Értékelés

Krystal Marquis: Davenport család – Bátraké a szerencse

Fülszöveg:

Romantikus ​történelmi fikció a Bridgerton és az Emily Párizsban rajongóinak!

A Davenport család lány tagjai, szolgálójuk és legjobb barátnőjük egy forrongó időszakban próbálják megtalálni az útjukat az életben és a szerelemben.

1910-ben járunk, Chicagóban. A vagyonos és tekintélyes Davenport család rangját William Davenport, az egykori rabszolga harcolta ki. Fényűző körülmények között élnek, szolgákkal, ezüst étkészlettel és ragyogó partikkal, a szerelmet keresve – még ott is, ahol nem kellene.

A gyönyörű Olivia az alkalmas férjjelöltet keresi, míg meg nem ismerkedik a karizmatikus emberi jogi harcos Washington DeWhight-tal, és fel nem szikrázik köztük a levegő. A fiatalabb lányt, Helent sokkal inkább az automobilok érdeklik, mint a szerelem – csakhogy rövidesen nővére udvarlójához kezd vonzódni. Amy-Rose, a szolgálójuk saját üzletről álmodozik, és egy olyan férfiról, aki sosem lehet az övé: Olivia és Helen bátyjáról, Johnról. A férfira Olivia legjobb barátnője, Ruby is szemet vetett, bár úgy tűnik, kevés sikerrel, míg családja nyomására flörtbe nem kezd, egy másik férfi érdeklődését felkeltve.

A Davenport család-sorozat első kötete az amerikai történelem és a fekete polgárjogi harcok egy kevéssé ismert korszakába vezet el, C. R. Patterson és családjának igaz történetére alapozva. A fordulatos, magával sodró könyvben négy elszánt fiatal nő küzd azért, hogy a saját útját járhassa és a szerelemre is rátaláljon.


A Davenport család egy hamisítatlan történelmi romantikus regény, mely négy lány életét követi nyomon a 20. század eleji Amerikában, akiknek nemcsak a fiatalok mindennapi problémáival kell megküzdeniük, de a bőrszínűk miatti megbélyezéssel is. Tarts bloggereinkkel a Davenport család turnéján, és ha velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a regényből!

A sokak által utált, de annál többek által szeretett Bridgerton család sorozat az utóbbi időben meghozta a kedvem a történelmi romantikus regényekhez, amiket az elmúlt években legfeljebb elvétve olvastam. A Davenport családot azonban nemcsak a látszólagos hasonlóság miatt kellett beszereznem, hanem a csodaszép borító és a még annál is szebb élfestés miatt is, ami az egyik legszebb könyvvé tette ezt a kötetet a polcomon. Szerencsére a tartalma sem okozott csalódást!

„John tárgyilagos megfigyelése a legmeginghatatlanabb szerelmet ébresztette benne, bár akkor még túl fiatal volt, hogy tudja, minek nevezze ezt az érzést.
Most már tudta, minek nevezze: bajnak.”

Ahogy fentebb írtam, a Davenport család négy fiatal lány útkeresését meséli el: a két Davenport-lány, Olivia és Helen története mellett megismerjük a szolgálójukat, Amy-Rose-t, valamit Olivia egyik legközelebbi barátnőjét, Rubyt. A történet szereplői mindannyian feketék, akiknek a mindennapi problémák mellett sokszor a bőrszínük miatti megkülönböztetéssel is küzdeniük kell. A Davenport család azonban mégis felküzdötte magát az elitbe, ugyanis Olivia és Helen édesapja elismert és népszerű kocsigyártó, aki a két kezével építette fel a sikeres üzletét.

A szülők, akiknek mindenért keményen meg kellett dolgozniuk, igyekeznek a lehető legjobban megkímélni a lányaikat, így Olivia szinte semmit sem tud a feketék helyzetéről, és csak a regény elején szembesül – egy jóképű férfinak köszönhetően – azzal, hogy talán többet is tehetne a hozzá hasonlókért. Vele szemben Helen egészen mással küzd: őt nem érdekli a házasság vagy a ruhák, csupán autót szeretne szerelni, ám ezt a szülei egyáltalán nem támogatják, sőt, egy kiállhatatlan nevelőnőt fogadnak mellé, aki próbálja nőiesebbé faragni a lányt.

Rubynak, Olivia barátnőjének azonban nincs ideje, hogy azzal foglalkozzon, ami érdekli. A családja ugyanis komoly bajban van anyagilag, így Ruby feladata a család jövőjének biztosítása, amihez el kell csábítania Davenporték nősülésre érett fiát. A lánynak eleinte nem is esik nehezére, hogy a fiú körül legyeskedjen, ám hamarosan belép a képbe egy másik ifjú is.

A négy lány közül Amy-Rose volt számomra a legszimpatikusabb, aki a történet elején egy lépésre kerül attól, hogy felhagyjon a szolgálói élettel, és megvalósítsa az álmát. Bár a lánynak is van szerelmi gondja, összességében mégis inkább azért küzd, hogy jóra fordíthassa a saját sorsát – ami persze nem jelenti azt, hogy Amy-Rose sosem követ el hibákat.

„Ez a helyes döntés. Tudta, hogy saját, fekete szépségápolásnak szentelt szalont kell nyitnia, amelyben kamatoztatni tudja képességeit, és amely örömet csempészne az életébe. Erre vágyott.”

Bár ebből már látható, hogy a regény tele van romantikus szálakkal és a párkeresés szokásos problémáival, ez a regény mégis több, mint a hozzá hasonlóak, ugyanis a romantikus szálakon kívül fontos szerepet kap az is, hogy a könyvből tényleg megismerhessük a feketék helyzetét a korszakban. A Davenport családot egyébként is valós, történelmi személyiségek ihlették, és bár ez nem egy történelmi regény, hanem egy fikció, azért rá tud világítani számos társadalmi problémára és visszásságra, melyek egy része még ma is jelen van.

A regény vége pedig nagy pozitív csalódás volt számomra azzal, hogy nem váltott be minden klisét, így természetesen folytatni fogom a sorozatot a második résszel is, mely remélhetőleg hamarosan meg fog majd jelenni! Ha szereted az izgalmas és sokoldalú történelmi romantikusokat, akkor jó szívvel ajánlom neked a Davenport családot!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Davenport család egy igazán izgalmas történelmi romantikus, ezért mostani játékunkban a műfaj híres képviselőit keressük. A feladat csupán annyi lesz, hogy a blogokon található szereplők alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Esmeralda, Claude, Jehan, Pierre

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 432
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635843169
Fordította: Balássy Fanni
Megjelenés időpontja: 2023. április 4.

A könyv adatai:

06.03. Utószó
06.05. Dreamworld
06.07. Kelly és Lupi olvas
06.09. Readinspo
06.11. Sorok között
06.13. Dreamworld extra

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük