Értékelés

Mackenzi Lee: Gamora és Nebula

Fülszöveg:

A ​lány úgy gondolja, egy nap az apja barátsága Halállal még neki is a javára válhat. Halál felismeri majd a csatatéren, és nem viszi el. Emlékszik majd a lányra, aki időnként a lába elé ülve hallgatta a történeteit hősökről, akiket Halál megismert az idők során. Ám amikor a lány látja Halált, bármiért és bárhogyan történik is ez a találkozás, reméli, hogy az apja nem lesz ott. Mert bár érte él, érte küzd, érte edzi magát, érte vérzik, őt szolgálja, és régóta tudja, hogy egy nap érte fog meghalni, nem akarja látni azt a pillanatot, amikor az apja Halál úrnőt választja helyette.

A BIZALOM A GALAXIS LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA

Gamora Rongydűnére érkezik – az egykor virágzó földet mostanra kizsákmányolták értékes nyersanyagai miatt, így már csak egy mérgező, sivatagos, haldokló felszín várja. Feladata nem egyszerű: meg kell szereznie a bolygó szívét. Megbízójának kilétéről fogalma sincs, ahogy arról sem, miért vágyik rá olyan elkeseredetten, vagy egyáltalán hogyan is néz ki egy bolygó szíve. De mint Thanos leánya és jobbkeze, ő a galaxis egyik legendás harcosa. Nem tesz fel kérdéseket. Csak elvégzi a rá bízott feladatot, bármi áron.
Azonban nem tudja, hogy valaki más is leszállt Rongydűnén. Nővére, Nebula ugyanazzal a céllal érkezett, és nem hagyja, hogy bárki az útjába álljon.
Thanos hosszú éveken át úgy nevelte lányait, hogy azok ellenségként tekintsenek egymásra. De vajon képesek lesznek maguk mögött hagyni a múltat?


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mackenzie Lee legújabb regénye, Gamora és Nebula – Fegyvernővérek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Thanos egymással hadban álló lányainak kalandját Rongydűnén, mely során megerősítést nyer, hogy a bizalom a galaxis legnagyobb hazugsága. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Gamora soha nem tartozott a kedvenc Marvel karaktereim közé, azt azonban mindig is érdekesnek találtam, hogy a testvérével, Nebulával együtt milyen mélyen hatott rájuk Thanos, és milyen sokáig tartott, mire nagyjából sikerült megszabadulniuk a titántól. Ráadásul a Marvel-moziverzum harmadik fázisának végére Nebula is egészen sok szerepet kapott, és meglepetésemre megkedveltem az ő vívódó, mélyen megsebzett karakterét.

A Gamora és Nebula – Fegyvernővérek története azonban még jóval korábbra nyúlik vissza, arra az időre, amikor Thanos még nem találkozott a Bosszúállókkal. Gamora épp egy titokzatos megbízást teljesít a Rongydűne nevű bolygón: feladata, hogy megszerezze a bolygó szívét. Fogalma sincs azonban arról, hogy a nővére, Nebula is a bolygón van, és valamilyen módon ő is kapcsolatban áll a rejtélyes küldetéssel. A történet első látásra nem kapcsolódik a nővérek későbbi kalandjaihoz, melyeket a filmből ismerünk, azonban a két lány karaktere nagyon szépen kirajzolódik a történet során, és a végére elég sok kirakósdarab összeáll, mely sokat ad hozzá a filmekhez is.

Gamora és Nebula a Galaxis őrzőiben
Gamora és Nebula a Galaxis őrzőiben

Tudjuk, hogy Gamora és Nebula között rengeteg ellentétet szított Thanos, és ebből a könyvből is gyorsan kiderül, hogy bár a lányok testvérként nőttek fel egymás mellett, de folyamatosan versenyezniük kellett a titán elismeréséért. Ettől pedig felnőttként sem sikerült szabadulniuk, és tetteik még mindig azt a célt szolgálják, hogy Thanos kegyeibe férkőzzenek. Gamorának ez azonban valahogy mindig jobban sikerült, így Nebula – bár nem rosszabb harcos a testvérénél – örök második helyre szorul.

A szerző a történet során végig ügyesen lebegteti a kérdést, hogy Gamora és Nebula vajon tényleg együtt akar-e működni, vagy alamelyikük túl akar járni a másik eszén. A sok éven át tartó versengés természetesen nem múlhat el nyomtalanul, és bár a lányok tudják, hogy fontos lenne együtt dolgozniuk, és a céljuk jó, mégsem tudnak szabadulni a kétségektől és a bizalmatlanságtól. Ez azért is ironikus, mert egyébként verhetetlen csapatot alkotnak – abban a pillanatban, amikor harcra kerül a sor, csak együtt győzhetnek.

A testvérek kalandjának izgalmas hátteret szolgáltat a Rongydűne, a bolygó, ahol felbecsülhetetlen értékű energiaforrást bányásznak, ez a tevékenység azonban fokozatosan megöli a bolygót és annak lakóit is. Emiatt pedig számos érdekes kérdés merül fel, például hogy kinek a felelőssége megmenteni a Rongydűnét, hogy van-e bármi választása a bányászoknak, sőt, még egy vallási szekta is megjelenik, amely egészen új morális kérdéseket vet fel. Mindez pedig tulajdonképpen egy sci-fi lapjain jelenik meg.

„Az élete során hányszor használták fel ellene a bizalmát? Vajon megtanulja valaha is, hogy ne bízzon meg senkiben, vagy újra és újra hagyja, hogy megsebezzék ezzel a fegyverrel, amit önként ad át az ellenségeinek?”

A társadalmi és morális kérdések tehát széles palettán mozognak, és egy ifjúsági regényhez képest meglepően alaposan körüljárjuk őket, emiatt viszont a történet lesz lassabb tempójú: Gamora Rongydűnére érkezésétől a tulajdonképpeni cselekmény kibontakozásáig rengeteg oldal telik el, és az igazán izgalmas akciójelenetek inkább csak a könyv felétől jellemzőek. Ez azonban számomra egyáltalán nem volt zavaró, mert ez tette lehetővé, hogy megismerjem a Rongydűnét, és olyasmit is megtudjak a két főszereplőről, ami eddig nem derült ki.

Összességében a Gamora és Nebula egy nagyon pozitív meglepetés volt, nagyon gyorsan tudtam olvasni, és remek szórakozást nyújtott, miközben azért nem egyszer elborzadtam. A történet hatására sokkal közelebb került hozzám Nebula, akinek valahogy sosem sikerül a legjobb döntéseket meghoznia, így újra és újra Thanos áldozatává válik. Ezután a történet után nem csodálkozom, hogy a filmekben ennyire bizalmatlan és háttérbe húzódó karakter lett, aki nem szívesen kerül kapcsolatba még azokkal sem, aki vele egy oldalon állnak.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Fegyvernővéreket, vagyis Gamorát és Nebulát. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes válaszokat beírni a rafflecopter doboz megfelelő soraiba. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

(Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!)

Kérdés:

Hogy hívják Gamora és Nebula mostohaapját?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 11. Dreamworld
11. 13. Csak olvass!
11. 15. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 404
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635990047
Fordította: Habony Gábor
Megjelenés időpontja: 2022. szeptember 1.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük