Egyéb

A Jégvarázs titkai: utalások, amiket nem biztos, hogy észrevettél!

Nem rég jelent meg a Sorsfordító történetek legújabb része, a Ne érezz, ne kérdezz!, mely a Jégvarázst meséli újra, ennek apropóján pedig elgondolkoztam az eredeti filmekről is. A Jégvarázs-filmek ugyan elsősorban gyerekeknek készültek, mégis van bennük néhány olyan utalás, melyek észrevétele még a felnőtteknek is gondot okozhat, ezért ebben a posztomban összegyűjtöttem azokat az utalásokat, amelyeket a legizgalmasabbnak tartok a filmekből.

A Disney univerzuma

Az utóbbi időkben a Diney is törekszik rá, hogy a mesefilmekben apró jelzéseket rejtsenek el, melyek összekapcsolják az egyes történeteket egymással. A Jégvarázsban is több apró utalás is van más mesékre, például a Jégvarázs 2 elején Anna és Elza népszerű Disney-karakterek hóból formázott másaival játszanak, de a polcokon többször is feltűnik Mickey egér is. Ami azonban a legizgalmasabb, az az, hogy a Jégvarázsban, Elza koronázási ünnepségén Aranyhaj is feltűnik!

 
Jégvarázs és popkultúra

A Jégvarázs több helyen is utal a popkultúra egyes elemeire, különösen a zenés-táncos részeknél. Az első részben például Olaf nyári táncának egy része hajaz erősen a Mary Poppins egy részletére, a pingvinek táncára:

Itt vannak a videók is:

Nagyjából 1 percnél kezdődik Olaf tánca a sirályokkal.

Bronzország hercegének furcsa tánca sem egyedi – Az ítélet: család című vígjátéksorozatban nagyon hasonlót láthatunk:

A herceg táncát 1 perc körül láthatod.

A Jégvarázs 2-ben is van hasonló részlet: Kristoff és Sven Lost in the Woods (Rég elvesztem már) című dala valós, 70-es és 80-as évekbeli videoklipeket idéz, és a szerkesztők elmondása alapján a dalt Bryan Adams: Heaven című dala ihlette.

 
Spoiler a filmekben

Nagyon érdekes, hogy a Jégvarázs mindkét részében vannak spoilerek arra vonatkozóan, hogy mi fog történni a filmekben. Bizonyára mindenki emlékszik a Jégvarázs 2-ben arra, amikor Olaf lényegében az egész első részt elmeséli az erdőben a katonáknak, de talán kevesebben vettétek észre, hogy már az első rész legelején, Nagy Pabbie, a troll bemutatja, ahogy Elza varázsereje később elszabadul a szökőkutaknál, és bajt okoz.

A Jégvarázs 2. részében még konkrétabbak az utalások, ugyanis Elza varázsereje a film elején megmutatja, hogy miket fognak átélni később.

Elza 2:15-nél kezd el varázsolni. Az elé táruló képek elég beszédesek a film többi részére nézve.
 
18+?

Azért, hogy a meséket a család idősebb tagjai is élvezzék, a filmkészítők gyakran csempésznek be 18+-os poénokat a kicsiknek szóló történetekbe is, melyek igazából csak a felnőttek piszkos fantáziáját mozgatják meg, a gyerekekét nem. Én magam sokáig nem vettem észre, hogy a Jégvarázsban is van egy elég félreérthető rész, méghozzá az, amikor Anna és Kristoff arról beszélgetnek, hogy Anna nem ismeri Hans herceget, mégis hozzá akar menni. Kristoff próbaképp kérdéseket tesz fel a lánynak, például, hogy mi Hans keresztneve vagy kedvenc étele. Ekkor kérdez rá Kristoff, hogy mi Hans lábmérete… Tudjuk, hogy a lábméret a legenda szerint másra is utal, de Anna válasza is beszédes: „A lábméret nem számít.” (Angolul talán még egyértelműbb az utalás.)

 
Mit tudsz Oakenről?

A Jégvarázs első részében Anna és Kristoff egy kis hegyi boltban találkozik, ahol egy barátságos, de nagydarab eladó fogadja őket. Ha alaposan szemügyre veszed a jelenetet, melyben az Oaken nevű férfi szerepel, nemcsak azt tudhatod meg, hogy emberünk szereti a trollokat – hiszen az ajtaja előtt és a pulton is ilyen szobrocskái vannak – de az is kiderül, hogy Okaken homoszexuális. Csak vess egy pillantást a szaunából integető családjára! Azért remélem, hogy legközelebb nem csak egy pillanat erejéig láthatunk majd meleg párt Disney-mesékben.

 
Te is hallod?

A Jégvarázs 2-ben szinte végig jelen van egy hang, mely Elzát hívja. A kis dallam valójában egy skandináv kulning (vagy inkább annak egyszerűbb változata). Ez egy olyan dalfajta, melyet elsősorban a hegyekben elkóborolt állatok behívására, összeterelésére használták. Nagyon szépek egyébként ezek a dalok, itt is van egy:

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 21. Csak olvass!
06. 22. Utószó
06. 23. Flora the Sweaterist
06. 24. Csak olvass! (extra)
06. 25. Fanni’s Library
06. 26. Readinspo
06. 27. Utószó (extra)
06. 29. Fanni’s Library (extra)
07. 01. Könyv és más
07. 03. Dreamworld
07. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 05. Hagyjatok! Olvasok!
07. 06. Dreamworld (extra)
07. 07. Sorok között

Források itt, itt, itt és itt.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük