Értékelés,  KIDS

Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Fülszöveg:

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.


A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Bár már a Jégvarázs megjelenésekor is bőven idősebb voltam a célközönségnél, ettől függetlenül mindig is imádtam Anna és Elza izgalmas, gyönyörű történetét, és különösen tetszett, hogy a lányok nem a herceg megmentésére várnak, hanem maguk veszik kézbe a dolgaikat, és oldják meg a problémáikat – ahogy az új generációs Disney-hősnők szokták. Mivel tehát nagy rajongója vagyok a mesének, nem volt kérdés, hogy a Ne érezz, ne kérdezz! című, a Jégvarázs történetét újramesélő regénynek is helye lesz a polcomon. A Sorsfordító történetek sorozat előző részét, mely Mulan történetéből indul ki, nagyon szerettem, így a várakozásaim is elég magasak voltak az új regénnyel kapcsolatban is. Talán ez az oka annak, hogy végül nem lettem maradéktalanul elégedett ezzel a könyvvel.

„Nagyon szeretném megállítani a telet, de egyedül nem vagyok rá képes. Meg kell találnom valakit, aki segíthet nekem.”

A Ne érezz, ne kérdezz! alapgondolata az, hogy mi lett volna, ha Annát és Elzát nemcsak a kastélyon belül választják el egymástól, hanem az egyik lányt örökbe adják, hogy megvédjék őket egy félresikerült varázslat hatásaitól. Így aztán a két lány nem is emlékszik egymásra, viszont mindketten éreznek valamiféle hiányérzetet, és elég magányosak is egymás nélkül. Így veszi kezdetét a kalandjuk, mely során jól megismerhetjük mindkét lányt: Jen Calonita élt a lehetőséggel, hogy a regény keretei között még alaposabban kidolgozza a főszereplők karakterét, így az itt megjelenő testvérpár sokkal markánsabb karakterjegyekkel rendelkezik, mint a mesében. Nagyon tetszett, hogy kicsit a szereplők fejébe láttunk, ugyanakkor minden egyes szereplő jelleme hű maradt a mesében megjelenő változatához.

Néha viszont túlságosan is hű maradt a szerző a Jégvarázshoz, ami sok részt tett unalmassá: rengeteg jelenet volt például, ami csak egy hangyányit változott meg ahhoz képest, amit a mesében láttunk, mégis 10-20 oldalon keresztül olvashattunk róla, illetve egyes párbeszédek is teljesen azonosak maradtak azzal, amit a filmben hallottunk, csak például Anna nem ugyanahhoz a szereplőhöz intézi a ugyanazokat a szavakat, mint a filmben. Ennek a taktikának nyilván az lehetett a célja, hogy a szereplők önazonosak maradjanak a filmbeli önmagukkal, és néha érdekes is lett volna felfedezni az ismerős szavakat, de sajnos egy idő után unalmassá vált, hogy nagyrészt azt olvasom, amit már láttam a mesében. A kis fordulatok végül ugyanoda vezettek, mint ahová a mese története vezetett volna, a szereplők elől rejtve maradt titkok pedig nem kelthettek izgalmat az olvasóban, hiszen a Jégvarázsból már ismerjük a válaszokat rájuk.

„– Hansnak annyi! Ez életem legjobb napja! – mondta Olaf.”

Mindez nem azt jelenti, hogy ne lett volna semmi pozitív ebben a regényben. Nemcsak a jellemek voltak ugyanis kidolgozottabbak, mint a mesében, hanem az egész világ, és Arendelle felépítése is, így a rajongók számára biztosan sok részletet ad hozzá ez a mű az eredeti történethez. A regényből még szebben látható, hogy milyen szoros a kapcsolat a két testvér között, hiszen úgy is ragaszkodnak egymáshoz, hogy lényegében nem is ismerik a másikat. Ez sok-sok szívmelengető pillanathoz vezetett, de a poénos helyzetekből és megszólalásokból sem volt hiány, különösen Olafnak köszönhetően.

Összességében tehát egyáltalán nem vagyok csalódott, mert a regénynek köszönhetően egy egészen más, talán felnőttesebb oldaláról is megismerhettem Arendelle-t és lakóit, a fprdulatok pedig még élesebben kirajzolták a mese tanulságait. Egyedül azt sajnálom, hogy a szerző nem tudott vagy akart kicsivel jobban elrugaszkodni a Jégvarázs történetétől, és nagyon ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti események, vagy azokhoz nagyon hasonlók itt is megtörténjenek. Ennek ellenére azonban a könyvet ajánlom a Jégvarázs minden rajongójának, különösen a fiatalabbaknak, akik valószínűleg még jobban fogják élvezni ezt a történetet. Én pedig nagy izgalommal várom a Sorsfordító történetek következő kötetét, hogy még több Disney-hercegnő izgalmas, új kalandját ismerhessem meg!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted!

EXTRA

Ez a gyönyörű borító megérdemel egy kirakót is. Nektek milyen gyorsan sikerül kirakni?

preview77pieceCovers 600798

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.21. Csak olvass!
06.22. Utószó
06.23. Flora the Sweaterist
06.24. Csak olvass! (extra)
06.25. Fanni’s Library
06.26. Readinspo
06.27. Utószó (extra)
06. 29. Fanni’s Library (extra)
07. 01. Könyv és más
07. 03. Dreamworld
07. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 05. Hagyjatok! Olvasok!

07.06. Dreamworld (extra)
07.07. Sorok között

A könyv adatai:

Könyv adatai: 
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
ISBN: 9789634038351
Fordította: Herman Alexandra
368 oldal

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük