Értékelés

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Fülszöveg:

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.


Az Agave könyvek jóvoltából idén nálunk is megjelent Alix E. Harrow világokon átívelő, mesés regénye. A 19-20. századba kalandozó portálfantasy nem csak a zsáner kedvelőit lesz majd képes elvarázsolni! Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a fantasztikus könyvet!

Az Agave Könyvek fantasyjai általában a megjelenésük után nagyon gyorsan a polcomra szoktak kerülni, különösen akkor, ha annyira szép a borítójuk, mint Alix E. Harrow regényének, a Tízezer ajtónak. Nemcsak emiatt akartam azonban megszerezni a regény, ugyanis a fülszövege is nagyon ígéretesnek tűnt, bár őszintén szólva vannak fenntartásaim a portal fantasykkal kapcsolatban annak ellenére is, hogy annyira nagy tapasztalatom még nincs a műfajjal, ám volt egy-két csalódásom az ilyen jellegű történetekkel. A Tízezer ajtót azonban hatalmas elvárásokkal vettem a kezembe, hiszen sok jót hallottam róla – nem is csoda, hogy nem tudott maradéktalanul megfelelni neki.

Az elvárások egy része abból fakadt, hogy gyakorlatilag az első oldalakon felidézte bennem a történet a Csillagtalan tengert (értékelés itt), mely szerintem egy hangulatilag és irodalmilag is nagyon erős mű, így ehhez képest a Tízezer ajtót nem tudtam eléggé értékelni, ugyanis a két történet nagyon sok ponton hasonlít. Azonban a Tízezer ajtóban fellelhető könyv a könyvben koncepció már az elejétől nagyon tetszett, így aztán nem csorbult a lelkesedésem, hiszen mindig várhattam ennek a történeten belül létező könyvnek a fejezeteit. Adelaide és Julian története egy igazán szép, bár egyszerű történet, tele fantasztikus elemekkel, érzelemmel és érdekes karakterekkel, míg January szála számomra néhol kicsit vontatott volt, különösen a regény elején.

Aztán ahogy a két szál összekapcsolódott, és fokozatosan elkezdett összeállni a kép, egyre izgalmasabb lett January története is. Bár maga a főhős nem került hozzám nagyon közel, nem tartottam különösebben ellenszenvesnek sem, ezért tudtam izgulni érte, és hogy sikerüljön végre találnia egy helyet, ahol otthon érzi magát. A motivációit is teljes mértékben meg tudtam érteni, és nagyon tetszett a fejlődése a regény során. A mellékszereplők közül Jane karaktere volt még érdekes számomra, de úgy érzem, hogy róla sem tudtunk meg eleget, a többi szereplő pedig még inkább háttérben maradt. Így ennek köszönhetően ebben a regényben egyértelműen a cselekmény volt hangsúlyos, és néhol a nyomozás is előtérbe került, ami azért tartogatott némi izgalmat.

Két pozitív dolgot még mindenképpen ki kell emelnem a regényből: az egyik ezek közül a szép, kifejező nyelvezet, mely a fordításban is megmaradt, a másik pedig a hangulat, ami szép fokozatosan egészen megkapóvá vált, és befészkelte magát a bőröm alá, ami miatt azt érzem, hogy tényleg érdemes volt elolvasni ezt a különleges könyvet, még úgy is, hogy picit kiszámíthatóra sikerült a végkifejlet. Ha egy picit kevesebb lett volna a klisé a történetben és ha egy picit erősebbek lettek volna a karakterek, akkor maradéktalanul elégedett lettem volna az olvasás után.

„Csak egyféleképpen menekülhetsz el a saját történetedből, mégpedig úgy, ha belopódzol valaki máséba.”

A portal fantasy rajongóinak mindenesetre nagyon ajánlom a történetet, ugyanakkor számítsanak arra, hogy Alix E. Harrow csavar egyet a műfaji hagyományokon, miközben azért nem távolodik el igazán a megszokott fordulatoktól, miközben egy kicsit a Csillagtalan tenger világát is felidézi. Azoknak is ajánlom a regényt, akik szeretik a különleges, egyedi hangulatú regényeket, és a fordulatos történeteket, melyekben azért felbukkan itt-ott egy kis varázslat is, hiszen a Tízezer ajtó éppen ilyen regény!

Értékelés: 

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Történetünkben főszerepet játszanak az ajtók, ezért ebben a játékunkban más történetek ajtaival találkozhattok. Minden állomáson találhattok egy képet egy ajtóról, nektek pedig az lesz a feladatotok, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik történetben szerepel az adott bejárat. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.14. Booktastic Boglinc
05.16. Csak olvass!
05.18. Könyv és más
05.20. Utószó
05.22. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Agave könyvek
Oldalszám: 368 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789634198536

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük