Értékelés

Liz Braswell: Ami enyém volt rég

Fülszöveg:

Hogy ​megmentsék királynőjük és születendő gyermeke életét, a hűséges alattvalók mindenfelé keresik a gyógyító erejű Aranyvirágot… ehelyett azonban véletlenül a Holdvirágot viszik el a palotába. A csillogó virág meggyógyítja a királynőt, aki egészséges lánygyermeknek ad életet. A kislány haja ezüst, mint a fényesen világító hold. Ám ezüst hajának veszélyes varázsereje van: gyógyítás helyett kárt tesz másokban. A királyság biztonsága érdekében Rapunzel hercegnőt egy nagytudású boszorkány, Gothel asszony gondjaira bízzák, és egy toronyba zárva éli az életét.

Rapunzel tizenkilenc évet tölt a torony falai között. Elfogadja, hogy az embereket meg kell védeni mágikus hajától. Amikor végül úgy dönt, hogy elhagyja az egyetlen otthont, amit valaha ismert – hogy láthassa a lebegő fényeket, melyek minden évben megjelennek az égen a születésnapján –, két tolvaj társaságában váratlan kalandokba keveredik. Az egyikük Gina, a feltörekvő törvényen kívüli, a másik pedig Flynn Rider, a körözött bűnöző. Rapunzel ráébred, hogy a története, a mágikus haja és a jövője sokkal több meglepetést tartogat, mint azt valaha képzelte.


A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, az Ami enyém volt rég. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Liz Braswell történetét Aranyhajról, melyben úgy tűnik, a mágikus hajú lány haja gyógyítás helyett veszéllyel fenyegeti az emberek életét. Tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Az Aranyhaj az egyik kedvenc Disney-mesém, így nagyon vártam, hogy végre ez a történet is megkapja a maga feldolgozását a Sorsfordító történetek között. Aki olvasta már a sorozat köteteit, az tudja, hogy a szemet gyönyörködtető, élfestett kiadások igazán különleges történeteket rejtenek: mindegyik egy-egy Disney mese feldolgozását, különböző szerzők tollából. Liz Braswellnek nem ez az első regénye, amely megjelenik ebben a sorozatban, tőle származik ugyanis az Egy új élmény és a Hol volt, hol nem is, melyek ugyan nem lettek a kedvenceim, mégis kellemes kikapcsolódást nyújtottak.

Az Ami enyém volt rég látszólag meglepően indul: egy kórházban, ahol egy fiatal fiú a húgát igyekszik lefoglalni a kemoterápia alatt. A lány rajong az Aranyhajért, így bátyja egy új történetet talál ki számára a hosszú kezelések alatt: ez lesz Ezüsthaj története. A sorozatban korábban még nem volt hasonló megoldás, így első pillanatra nagyon meglepett, hogy a mese itt kapott egy kerettörténetet, de összességében egy nagyon kedves és szívmelengető réteget kapott a könyv, így egyáltalán nem bántam, hogy most is egy kicsit elszakadtunk a megszokott felépítéstől.

Aranyhaj - Ami enyém volt rég
Aranyhaj – Ami enyém volt rég

Az Ami enyém volt rég egy látszólag apró változást hoz a meséhez képest: a királynő a történet elején nem az aranyvirágból készült főzetet issza meg, hanem a holdvirágból, egy ezüst színű növényből készítenek neki gyógyszert, így a gyermeke ezüst hajjal jön a világra. Ez az ezüst haj azonban kiszámíthatatlan varázslatot jelent, így Rapunzel éppen úgy a toronyban köt ki, mint eredetileg, csak épp abban a hitben, hogy azért kell bezárva élnie, mert veszélyt jelent az emberekre.

Rapunzel ebben a történetben sok új szereplőt megismer, és a mesétől egészen eltérő kalandokba keveredik, miközben a lebegő fényeknél sokkal fontosabb dolgot kell megkeresnie: az igazságot a múltjáról és az erejéről. A komoly feladattal szembesülő Rapunzel ebben a történetben jóval sokoldalúbb szereplő, mint a mesében: sokat vívódik, és igyekszik a saját viselkedését és érzéseit is megérteni a  különböző szituációkban. Ez azonban sajnos a többi szereplőre nem volt igaz, így Flynn és a többiek meglehetősen egysíkúak maradtak a történetben, és számomra a szerelmi szál sem tűnt igazán valószerűnek.

A történetben nagyon fontos szerepet kaptak a kalandok, ami izgalmassá tette a könyvet, viszont számomra néha már túl soknak tűntek, és szívesebben megálltam volna mondjuk egy-egy morális kérdésnél. Néhány fordulat pedig számomra inkább furcsa volt, mint izgalmas: ilyen Maximus szála és Báthory grófnő beerőszakolása a mesébe.

Összességében azonban mégis jó élmény volt a könyvet olvasni, mert egy magával ragadó világba repített, ahol végre Aranyhajról is többet megtudhattam. Az alapötlet pedig igazán különleges volt, még ha nem is sikerült maradéktalanul kidolgozni. Remélem, hogy hamarosan újabb Sorsfordító történet is követi majd Aranyhaj regényét.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az Aranyhaj mesében elhangzó dalokat. Minden állomáson olvashattok egy kissé hiányos dalszöveg részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi az az egy szó, ami hiányzik és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladat:

“Megjöttem, minden olyan szép itt
Remélem utam véget ért
Itt állok, egy ……. várok
Hogy szívem célba ért”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 12. Utószó
04. 14. Dreamworld – extra
04. 16. Hagyjatok! Olvasok!
04. 18. Csak olvass!
04. 20. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 496
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635843060
Fordította: Hermann Alexandra
Megjelenés időpontja: 2023. február 27.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük