Értékelés,  KIDS

Láng Anna: Varázslatos utazás – Esti mesék a világ minden tájáról

Fülszöveg:

A kötet a világ minden tájáról származó tündérmeséket gyűjti egy csokorba. Ezek jellegzetes, egymástól elütő néphagyományokat elevenítenek meg, és egytől-egyig egyformán lebilincselőek. A történetek rövidek, élvezetesek és kalandosak, tele feledhetetlen szereplőkkel. Nincs bennük semmi félelmetes, amely nyugtalanítaná vagy megijesztené a gyerekeket elalvás előtt. Segítenek álomba ringatni a kicsiket, hogy éjszakánként zavartalanul pihenhessenek Álomországban.

A könyv szerzője és illusztrátora Láng Anna, aki jelenleg Szardínián él és dolgozik. 2011-ben tervező grafikusként végzett a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Három évig egy reklámügynökségnél dolgozott, és közben a budapesti Nemzeti Színházzal is együttműködött. 2013-ban Shakespeare sorozatával megnyerte a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennálét. Jelenlegi szenvedélye a gyermekkönyvek illusztrálása. Az elmúlt évek során a White Star Kids több kötete számára is lenyűgöző illusztrációkat készített.

A Móra Könyvkiadó jóvoltából megtudhatjuk, hogy a világ különböző tájain milyen esti meséket mondanak az édesanyák, nagymamák, apukák és nagypapák a gyermekeknek. Öt bloggerünk mondja el a véleményét erről a mesegyűjteményről turnénk keretében, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Láng Anna gyönyörűen illusztrált mesekönyve már az első pillanatban megfogott, én ugyanis sosem növök fel, és még mindig imádom a tündérmeséket, különösen ha egy ilyen szép és masszív könyvből olvashatom őket. A kötet koncepciója is nagyon szimpatikusnak tűnt, a könyv ugyanis különböző országok meséiből válogat, és szerencsére minden történet címe alatt megtalálhatjuk, hogy pontosan melyik országból származik, így nemcsak esti meseként funkcionálhatnak a mesék, de a kultúrák közötti különbségeket is vizsgálhatjuk rajtuk keresztül. Alaposan megfigyelve ugyanis, hogy melyik mese honnan származik, kirajzolódnak különbségek a különböző kultúrák között, bár az is igaz, hogy a történetek alapja és a mondanivalók nagyjából mindenhol azonosak, így a kötet általános emberi értékekre is felhívja a figyelmet.

Ami az illusztrációkon kívül még azonnal feltűnt, az a mesék viszonylag rövid terjedelme, hiszen egyik történet sem hosszabb három-négy oldalnál. Ez ideálissá teszi a kötetet olyan szülők számára, akiknek nincs sok idejük vagy türelmük mesét olvasni, de az olyan gyerekeket is megfoghatja a könyv, akik még csak most tanulnak olvasni. Ugyanakkor ez a rövidség véleményem szerint nem mindig vált a történetek javára. Különösen az egy oldalas meséknél éreztem, hogy elkapkodottak, nincs elég idő rá, hogy a kis olvasók vagy hallgatók izguljanak, megismerjék a kort vagy a főszereplő életkörülményeit, és a tanulságok is csak nagyon röviden jelennek meg.

Ha pedig a tanulságoknál tartok, mindenképpen meg kell említenem, hogy – bár bőven voltak a kötetben jó mesék – néhány történetnek nem volt igazán jó, vagy semmilyen üzenete sem. Néhol ez is a történetek rövidsége miatt lehet, máskor pedig talán nem igazán volt szerencsés a történetválasztás, mindenesetre én nem minden mesét olvasnék fel szívesen a kisgyermekemnek. Ugyanakkor azt is el kell ismernem, hogy rengeteg szép mese volt, melyek egy része új volt számomra, de volt néhány régi kedvenc is, mint A kőleves vagy A só, mely az egyetlen Magyarországról származó történet volt a gyűjteményben.

Az ilyen mesekönyveknek, melyek sokféle mesét gyűjtenek össze, mindig nagy előnye a változatosság: ebben a kötetben is sokféle szereplővel, történettel és végkifejlettel találkozhatunk, bár a könyv összeállítója figyelt rá, hogy egyik mese se rémissze meg az elaludni készülő kicsiket. Ráadásul ebben a könyvben – mivel sok helyről származnak a mesék – még nagyobb a változatosság, akár még zebrákkal is találkozhatunk a lapokon, akik hazánkban elég ritkán szerepelnek a népmesékben. Úgy vettem észre, hogy a kötet elejére kerültek a hozzánk kulturálisan közelebb álló mesék, és ahogy haladunk előre a történetekben, úgy ismerjük meg a távolabbi vidékekről származó meséket is.

Mindent összevetve nagyon örülők, hogy találkozhattam ezzel a szuper mesekönyvvel, nemcsak az elképesztően szép kivitelezés miatt (ami engem nagyon megnyert), hanem a tartalma miatt is. Bár sajnos nem minden mese volt egyformán színvonalas, azért a szülőknek bőven van miből válogatniuk, így én mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Talán ha ilyen és ehhez hasonló, változatos könyvekből olvasunk esti mesét a gyermekeinknek, akkor ők felnőttként is megértőbbek és elfogadóbbak lesznek, hiszen megtanulják, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a saját gyerekkori emlékeiteket megosszátok velünk. Minden állomáson találhattok egy esti mesékkel kapcsolatos kérdést, amelyre válaszolnotok kell. A válaszotokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Melyik esti mese az, amit utáltál, és soha többé nem hallgatnád újra végig?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

[Blogturné Klub]
05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 05. Veronika’s Reader Feeder
05. 07. Csak olvass!
05. 09. Könyv és más
05. 11. Utószó

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: