Értékelés

Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén

Fülszöveg:

A ​New York Times-sikerlista első helyét meghódító, Mindketten meghalnak a végén előzménytörténetében hét évet ugrunk vissza az időben, és jelen lehetünk a Halál-Hírek első hívásánál.

Ma éjjel kezd élesben a Halál-Hírek, így mindenkit ugyanaz a kérdés foglalkoztat: tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?
Orion Pagan évek óta várja, mikor közlik vele, hogy meg fog halni. Komoly szívbetegséggel él, és azért iratkozott fel a Halál-Híreknél, hogy tudja, mire számítson.
Valentino Prince New Yorkban akarja újrakezdeni az életét. Hosszú, ígéretes jövő vár rá, és csak azt követően regisztrált a Halál-Híreknél, hogy az ikertestvére kis híján odaveszett egy autóbalesetben.
Orion és Valentino a Times Square-en akadnak össze, és azonnal érzik, hogy közük van egymáshoz. Ám a legelső Végnapi hívások örökre megváltoztatják az életüket – egyiküket felhívják, míg a másikat nem. Noha azt egyik fiú sem tudja, miként végződik majd számukra ez a nap, abban biztosak, hogy együtt akarják tölteni… még ha utána keserves is lesz a búcsú.
Az elismert író, Adam Silvera rá jellemző keserédes stílusban mesél arról, milyen óriási hatással vannak egymásra az emberek, és újra bebizonyítja, hogy mindig érdemes kihasználni életünk minden pillanatát.


A világpremier után nem sokkal magyarul is megjelent az imádott Mindketten meghalnak a végén könyv előzménykötete, amiben a Halál-Hírek indulásának a napjára repülünk vissza. Itt is megismerhetünk két srácot, Oriont és Valentinót, és persze az ő tragikusnak ígérkező szerelmi történetüket. A Blogturné Klub bloggerei mesélnek a kötetről, amiből a Menő Könyveknek köszönhetően egy példányt ki is sorsolunk. Játssz velünk!

Adam Silvera regénye, a Mindketten meghalnak a végén a tavalyi évem egyik kiemelkedő olvasmánya volt, és már akkor tudtam, hogy el fogom olvasni a folytatását, ha lesz. Az első, aki meghal a végén végül nem folytatás, hanem előzmény lett, melyben a Halál-Hírek első hívásához térünk vissza, és megismerünk két új szereplőt, akik a halál árnyékában próbálnak még utoljára együtt tölteni egy napot. Orion és Valentino a Halál-Hírek indulására szervezett buliban találkoznak először: Orion retteg tőle, hogy az első hívások valamelyike hozzá fut be, hiszen súlyos szívbeteg, és az élete bármelyik percben véget érhet, vele ellentétben azonban Valentino úgy érzi, hogy ezen a napon kezdődött el az új, new yorki élete. A sors fintora azonban, hogy végül nem Orion, hanem Valentino telefonja csördül meg, ráadásul a Halál-Hírek legelső hívása fut be hozzá.

„Nagyon veszélyes útra vállalkozom, amikor megpróbálok életben tartani valakit, akinek az a sorsa hogy meghaljon. Minden egyes perccel amit megszerzek neki, én is nyerek egy percet, amikor megismerhetem. És minél jobban ismerem, annál jobban fog fájni ez az egész.”

Adam Silvera most is két nagyon szerethető karaktert épít fel, akik tele vannak traumákkal és félelmekkel, azonban a halál árnyékában végül összefognak, hogy Valentinonak tökéletes Végnapja lehessen. Orion, aki egy nagyon visszafogott fiú – többek közt a betegségének köszönhetően -, lényegében Valentino oldalán bontakozik ki, hiszen kénytelen félretenni minden ellenérzését, hogy biztosítson még néhány emléket az új barátjának. Persze hamarosan szerelem is szövődik köztük, és bár összesen alig 24 órát tölthetnek együtt, valahogy mégsem tűnik instant love-nak a nagyjából 600 oldalon kibontakozó szerelmi történetük.

Az első, aki meghal a végén angol borítója / Forrás: moly.hu

Persze a két főszereplő mellett sok mellékszereplő is megjelent ebben a hosszú regényben: bepillanthatunk a Halál-Hírek első napjába és az alkotójának életébe, illetve sok szereplő felbukkan, aki valamilyen módon keresztezi a főhősök sorsát, sőt, a Mindketten meghalnak a végén főszereplői, Mateo és Rufus is feltűnik egy-egy kósza fejezet erejéig. A sok szereplő mozgatása azonban szerencsére nem történik öncélúan: valahogy mindenkinek megvan a maga szerepe, és ahogy haladunk előre a történetben, szép lassan kiderül, hogy mindenki kapcsolódik valamilyen módon a nagy egészhez, mintha a sors mindent úgy rendezett volna, hogy ehhez a végkifejlethez jussunk.

Mivel a regényben a Halál-Hírek még nagyon friss szolgáltatás, ezért a jóslatokkal kapcsolatban még elég nagy a bizalmatlanság, azonban ahogy haladunk előre a nap során, egyre több értesített hal meg, így egyre biztosabbá vált Valentino sorsa. Számomra persze ez nem volt kétséges a Mindketten meghalnak a végén után, így én jóval kevesebb reményt tápláltam, ami miatt az egész könyv meghatóbbá vált, és a könyv második felében már egyre gyakrabban számítottam a tragédiára.

Ahogy azt sejteni lehetett, Az első, aki meghal a végén nagyon megható és szép olvasmány, mely többször könnyeket csalt a szemembe, de végső soron mégis az életet ünnepelte. Számomra azonban nem tudta felvenni a versenyt az első kötettel, és sokszor éreztem azt, hogy az események vagy a tanulságok ismétlik azt, amit a Mindketten meghalnak a végénben olvashattunk, és abban sem vagyok biztos, hogy ez a történet feltétlenül igényelte ezt a terjedelmet – még akkor sem, ha alapvetően gyorsan haladtam a könyvvel a könnyű olvashatósága miatt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne szerettem volna a könyvet – épp ellenkezőleg: nagyon örültem, hogy ismét becsöppenhettem ebbe a különös, alternatív világba, ahol mindenkinek van még egy napja, hogy igazán éljen.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Adam Silvera New Yorkban nőtt fel, és a két sikerkönyvében is New York a helyszín. Éppen ezért most a játékunk is az imádott városról szól. New York nevezetességeiről csatolunk képeket, a feladatod, hogy megírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába melyik nevezetességet rejti a kép. (Például Metropolitan Museum of Art). Angol és magyar nevet is elfogadunk! A helyes kitöltők között a könyv egy példányát sorsoljuk ki.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.05. Csak olvass!
01.08. Utószó
01.11. Fanni’s Library
01.14. Hagyjatok! Olvasok! Blog
01.17. Sorok Között

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 608
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635842728
Fordította: Morcsányi Júlia
Megjelenés időpontja: 2022. november 10.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük