Értékelés

Amy Harmon: The Queen and the Cure – A királyné és a gyógyír

Fülszöveg:

„De ​csata közeleg. És óvnod kell a szívedet.”

Kjell korábban sosem kételkedett a hovatartozásában. Sosem irigyelte a bátyját, és nem akart király lenni. A néhai Zoltev király és egy szolgálólány fattyaként jött a világra, de születésének szégyenteljes volta sosem zavarta.
Azonban egy embert nem csak a származása határoz meg. Nem csak a pengéje, a termete és a képességei. Minden, amiben Kjell korábban biztos volt, most felborul és megváltozik. Már nem pusztán jerui Kjell, a koronát védő harcos. Hanem Gyógyító, egy az Igézők közül, aki nehezen boldogul az erejével.
Amikor meg kell szabadítania a királyságot a volgárok csapatainak maradékától, a sors egy olyan nőt sodor az útjába, aki aggasztó képeket lát a jövőről, de a múltra nem emlékszik. A nem kívánt adományával felvértezett, bűntudattól szenvedő Kjell kelletlen megváltóvá válik, miközben régi ellenségekkel és új elvárásokkal kell megküzdenie.
Sashával együtt olyan utazásra indul, ahol nagy próbatétel várja. Vajon megtalálható benne az a férfi, akinek a nő hiszi?
Hagyd, hogy elbűvöljön!


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amy Harmon A madár és a kard krónikái sorozatának második részét  A királyné és a gyógyír címmel. Ebben a részben Kjell sorsát követhetjük, aki üldözőbe veszi csapatával a volgárokat, útja során megmenti Sashát, egy különös múltú látó lányt. Nagyon mások ők ketten, innentől azonban mégsem tudnak elválni egymástól. Ha olvasnád ezt a remek történetet, játssz velünk és akár meg is nyerheted a regényt a kiadó felajánlásában.

A madár és a kard egy varázslatos olvasmány volt számomra néhány évvel ezelőtt, és egészen különleges élményként maradt meg az emlékezetemben. Amy Harmontól azóta sem olvastam mást, de ez az egy regény mély benyomást tett rám, mert egy fájdalmasan gyönyörű, és hihetetlenül izgalmas történetet mesél el, két egyáltalán nem mindennapi szereplővel. Nem tudtam, hogy a sorozat második része hogyan fog folytatódni, de óriási lelkesedéssel vártam, és ahogy a kezembe foghattam, azonnal elolvastam.

A második részben Lark és Tiras már csak mellékszereplőkként tűnnek fel, helyette Kjell, a király öccse, és egy új szereplő, Sasha kerül a középpontba. Sasha egy látó, aki képességével előre tud látni jövőbeli eseményeket, ám azt nem tudja irányítani, hogy mikor és mit pillant meg. A lányt épp képességei miatt kergetik el a falujából, amikor Kjell rátalál, és megmenti, így aztán ettől kezdve Kjell nem tudja lerázni a lányt.

„Nem bízik az embereiben, hogy képesek rendesen viselkedni? Vagy önmagában nem bízik, attól fél, megenyhül az irányában? – kérdezte Jerick halvány, önelégült mosollyal.”

Ahhoz képest, hogy az előző részben mennyire szerettem a karaktereket, itt igazán nem tudtak közel kerülni hozzám. Kjell személyiségének változását ennek ellenére nagyrészt érdekesnek találtam, azonban Sasha valahogy végig idegesítő maradt számomra, eleinte túl ragaszkodónak, később pedig túl hidegnek éreztem, és bár elismerem, hogy szörnyű dolgok történetek vele, Kjellt sokkal jobban sajnáltam a nehezebb pillanatokban.

A cselekmény sem úgy indult, ahogy reméltem, ugyanis a regény első fele nagyon vontatott lett, és emiatt nehezen is haladtam vele, hiába volt a világ most is lenyűgöző. A könyv második felében azonban új helyszínre látogatunk, amely egészen új kalandokat tartogat, és végre a világnak is egy új oldalát ismerhetjük meg. Nagyon tetszett, hogy egy csomó új képességet ismerünk meg, és a fonásról is rengeteget megtudhatunk, mely az egyik legkülönlegesebb képesség, és egy komplett civilizáció épül rá. Ebben a részben a halálnak egy egészen különleges, és szerintem megrendítően szép felfogását is látjuk, ami nagy hatással volt rám.

„Bódult állapotba került, remegett a hangtól és a diadaltól. Hátrasimította a nő csapzott haját vérfoltos arcából, és lenézett szemébe, ami olyan sötét volt, hogy szinte végtelennek tűnt. Tekintetük egymásba fonódott, és egy pillanatig csak a hang utózengése vibrált közöttük.
– Láttalak – suttogta a nő.”

A regény második felében derül fény több nagy fordulatra is, ezek közül néhányat könnyen ki lehetett találni, míg néhány nekem is nagy meglepetést okozott. A könyvben a fennálló és kiderülő bonyodalmakon túl megint megjelentek a volgárok, és sajnos az előző könyv epikus csatája itt újra megismétlődőtt – ezúttal kevésbé hangsúlyosan -, illetve kaptunk egy főgonoszt is, aki sajnos eléggé vérszegényre sikerült, és talán a volgárok ismételt behozatala helyett neki kellett volna komolyabb szerepet kitalálni.

Elismerem, hogy némiképp szigorú voltam ezzel a könyvvel, mert kénytelen vagyok az előző, elképesztő részhez mérni, ugyanakkor elismerem, hogy a világépítés most is kiemelkedő volt, és Amy Harmon elképesztő szépséggel ír még a legfájdalmasabb pillanatokban is. Bár az első rész szintjét A királyné és a gyógyír nekem nem tudta megütni, de ennek ellenére mindenképp ajánlom olvasásra azoknak, akik ismerik és szerették az első részt. Úgy tudom, a sorozat itt befejeződött, de bízom benne, hogy fogok még olvasni Amy Harmontól más lenyűgöző regényeket is.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A madár és a kard krónikái sorozat szörnyei a félelmetes volgárok, mostani játékunkban minden állomáson hasonló szörnyeket idézünk meg. A feladat keresni egy-egy olyan könyvet, amiben jellemzően szörnyetegként szerepelnek a megadott fantasy lények.  A választott könyvcímet írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladat:

szellem

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.28. Kelly&Lupi olvas
04.30. Sorok között borítós extra
05.02. Utószó
05.04. Fanni’s Library
05.06. Csak olvass! A madár és a kard
05.08. Csak olvass! A királyné és a gyógyír
05.10. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 392
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633735763
Fordította: Benedek Dorottya
Megjelenés időpontja: 2023. május 2.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük