legszebb? mindenképp felnőtt olvasmány a tapasztalatim alapján, és semmiképp sem mese, de még a Menő Könyvek másik Disney-mesés sorozatának, a Sorsfordító történetek célkorosztályának sem feltétlenül ajánlanám ezt a sötét, megrázó történetet.

Ugyanakkor ha már nem ijedsz meg a sötétebb hangulatú regényektől, és még a Disney gonoszainak története is érdekel, akkor ez a kötet valószínűleg az egyik kedvenced lesz! Kétségtelen, hogy kicsit összetöri mindazt, amit a Hófehérke kapcsán eddig éreztünk vagy gondoltunk, és a bennem élő kislány ennek nem feltétlenül örül, mégsem tudtam letenni a kötetet, még akkor sem, ha egy ponton már nem voltam benne biztos, hogy nem lesznek majd rémálmaim a történettől – szerencsére nem voltak egyéként. Ráadásul a rengeteg kikacsintás, utalás, és a varázslatok ellenére szinte pszichológiai pontossággal elkészült jellemrajz miatt egyértelműen az egyik kedvencemmé vált a könyv, melyről végül kiderült, hogy belül is éppen olyan, mint kívül – sötét, gyönyörű, de kicsit ijesztő is.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban – csak hogy a témánál maradjunk – gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Ha nem látod a képet, kattints ide!

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 15. Utószó
03. 17. Dreamworld extra
03. 19. Fanni’s Library
03. 21. Csak olvass!
03. 23. Dreamworld
03. 25. Csak olvass! extra

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 208
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634038979
Fordította: Halmai Gergely
Megjelenés időpontja: 2021. február 1.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük