Értékelés

Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai

covers_571084Fülszöveg:

Az emberiség gyarmatosította a Naprendszert, és a Föld egyre inkább a külső bolygóktól függ, miközben az aszteroidaövezet kalózai is folyamatos fenyegetést jelentenek rá. Amikor a Marsról érkezett élelmiszerek rejtélyes haláleseteket okoznak, a Tudományos Tanács legfiatalabb tagját, David Starrt küldi a Marsra, hogy felderítse a gyilkosságok indítékát, de David egy sokkal nagyobb titokra bukkan a kietlen bolygó mélyén. Útja később a kisbolygóövezetbe viszi, ahol a szülei egy kalóztámadásban életüket vesztették, ám ekkor már nem csupán néhány halálesettel kell számolnia, hanem talán a Föld sorsa is rajta múlik…
A Paul French álnéven írt ifjúsági sorozat Isaac Asimov könnyed és kalandos oldalát mutatja meg, miközben nem ad fel semmit a klasszikus science fiction tudományos igényességéből és a szerzőre jellemző sodró és világos stílusból. Az első két könyv, Az Űrvándor és Az aszteroidák kalózai most közös kiadásban, új fordításban jelenik meg.

Isaac Asimov a sci-fi irodalom egyik legtermékenyebb szerzője. Több, mint 400 könyvet írt, melyek köztük az Alapítvány-trilógiát, amiért elnyerte a különleges Hugo-díjat is. Most a GABO kiadó jóvoltából Asimov Paul French álnéven írt Űrvándor-sorozatának első két részét vehetik kézbe az olvasók új fordításban.

Régóta tervben volt már, hogy olvasok valamit Asimovtól, hiszen a sci-fi és a fantasy műfajában is megkerülhetetlen szerző. Bár elsősorban a Robot sorozat érdekelt, amikor a Gabo kiadta Asimov ifjúsági regénysorozatának  első két részét felújított változatban, egy közös kötetben, ehhez is kedvet kaptam. És nagyon örülök, hogy nekiálltam elolvasni, ugyanis rengeteg érdekes, izgalmas dolgot felfedeztem a regényekben.

space-1900352_1920
Forrás: Pixabay

Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy Asimov regénye az 50-es években született, ami egyrészt azt eredményezi, hogy a tudományos eredmények, elképzelések egy részét, amire a történetek épülnek, már megcáfolták – erre maga a szerző is felhívja a figyelmet az előszóban. Ehhez kapcsolódik, hogy az 50-es években nyilvánvalóan másként, más technikai eszközökkel képzelték el a jövőt, mint ma. Számomra külön örömet nyújtott látni, hogy hogyan képzelték el ekkor a jövőt, és jókat derültem egyes megoldásokon, például hogy David több ezer év múlva mikrofilmen – bár nagyon fejlett mikrofilmen – nézegette a Mars térképét.

Másrészt az ötvenes években mást engedett meg magának egy ifjúsági regény, mint manapság, a YA regények fénykorában. Ennek köszönhető, hogy a regények üzenete mindenképpen pozitív, a könyv pedig az izgalmak ellenére is mindig megőrzi az alapvetően vidám hangulatát. A nyelvezeten is érződik, hogy ifjúsági regényről beszélünk, és a cselekmény is elég barátságos emiatt: nem folyik vér, még az esetlegesen bekövetkező haláleseteknek sem szentel nagy figyelmet a szerző, illetve a szerelem is teljesen kimarad a könyvből.

„A sorban állók számára David csupán egy ismeretlen földlakónak tűnt, egyik kezében merőkanállal, a másikban húsvillával. Még arca és személyisége sem volt; csak egy merőkanál meg egy villa.”

Mindezek ellenére egy nagyon izgalmas és élvezetes regény mind Az űrvándor, mind Az aszteroidák kalózai, Asimov nagyon alaposan, a korosztálynak megfelelően elmagyarázza a tudományos háttért, a főszereplőnk, David – vagy később Lucky – pedig izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokon megy át. A történet mindkét esetben egy problémával kezdődik, melynek David a nyomába ered, és a nyomozást követően, zseniális elméjének hála megoldja a bűntényeket. Így tehát az Űrvándor-sorozat darabjai nemcsak ifjúsági sci-fi és fantasy történetek, hanem krimik is.

A főszereplőnek egy szélsőségesen pozitív karakter, aki lényegében mindenben tökéletes – éppen olyan erős és furfangos, mint amilyen okos – szinte már szuperhősnek tűnik. A fejében mindig gyorsan összeállnak a rejtélyek megoldásai, de a regény hagyja gondolkodni az olvasót is. Néhány fordulatra nagyon könnyű rájönni, de a rejtélyek megoldása azért nem olyan egyszerű, és sajnos nem is kapunk kielégítő magyarázatot arra, hogy hogyan gondolkozik David. Ennek ellenére szívesen gondolkodtam a titkok nyitján, és David figurája is szimpatikus volt a maga optimizmusával és éles eszével.

VSE_Mars_astronauts_with_rover
Forrás: Wikipédia

Bár a regényekben viszonylag sok szereplő megjelenik – jók és rosszak is, – de senki nem közelítette meg David fontosságát, így igazából senkit nem ismerhettünk meg alaposabban. A cselekmény is a főszereplőre koncentrál, így nincsenek mellékszálak, és a világnak is csak azt a részletét ismerhetjük meg, ami a sztorihoz kapcsolódik – ez a helyszín azonban nem ugyanaz a két regényben, és gyanítom, hogy a további részekben még további részeit ismerhetjük meg ennek az izgalmas világnak.

Összességében Asimov ifjúsági regényei igazán figyelemre méltóak, és az, hogy elszállt felettük az idő, semmit sem rontott a minőségükön, legfeljebb született néhány vicces helyzet. Azonban a fiatalabb sci-fi rajongóknak mindenképpen meleg szívvel ajánlom ezeket a történeteket, de azok a szülők sem lőhetnek mellé, akik szeretnék megszerettetni az olvasást a Star Wars-rajongó gyermekükkel. Emellett azok a felnőttek is bátran a kezükbe vehetik a sorozatot, akik kedvelik az űroperákat és a jó sci-fiket.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékunkkal most követjük hősünket az űrbe: az értékeléseinkben egy-egy űrhajózáshoz kapcsolódó szó betűit rejtettük el. Keressétek meg a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és sorba rendezve őket írjátok be a szavakat a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

12/09 Flora the Sweaterist
12/11 Kelly és Lupi olvas
12/14 Always Love a Wild Book
12/17 Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: GABO
Oldalszám: 400, puhatáblás
ISBN: 9789634068785
Fordította: Sámi László

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük