Ajánló

Tematikus könyvajánló: 5 regény, amiben nem a cselekmény a lényeg

Vannak olyan regények, amiket azért szeretek, mert olyan fordulatos cselekményük van, hogy képtelenség letenni őket, de gyakran még jobban elvarázsolnak azok a könyvek, amiknek látszólag érdektelen a cselekménye, azonban képesek megmutatni valamit a társadalomról, az emberi kapcsolatokról vagy magáról az emberi természetről. Ilyen regényeket válogattam össze a legújabb könyvajánlómba.

1. John Williams: Stoner

Ha olyan könyvekről beszélünk, amikben nem a cselekményen van a hangsúly, akkor először mindig John Williams: Stoner című regényére gondolok először. Williams regényét viszonylag későn fedezte fel a világ, pedig igazán gyönyörű és izgalmas regényről beszélünk, még ha látszólag nem is szólt semmiről. Számomra nagyon érdekes felfedezés volt ez a könyv (itt olvasható az értékelésem róla), és még nem találkoztam olyan emberrel, aki elolvasta a Stonert, és ne rajongott volna érte. Ezért aztán ajánlom mindenkinek ezt a remek alkotást!

2. Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Woolf egyik legfontosabb könyve, a Mrs. Dalloway mára már igazi klasszikusnak számít, a modern irodalom szinte megkerülhetetlen mérföldkövévé vált. Mindezt ráadásul úgy, hogy a szereplők valójában alig tesznek valamit, többnyire csak sétálgatnak a városban, és elmélkednek. Ami igazán különlegessé teszi a könyvet, az a tudatfolyam technika, amivel olyan mesterien játszik a szerző, hogy azt bizony sokan megirigyelhetnék. Aki szeretne egy nagyon modern és különleges regényt olvasni, az mindenképp olvassa el egyszer a Mrs. Dallowayt.

 a

3. Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Nagyjából egy éve fedeztem fel magamnak Kazuo Ishigurot, és azóta is rajongok a könyveiért, de a kedvencem a legelső olvasmányom maradt, a Napok romjai, melyről itt találhatod meg az értékelésemet. A regény egy XX. századi, idősödő főkomornyik, Stevens utazását írja le, ahogy végigjárja a gyönyörű angol tájat, és közben végiggondolja az életét. A könyv nagyon izgalmas történet az önfeladásról, önáltatásról, a megbánásról, és arról, hogy hogyan néznek ki a történelem fontos eseményei egy komornyik szemével. Nagyon különleges olvasmány, amit mindenkinek el kell olvasnia, aki szívesen elmélkedik az élet nagy dolgain.

4. Jim Crace: Az utolsó aratás

Bár Az utolsó aratásban fontos a cselekmény is, hiszen az eldugott angol falucska lakói néhány nap alatt elvesztik a megélhetésük forrását és az otthonukat is. Azonban magánál a cselekménynél sokkal fontosabbnak tartom azt, ahogyan a könyv leírja a változást, és mindazt, amit elmond az emberi természetről, a csordaszellemről és a kívülállóságról. Az utolsó aratás Jim Gracetől fontos olvasmány volt számomra, itt írtam róla értékelést.

 a

 a

5. Kira Poutanen: A csodálatos tenger

Az egyik új kedvencem Kira Poutanen regénye, mely Magyarországon POKET zsebkönyvként jelent meg a közelmúltban. A rövidke könyv egy tinédzser lány látszólag mindennapi életéről szól, azonban a felszín alatt a tizenöt éves Julia egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed az anorexiában, amit a környezetében élők – a család és a barátok – nem vesznek észre, legalábbis nem tudnak érdemi segítséget nyújtani a lánynak. Az elsöprő erejű könyv ráadásul valójában egy naplóregény, melyben Julia maga írja le a mindennapjait, így egészen közelről nyerhetünk bepillantást a beteg lelkébe. Erről a regényről is írtam bővebb értékelést, melyet itt olvashattok.

Ez volt az én listám azokról a – számomra fontos – regényekről, melyekben véleményem szerint nem a tulajdonképpeni cselekmény, hanem valami mélyebb mondanivaló az igazán fontos. Mivel egészítenétek még ki a listát?

A képek forrása a moly.hu.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük