Egyéb

Ismerd meg Panemet!

Az Éhezők Viadalának előzményregényének főszereplője a 18 éves Coriolanus Snow, akit már mindannyian jól ismerünk az alaptrilógiából, ahol igyekszik eltenni Katnisst láb alól. Ám ebben a történetben a fiatal Snow feladata ezúttal az, hogy segítse túlélni a 10. Éhezők Viadalát a mentoráltjának, aki egy 12. körzetből származó lány. Tartsatok bloggereinkkel az Énekesmadarak ​és kígyók balladájának blogturnéján, hogy megtudjátok, ők mit szólnak Coriolanus Snow mesterkedéseihez, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt az Agave Könyvek kiadó jóvoltából!

Az Énekesmadarak és kígyók balladája (értékelés itt) amellett, hogy igazán izgalmas történetet mesél el, egy egészen más oldalát mutatja meg a Kapitóliumnak és egész Panemnek, mint amit eddig láttunk. A regényből ugyanis kiderül, hogy nem volt mindig olyan fényes hely a Kapitólium, mint amilyennek Az éhezők viadalában láttuk,  és nemcsak a viadal, de egész Panem komoly változásokon ment keresztül az évek alatt. De hogyan is vált Panem Az éhezők viadala országává az egykori Egyesült államokból? Hogy néz ki a térképen és milyen a zászlója ennek az államnak? Ebben a bejegyzésben ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresek választ. Figyelem, a bejegyzés spoileres Az éhezők viadala-trilógiára, de az új kötetre nem!

Panem neve a latin „panem et circenses” (kenyér és cirkusz) mondásból ered, ezzel utalva  arra, hogy a polgároknak csak ételre és szórakozásra van szükségük ahhoz, hogy feladják további jogaikat. A név ugyanakkor lehet a Pán-Amerika rövidítésének (Pan-Am) sérült formája is. Az állam sokban hasonlít a Római Birodalomra, többek között erre utalnak a nevek, az államforma és a viadal, mely a korabeli gladiátorjátékokat idézi.

Panem államformája és működése

A Suzanne Collins regényeiből megismert Panem fennállásának nagy része alatt totalitáriánus államként létezett, melynek élén egy elnök áll. Az ország egyfajta rendőrállamként működött, ami azt jelenti, hogy az ország fővárosa, a Kapitólium teljes ellátást követel az őt körülvevő 12 körzettől, cserébe azok katonai védelméért, mely valójában inkább megszállásként működik, így a polgári jogok erősen sérülnek, különösen a körzetiek esetében. A fő iparágak nem állami, hanem magántulajdonban vannak, a gazdag kapitóliumi családok kezében. Mivel a megtermelt javakat a körzetek kötelesek a kapitóliumiaknak adni, így ők általában szélsőséges szegénységben élnek. Minden körzetben másik iparág lesz a mérvadó, de a szabad piac csak a kapitóliumban lehetséges, bár valamiféle feketepiaci tevékenységet a körzetekben is tolerálnak, az alapvető szükségletek kielégítése érdekében.

Panem zászlaja Snow elnök uralkodása alatt / Forrás: https://thehungergames.fandom.com/

A rend fenntartása a békefenntartók feladata, akik nagyrészt a 2. körzetből kerülnek ki. A körzetek teljes elnyomását folyamatos sakkban tartással éri el a Kapitólium, ehhez pedig olyan eszközöket alkalmaznak, mint a nyilvános megszégyenítések és kivégzések, folyamatos megfigyelések és az Éhezők viadala. A körzetek brutális elnyomása az első polgárháború következménye, melyről később bővebben is írok. Panem államformája csak a második polgárháború után változik meg, innentől Paylor elnök vezetésével alkotmányos, demokratikus köztársasággá válik az ország.

Nem ismert Panem minden elnöke, de tudjuk, hogy Ravinstill elnök az első polgárháború előtt került hatalomra, és legalább a 10. Éhezők Viadaláig elnök volt, Coriolanus Snow pedig a második polgárháborúval bezárólag, nagyjából 25 évig volt Panem vezetője. Őt követte egy rövid időre Alma Coin, aki a polgárháború során vette át a hatalmat, de hamarosan Paylor elnök követi őt, aki már egy köztársaságot irányít.

Panem lakossága a Kapitólium hivatalos nyilvántartása szerint 4 556 778 fő, azonban számítások szerint a Kapitólium és a körzetek lélekszáma csupán 1 905 286 fő.

Földrajzi elhelyezkedés

Panem a mai Észak-Amerika területén helyezkedik el, a korábbi Egyesült Államok, Kanada és Mexikó helyén, azonban az ország területe valamivel kisebb, mint Észak-Amerika ma. Ennek valószínűleg a tengerszint megemelkedése az oka, mely nagy földterületeket tett lakhatatlanná az egész világon. Az ország a Kapitóliumból – a Sziklás-hegységben található fővárosból – és 13 körzetből áll, azonban a 13. körzetet az első polgárháború során – a hivatalos közlemény szerint – megsemmisítik (valójában csak a föld alá költözik a felkelők egy csoportja).

Arról, hogy Panemen kívül van-e ekkor más ország a Földön, nincs hivatalos információ, de az valószínűleg élnek emberek az országtól északra.

Forrás: Wikipédia
Panem történelme
A köztársaság lobogója / Forrás: https://thehungergames.fandom.com/

Panem történelmének nagy részét rejtély övezi, az Éhezők Viadala kialakulása előttről ugyanis az állam gyakorlatilag nem beszél. Csak annyit tudni, hogy valamikor Panem létrejötte előtt a Föld arculata megváltozott, a tengerszint megemelkedett, és valószínűleg csak Észak-Amerika maradt meg, mint élhető terület. Nem tudni, hogy mi pusztította el a modern civilizáció nagy részét, de azt igen, hogy a világ vége után alakult ki Panem, mely ma már legalább egy évszázadra tekint vissza. A ma ismert Panem nagyrészt az ország folyamatos terjeszkedése nyomán alakult ki, néhány terület azonban önálló volt addig, amíg Panem el nem foglalta.

Az első ismert esemény Panem történetében a polgárháború, melyet később a Sötétség Napjaiként emlegetnek. A polgárháború során a körzetek fellázadtak a Kapitólium elnyomása ellen, és körülzárták a fővárost, elzárva így az ott élőket az élelemtől és minden technológiától, melyek a körzetekben voltak. A lázadókat a 13. körzet támogatta, ők voltak ugyanis felelősek a hadiiparért. A Kapitólium ugyan elkezdett fegyvereket fejleszteni a 13. körzeten kívül is, de a nukleáris háború elkerülése érdekében inkább szövetséget kötöttek a 13. körzettel: a körzet felszíni építményeit elpusztítja a Kapitólium, így a körzetieknek az óriási földalatti bázisra kell költözniük, azonban így – titokban – függetlenek lehetnek.

A 13. körzet nélkül a lázadást már könnyedén leverte a Kapitólium, bár a város csak nehezen állt talpra a veszteségek után. A pontos veszteségekről nincs adat, de a Kapitólium állítása szerint minden kapitóliumi halottra két körzeti jutott. A háború leverése után találták ki az Éhezők Viadalát – állítólag Snow elnök édesapjának nagy szerepe volt ebben -, melynek lényege, hogy mindig emlékeztesse a körzeteket a Sötét napokra, és elriassza őket az újabb forradalomtól. A Viadal ugyanakkor szórakozási lehetőséget is nyújtott a Kapitóliumi polgároknak, és demonstrálta az állam erejét.

Forrás: Flickr

A Kapitólium által felállított rendszer egészen a 74. Éhezők Viadaláig működik, Katniss Everdeen felbukkanásáig, akinek lázadó tettei országos zavargásokhoz vezettek. Katniss később fontos szereplője lesz a forradalomnak, melynek eseményeit a Futótűz és A kiválasztott című regényekben olvashatjuk. A háborút az addig visszavonulva élt 13. körzet támogatta, és eredményeképpen Panem köztársasággá válhatott. A háború lezárásának ünnepségén halt meg Coin és Snow elnök is.

A körzetek és a Kapitólium

Minden körzet a Kapitólium ellátásáért dolgozik, azonban mivel egymással szinte egyáltalán nem érintkezhetnek, mindenhol sajátos kultúra jött létre. Az egyes körzetek életszínvonala erősen változó, attól függően, hogy mit termelnek, de egyik körzet sem közelíti meg a Kapitólium gazdagságát, mely a Sötét Napok után fokozatosan vált egyre gazdagabb várossá. A Kapitólium polgárai legtöbbször nem végeznek semmilyen komoly munkát – a veezetőket leszámítva – és extravagáns, pazarló életmódjukról híresek, melynek látszatát a szegényebb időszakokban is igyekeznek megtartani. A kapitóliumi szolgáknak általában kivágják a nyelvét, hogy ne tudja elárulni a családok titkait, ezeket az embereket avoxoknak nevezik. A fővárosban virágzik a tudomány és a technológia (például a televízió, a közlekedési eszközök, és holografikus technológiák) sokféle mutánst is alkottak az itteni tudósok, ezek egyike a fecsegő, tőlük erednek a könyvekben jelképpé vált fecsegőposzáták.

Forrás: Flickr

Az egyes körzetek és iparjuk:

  1. A Kapitóliumnak gyártanak luxuscikkeket, így az egyik leggazdagabb körzetté vált. Az itt élő gyerekek egészen kiskoruktól kezdve készülnek a viadalra, így a kiválasztottság számukra dicsőség, gyakran önkánt jelentkeznek a fiatalok. Nem véletlen, hogy innen jön a legtöbb győztes is.
  2. A Kapitólium legnagyobb támogatói, elsősorban kőművesek, de a 13. körzet eleste után fegyvereket és vonatokat is gyártanak. innen származik a békeőrök többsége, és itt képzik ki a tiszteket is. Szintén erősen készülnek a gyerekek a Viadalra, így sok 2. körzeti győztes van.
  3. Elektronikai eszközöket gyártanak így erősek a mechanikában, ők készítik a lőfegyvereket és az autókat is. Ebből a körzetből jött Wiress and Beetee.
  4. Elsősorban halászattal foglalkoznak az itt élők, ezért jól ismerik a tengeri életet. Innen származik Katniss egyik fontos szövetségese, Finnick is. Viszonylag gazdag körzet, ahol korán elkezdenek készülni a viadalra a gyerekek.
  5. Az 5. kerületből származik az energia, mely egész Panemet működteti.
  6. Főleg szállítással foglalkozó körzet, az Éhezők Viadalát csak ritkán nyerik meg innen származó kiválasztottak.
  7. Fűrészárukat gyártanak, például fűrészeket és baltákat. A gyerekek itt már egészen kiskorukban munkába állnak, innen származik például Johanna Mason is.
  8. Textiliparral foglalkoznak, ők gyártják az egyenruhákat is. A 8. körzet lázadt fel először a forradalomban, így életkörülményeik erősen leromlottak. Többen elmenekültek, mint Bonnie és Twill, akik sosem jutottak el a 13. körzetbe.
  9. Főleg szántóföldekből álló körzet, az itt élők ugyanis gabonatermesztéssel foglalkoznak.
  10. Főleg állattenyésztéssel foglalkozó körzet, egyébként keveset tudni róla.
  11. Mezőgazdasággal foglalkozó körzet, elsősorban gabona-, gyümölcs- és gyapottermesztéssel foglalkoznak. Ennek ellenére a lakosság legnagyobb része alultáplált, mert minden árut közvetlenül a Kapitóliumba szállítanak. Az egyik legszegényebb körzet a 11., innen származik Rue és Thresh.
  12. Széniparral foglalkozó körzet, az egyik legszegényebb. A körzetnek összesen 4 győztese volt, köztük Haymitch Abernathy, de a kapitóliumi nyilvántartások csak háromról számolnak be. A második polgárháború során lebombázzák a körzetet, és alig 900 ember menekül meg, főleg Gale Hawthorne-nak köszönhetően.
  13. Főleg nukleáris fegyverekkel foglalkozott, egészen az első háborúig, amikor elszakadt Panemtől. A Kapitólium ellenben azt terjeszti, hogy a körzet lakhatatlanná vált, és korábban grafitbányászattal foglalkozott.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel szeretnénk kedveskedni az írónő rajongóinak, játékunk főszereplői ezúttal Az éhezők viadala-trilógia korábbi karakterei lesznek! Minden állomáson találtok egy pár mondatos leírást valakiről, akinek ki kell találnotok a NEVÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mindenkit kitaláltatok, és szeretnétek még egy extra lehetőséget a nyerésre, akkor töltsétek ki a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvényt, és írjátok be a rafflecopter dobozba a színes mezőkből összeálló nevet! Jó játékot, és sose hagyjon el benneteket remény!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“A 73. és a 74. éhezők viadalának a játékmestere. Katniss egy bábúra ráfesti a nevét és felköti, ezzel jelezve hogy milyen sorsra jutnak.”
(függőleges 8)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 12. Kelly és Lupi olvas
06. 14. Dreamworld (extra)
06. 16. Utószó
06. 18. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06. 20. Hagyjatok! Olvasok!
06. 22. Csak olvass!
06. 24. Csak olvass! (extra)
06. 26. Dreamworld
06. 28. Fanni’s Library
06. 30. Könyvvilág
07. 02. Utószó (extra)

Források itt, itt és itt.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük