Értékelés

Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Fülszöveg:

Jane Austen, az egyszerű, sokgyerekes vidéki anglikán pap lánya nem számíthat sem hozományra, sem előnyös házasságra. A rossz kilátások ellenére nem közömbös a fiatalemberek iránt, és bár vagyon nem teszi csábítóvá a bálokon, a társasági összejöveteleken, életvidámsága és műveltsége kiemeli a férjkereső lányok sorából. Ám ambíciói túlmutatnak a házasságkötés társadalmi elvárásán: minden gondolatát erős és intelligens nőkről szőtt történetei foglalják le, melyeket lemoshatatlanul tintafoltos kézzel vet papírra. Majd újra meg újra átírja a regényei kéziratait, és sikertelenül keres könyvkiadót. Az írói sikerek és az egyenrangú felek közötti szerelem is sokáig elkerüli, éppúgy, mint okos és szenvedélyes hősnőit, Emmát, a Dashwood nővéreket, Elizabeth Bennetet…


Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Jane Austen az angol irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja. Regényei rengeteg kiadást megéltek az évszázadok során, továbbá számos adaptáció is elkészült az írásai alapján. A Kossuth Kiadó jóvoltából az Ikonikus nők nevezetű sorozatban már rengeteg ismert és talán kevésbé ismert hölgy életébe nyerhettünk bepillantást regényes formában. A mostani kötet az oldalunkon Jane Austenről,  az életvidám papkisasszonyról szól, aki csupán egy dologra vágyik: az írásra. Tartsatok velünk, ismerjük meg együtt közelebbről Jane Austen alakját, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötetet!

Jane Austen nevét ma szinte mindenki ismeri, regényei kiállták az idők próbáját, és máig hihetelenül népszerűek. Elizabeth Bennett, Emma, és a többi karakter milliók szívébe lopta be magát, a szerző pedig halhatatlanná vált romantikus regényei által. Szinte hihetetlen, hogy az a Jane Austen, aki olyan szépen tud írni a szerelemről, végül vénlányként halt meg – ez azonban nem jelenti azt, hogy Jane Austen ne lett volna szerelmes, vagy hogy az élete unalmas lett volna. Caherine Bell regényéből legalábbis ez derül ki.

„– Nem hiszed, hogy beleszerethetnél ebbe a Mr. Lefroyba?
Alathea arca még vörösebb lett, a szeme pedig szinte lázas fényben ragyogott.
– Hiszen még soha nem találkoztam vele!
– Ennek semmi jelentősége.”

Érdemes leszögezni, hogy a Jane Austen és a szavak művészete nem egy önéletrajzi írás, ugyanakkor igyekszik ragaszkodni ahhoz, amit tudunk a szerző életéről, a hiányos részeket pedig Catherine Bell a képzeletével pótolta ki. Így lett teljes a történet, melyből egyáltalán nem egy szomorú nő alakja bontakozik ki, hanem egy olyan szerzőé, akinek mindene az írás, és aki egész életében a boldogságot keresi.

A regényben megjelenő Jane egy pap lányaként éldegél egyszerű, de szeretettel teli otthonában, és bár barátnőinek minden álma a házasság, őt nem különösebben érdekli a párkeresés: egészen addig, amíg nem találkozik egy férfival, aki megdobogtatja a szívét. Jane különösen művelt és kedves lány, ami miatt elbűvöli a társaságot, regényeit pedig szívesen olvassa fel a családjának, akik támogatják őt írói ambícióiban. Jane szinte virtuóz módon ír: képzeletében a maguk teljességében jelennek meg a regényhősök, akik szinte irányíthatatlanul rohannak sorsuk beteljesítése felé – Jane sokszor csak lejegyzi az eseményeket.

A lapokon egyáltalán nem olyan élet bontakozik ki, mint amilyenre számítottam: Jane Austen életét a legkevésbé sem a szürkeség uralta, sokkal inkább a nagy magasságok – forró szerelmek – és a nagy mélységek voltak jellemzőek. Hasonlóan Jane írói karriere sem volt egyszerű: bár az írónő nagyon ösztönösen írta le a történeteit, később sokáig javítgatta, fejlesztgette őket, hogy tökéletessé váljanak. És még így is csak nehezen sikerült kiadatnia a történeteket, ám amikor végre sikerült, rögtön nagy sikerre tett szert.

„Emmával nem csak merész kísérletet akart tenni. Ez a hősnő egyszerűen tökéletes volt, mert nem volt tökéletes. És az embereknek küzdeniük kell majd, hogy ugyanúgy szeressék, mint ahogyan Jane már most is szerette őt.
Nem ez a legnagyobb kihívás egy író számára?”

Nagyon tetszett a könyvben, hogy hasonló stílusban íródott, mint Jane Austen regényei, így nagyon könnyen olvasható és élvezetes lett a regény. A legnagyobb rajongók pedig azt is megtudhatják, hogy Jane milyen körülmények között írta a leghíresebb könyveit, és melyik volt az, ami legelőször nyerte el az olvasók szívét. Ha szereted Jane Austent, és szeretnéd megismerni az írónő regényes életét, akkor a Jane Austen és a szavak művészete neked is garantáltan tetszeni fog. Ha pedig kíváncsi vagy néhány érdekességre Jane Austen életéről, olvasd el korábbi blogbejegyzésemet is!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. Sokan már az első mondatból felismerik, hogy melyik regényéről van szó. A mostani játékunkon arra vagyunk kíváncsiak, hogy az idézetek alapján be tudjátok-e azonosítani, hogy Jane Austen mely írására gondolunk. Minden állomáson találtok egy idézetet, mellyel nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik könyvből származik.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Arra vágyom, ahogy mindenki más is, hogy maradéktalanul boldog legyek; de ahogy mindenki, én is bizonnyal a magam módján leszek az.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.02. Csak olvass!
12.04. Utószó
12.06. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Kossuth
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 384
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635448043
Megjelenés időpontja: 2022. szeptember 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük