Értékelés

Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt

Fülszöveg:

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?
Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.
Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…
Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!


Ha valaki, hát Jackson mindent tud a karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja, hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó. Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Ben Millert itthon színészként ismerhetjük, korábban nem is tudtam, hogy ő könyveket is írt, azonban idén karácsonyra megjelent a karácsonyi regénye, az Amikor megmentettem a karácsonyt. A fülszövegből azonban nem derül ki, hogy a két szálon futó történet nagyobbik része egy Karácsonyi ének feldolgozás. Ennek tudatában nem biztos, hogy el akartam volna olvasni a könyvet, azonban végül egyáltalán nem bántam meg, hogy megismertem ezt a vidám, kedves történetet, mert igazán karácsonyi hangulatba kerültem tőle.

„Ajándékot kapni csodálatos. Egy idő után az öröm mégis elillan, és az ember azon kapja magát, hogy megint valami újdonságra vágyik. De amikor titokban megajándékozol valakit… nos, az abból fakadó öröm sohasem kopik meg. Örökre velünk marad.”

A történet úgy indul, hogy Jackson fenn marad karácsony este, hogy megbizonyosodjon Karácsony apó létezéséről. Azonban végül ennél sokkal többet kap, ugyanis a fiú elkísérheti Karácsony apót a világ körüli útjára, és közben meghallgathatja a karácsony igaz történetét, mely tulajdonképpen Torvil, a manó meséje arról, hogy hogyan talált rá az élet értelmére.

Az Amikor megmentettem a karácsonyt egy nagyon rövidke, könnyen olvasható történet, melyben van egy kis karakterfejlődés, némi humor, de ami legfontosabb, remekül hozza a karácsony hangulatát. A Karácsonyi éneket idéző történet ugyan kissé klisés, de ez igazából nem volt zavaró, sőt, voltak igazán megható jelenetek is, főleg Torvil múltjából, melyek megmutatták, hogy bárki megváltozhat. Nagyon tetszett, hogy a meséből kiderül az is, hogy hogyan találkozott a főhősünk Rudolffal, és végül az is kiderül, hogy végülis hogyan lett Karácsony apó az, akinek ismerjük. Az viszont nagyon zavart, hogy az angol Father Christmast a könyvben Karácsony apónak fordították, és nem Télapónak vagy Mikulásnak, ahogy mi ismerjük Magyarországon. Nekem nagyon idegenül hatott a Karácsony apó név.

Összességében azonban az Amikor megmentettem a karácsonyt egy szuper karácsonyi olvasmány volt, mely a megfelelő pillanatokban meghitt, megható, szomorú, vicces vagy épp szívmelengető volt. Ben Miller íróként is megcsillogtatta tehetségét, és ha a jövőben kijön magyarul az író többi, karácsonyi tematikájú könyve, akkor azokat is mindenképpen szeretném majd beszerezni.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladat:

“De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 09. Könyv és más
11. 11. Hagyjatok! Olvasok!
11. 13. Zakkant olvas
11. 15. Csak olvass!
11. 17. Sorok között
11. 19. Utószó
11. 21. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 286
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636031336
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini
Megjelenés időpontja: 2022. október 3.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük