Értékelés

Peter Wohlleben: Ha a fák lélegzethez jutnának

Fülszöveg:

„Ha ​hagyjuk, az erdő mindenhol gyorsan visszatér, és megerősödik. Csupán fel kellene ismernünk, hogy mi, emberek nem tudunk erdőt csinálni, legfeljebb ültetvényeket.”

A fák nemcsak alkalmazkodni képesek a környezetükhöz, de a magvaikban lévő örökítőanyag módosulásai révén „nevelni” is tudják az utódaikat. Továbbadják nekik a megváltozott környezeti viszonyokkal kapcsolatos tapasztalataikat, és így felkészítik őket arra, hogyan birkózzanak meg a változásokkal.
Bámulatos alkalmazkodóképességüknek azonban határai vannak. A fáknak napjainkban égető szükségük van az ép közösségre, hogy párologtatással hűteni tudják magukat, és esőfelhőket hozhassanak létre. Csakhogy mindezt veszélyezteti az intenzív fakitermelés. Peter Wohlleben élesen kritizálja az erdészeti lobbi, a fakitermelő ipar és a politika önző és természetromboló döntéseit. Hangsúlyozza: nem várhatunk tovább, véget kell vetnünk a pusztításnak. Ha a fákat békében hagyjuk, képesek regenerálódni, és segíthetnek nekünk megküzdeni a klímaválsággal.


A Park Könyvkiadónak köszönhetően most elolvashatunk egy a bolygónk és életünk szempontjából igazán fontos könyvet a fákról. Ezúttal négy bloggerünkkel kereshettek válaszokat arra a kérdésre, hogyan segíthetnek a fák a klímaváltozással kapcsolatban. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Peter Wohlleben: A fák titkos élete című könyve azt hiszem, hogy az utóbbi évek egyik meghatározó olvasmánya volt számomra. Pedig nem hittem, hogy különösen sok izgalmas dolog lenne a fákban, és már azt sem tudom, hogy miért vettem meg azt a kötetet, az azonban biztos, hogy teljesen elvarázsolt, és a családom nagy örömére hónapokon át szórtam a fákkal kapcsolatos fun facteket, miután befejeztem a kötetet. Így aztán nem is volt kérdés, hogy a szerző új könyvét is el fogom olvasni.

A Ha a fák lélegzethez jutnának alapvetően három nagy fejezetből áll: az első nagyon hasonlít A fák titkos életéhez, mert ebben a részben is a fákról tudunk meg új és érdekes dolgokat, elsősorban arról, hogy milyen jól tudnak alkalmazkodni, hogy folyamatosan tanulnak, és a tapasztalataikat képesek az utódaiknak is átadni. Wohlleben így vezeti föl, hogy a fák milyen ügyesen tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz is, legalábbis ha hagyjuk, hogy ők maguk oldják meg az éghajlat változásaival kapcsolatos kihívásokat.

A könyv második fejezete számomra egy kicsit csalódás volt, ugyanis ebben a részben Wohlleben az erdészet mai működését, és német erdészeket – sokszor név szerint – kritizál. Ezt ugyan egyáltalán nem alaptalanul teszi, mégis éreztem némi sértettséget a sorok között, és azt, hogy ez az írás valójában nem nekem, hanem azoknak a német döntéshozóknak szól, akik befolyásolhatják az erdészet működését. Mindezek ellenére ebben a részben is rengeteg érdekességet tudtam meg, például arról, hogy a faültetés, bár jól hangzik, valójában semmilyen problémát nem old meg, ha random fákat kezdünk el ültetgetni. Az pedig végképp meglepett, hogy az erdészet a fák kivágását pozitív, az erdők fejlődését segítő tevékenységként állítja be, miközben nyilvánvaló, hogy a természetes életközösségekbe való beavatkozás sosem szolgál mást, mint az ember kényelmét.

Nagyon tetszik, hogy Wohlleben nem mondja azt, hogy ne vegyünk több fából készült bútort vagy könyvet, ugyanakkor mértékletességre szólít fel. Ha hagyjuk az erdőket felépülni, és újra elfoglalni a helyüket, akkor az erdők biztosítani fogják az alapvető faanyag-szükségleteinket is. Mindeközben pedig megmentik a bolygónkat.

A könyv utolsó fejezetében a szerző a jövő erdőjét mutatja be, ahol a fák háborítatlanul élnek, tisztítják a levegőt, és még az időjárást is befolyásolják. Bár az ember sok erdőt elpusztított, és a talajt évezredekre tönkretette, Peter Wohlleben szerint az őshonos fák képesek lennének alkalmazkodni az új, zordabb körülményekhez is, ha hagynánk nekik, hogy újra területeket foglaljanak. Hiszen látjuk, hogy még a szmogos városokban, apró területeken is eléldegélnek a fák, és még a nagy szárazságokat követő tavaszokon is újra kizöldül körülöttünk a természet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv segítségével jobban megismerhetjük a fákat, ezért a játékban is velük kapcsolatos kérdéseket teszünk fel nektek. A feladatotok, hogy beírjátok a helyes válasz betűjelét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

A fák tartalékokat képeznek. Mennyi ideig bújhatnak meg ezek a szövetekben, mielőtt a fa felhasználná őket?

a. 1 évig
b. 10 évig
c. 15 évig

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 22. Utószó
04. 26. Könyv és más
04. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 30. KönyvParfé

A könyv adatai:

Kiadó: Park
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 256
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633558324
Fordította: Malyáta Eszter
Megjelenés időpontja: 2023. március 1.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük