Értékelés

Gunnar Garfors: Ahol csak a madár jár

Fülszöveg:

Gunnar ​Garfors legújabb könyve a világ 20 legkevésbé látogatott országába kalauzolja el az olvasót. Bissau-Guinea, Mauritánia, Líbia, Türkmenisztán, Afganisztán, Kiribati, Nauru, São Tomé és Príncipe vagy Dél-Jemen – helyek, ahová az egyszeri turista nem jut el, a szerző mégis bejárta őket. Milyenek a mindennapok, hogyan élnek a hétköznapi emberek a Föld legeldugottabb vidékein, legyenek azok anarchiába süllyedt, állam nélküli államok, őrült diktatúrák vagy egyszerűen csak mindentől távol eső, alig megközelíthető apró szigetek? A norvég világutazó saját fotóival gazdagon illusztrált, élvezetes stílusban megírt műve elrepít oda, ahol tényleg csak a madár jár.

Gunnar Garfors (1975) médiaszakember, író és világutazó. Ez utóbbi minőségében több világrekord is fűződik a nevéhez, amelyeket persze nem tekint valódi utazásnak, „logisztikai” rekordoknak nevezi őket: 2012. június 18-án a brit Adrian Butterworth-szel együtt Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy elsőként járt öt kontinensen ugyanazon a napon. Egy másik világrekordot 2014 szeptemberében döntött meg barátaival,Øystein Djupvikkel és Tay-young Pakkal, amikor 24 óra alatt 19 országot látogattak meg.


Szeretnél eljutni különleges helyekre, távoli kultúrákat megismerni és megpillantani a világnak olyan szegleteit, ahová csak kevesen jutnak el, mindezt anélkül, hogy repülőre kellene szállnod? Ha igen, akkor tarts négy bloggerünkkel, és ismerd meg velünk Gunnar Garfors különleges kötetét, az Ahol ​csak a madár jár című könyvet, mely a világ 20 legkevésbé látogatott országába kalauzol el bennünket. Játssz velünk a nyereményjátékban, és nyerd meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!

Gunnar Garforsot eddig egyáltalán nem ismertem, de új könyve, melyben a világ legkevésbé látogatott országairól ír felkeltette a figyelmemet, mert tudom, hogy a világ országai közül nagyon sokat nem ismerek. Ebben a könyvben ráadásul nem egyszerű leírásokat olvashatunk az országokról, hanem egyfajta úti naplókat, hiszen a szerző minden egyes országba ellátogatott.

A könyvvel való munka ott kezdődött, hogy Gunnar Garfors összeállított egy objektív, a különböző forrásokat használó listát, melyben látogatottság szerint sorba rendezi az országokat. A lista végén lévő 20 országba pedig el is látogat, tapasztalatait pedig leírja nekünk. Mivel a kötet tényleg az utazások köré épül, így minden egyes fejezet más, attól függően, hogy a szerző mit tapasztalt, vagy mit tartott különösen fontosnak az ország megismeréséhez.

Egyes fejezetekben hosszabban olvashatunk az ország történelméről és politikai berendezkedéséről, míg máshol nagyobb szerepet kapnak a személyes történetek, melyeket Gunnar a helyiektől hallott, egyes fejezetekben pedig szinte csak a kalandjairól olvashatunk, vagy épp arról, hogy milyen bonyolult módon sikerült vízumhoz jutnia. Ez nagyon sokoldalúvá tette a könyvet, és hozzájárult ahhoz, hogy minden országról kapjak valamilyen egyedi képet, amely tényleg az ott élőktől származik.

Gunnar Garfors vállalkozása nagyon izgalmas, ugyanakkor a legkevésbé sem volt veszélytelen az Ahol csak a madár jár megírása, ugyanis a legkevésbé látogatott 20 ország között több olyan is volt, amely kifejezetten veszélyes, sőt, néhány helyen kisebb attrocitások is érték a szerzőt. Számomra meglepő volt azonban, hogy néhány ország csodálatos természeti kincseket rejt, és igazi turistaparadicsom is lehetne, ha jobb lenne az infrastruktúra, több a turisták számára fenntartott szálloda, vagy épp könnyebb lenne az országba való bejutás.

Az Ahol csak a madár jár tehát nagyon jól összerakott, sokszínű könyv, sok képpel, melyeket a szerző maga készített. Az olvasás során olyan országot megismerhettem, amelyekről korábban még csak nem is hallottam, és nagyon izgalmas volt újabb és újabb kalandokat átélni a lapokon, és rácsodálkozni más kultúrákra. Ugyanakkor a könyv nagyon sok információt tartalmaz, sok a szöveg, és néhol kifejezetten tömény, így én egyszerre csak 1-2 fejezetet tudtam egyszerre olvasni ahhoz, hogy ne keverjem össze az országokat, és tudjak figyelni. Így ennél a könyvnél semmiképp nem érdemes sietni, ha érdekelnek az egyes országok, akkor mindenképpen rá kell szánni az időt az olvasásra.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő országokat keressük. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy az ország nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Ahol csak a madár jár

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.06. Könyv és más
05.07. Utószó
05.08. Booktastic Boglinc
05.09. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Cser
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 416
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632787008
Fordította: Patat Bence
Megjelenés időpontja: 2023. március 17.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük