Értékelés

Shelby Van Pelt: A boldogságnak nyolc karja van

Fülszöveg:

Elbűvölő, szellemes és letehetetlen történet barátságról, számvetésről és reményről, középpontjában egy özvegy és egy óriáspolip valószínűtlen kapcsolatával.
A hetvenéves Tova Sullivan mindig is azt vallotta, hogy az a legjobb terápia, ha az ember elfoglalja magát. Így hát amikor a férje meghal, ő takarítói állást vállal a Sowell Bay-i Akváriumban. Úgy érzi, az akvárium néma lakóinak a társaságában megnyugszik a lelke.
Az egyik esti műszak alkalmával Tova megmenti a tartályából rendszeresen kiszökő, mérhetetlenül kíváncsi csendes-óceáni óriáspolipot, Marcellust. A polip és az asszony barátságot köt, és Marcellus, aki a fogságban töltött évek során remek megfigyelőképességre tett szert, elhatározza, hogy fényt derít Tova múltjának legnagyobb rejtélyére: a fia eltűnésére. Vajon sikerül felszínre hoznia az igazságot, mielőtt túl késő lenne?


Ha eddig nem szeretted a polipokat, akkor azért, ha pedig szeretted, akkor azért olvasd el Shelby Van Pelt vadonatúj regényét, mely a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg magyarul. A boldogságnak nyolc karja van ugyanis bebizonyítja, hogy a boldogság és a szeretet a legváratlanabb helyről is felbukkanhat! Tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, megnyerheted a könyv egy példányát is!

Hogyan kapcsolódhat össze egy érzelmes, a gyászról és a szeretetről szóló regény és egy polip? Valóban meghökkentő párosítás, Shelby Van Belt regényében azonban mégis fontos szerepet kap egy akváriumi polip. De nem ez az, ami miatt mindenképp el akartam olvasni a könyvet, hanem a fülszöveg, és a külföldi értékelések, melyek már az első percben azt sugallták, hogy ez egy jó könyv lesz.

„Tova mindig nagy együttérzéssel volt a cápák iránt, amelyek soha véget nem érő köreiket róják a medencéjükben. Megérti, milyen az, ha az ember nem tudja abbahagyni a körbe-körbejárkálást, mert attól fél, hogy akkor nem kap többé levegőt.”

A történet középpontjában két nagyon különböző karakter áll: Tova, a hetvenes éveiben járó asszony, aki még mindig a fiát gyászolja, és Cameron, a kissé felelőtlen 30-as srác, aki képtelen megmaradni egy munkahelyen. Ja, és persze ott van Marcellus, az óriáspolip, aki Tova munkahelyén, Sowell Bay-i Akváriumban él, és meglepő módon ő is saját hangot kap a könyvben. Meg kell mondanom, hogy a polip fejezetei a regény elején nagyon kizökkentettek, sokáig úgy éreztem, hogy nem passzol a könyvhöz ez a mágikus realista szál, ami azonban mégsem volt annyira erős, hogy mágikus realistának lehessen nevezni a könyvet. Úgy éreztem, hogy ez csak egy olyan plusz szál, aminek nincs jelentősége a történet szempontjából.

A boldogságnak nyolc karja van ezt leszámítva is kicsit nehezen indul be, sokáig tart, mire Cameron végre elindul a nagy kalandjára, és még tovább, mire végre találkozik Továval. Innentől azonban már őrületes tempóban olvastam a könyvet, mert nagyon izgalmassá vált, és a karakterek is eddigre bontakoztak ki. A történetnek körülbelül a felénél pedig azt is megértettem, hogy mi a Marcellus tulajdonképpeni szerepe, és az az igazság, hogy a könyv végére a szívemhez is nőtt ez a különös jószág, sőt, miután befejeztem a regényt, még utána is olvastam a polipok intelligenciájának.

„Marcellus újból megjelenik, megint felfelé úszik a tartályban, és egy kis szürke tárgy van az egyik karjában. Tova felé nyújtja. Egy ajándék.
A lakáskulcsa. Amit tavaly elveszített.”

Nagyon tetszett, hogy ez a könyv végre nem a szerelem körül forog – bár az is van benne – hanem egészen más érzelmeket mutat be: egy anya gyászát, a barátságot, a ragaszkodást, és igen, azt is, hogy hogyan kötődhetünk egy állathoz. Mindez nagyon szépen, érzékletesen jelenik meg a könyvben, és ettől tényleg nagyon szívhez szóló és valószerű lesz az egész regény. Mindössze csak azt sajnálom, hogy a valóságban nincsenek Marcellushoz hasonló polipok, akik segítenek meglátni azt, amit neked nem sikerül, és akik a jó útra löknek, ha eltévedsz.

Mindezzel együtt A boldogságnak nyolc karja van egy csodálatos pozitív csalódás, és mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti az érzelmes, szívmelengető könyveket. Akármelyik szereplő is lesz a kedvenced, arra azért készülj fel, hogy a könyv vége felé kelleni fog néhány zsebkendő!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bár a polipok kevésbé, más kisállatok gyakran megjelennek a popkultúrában. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e a híres állatokat! Ahhoz, hogy nyerjetek, nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy hogy hívják a képen látható állatot!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 06. Utószó
09. 08. Kelly & Lupi olvas
09. 10. Csak olvass!
09. 12. Könyv és más
09. 14. KönyvParfé

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 384
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634526728
Fordította: Gieler Gyöngyi
Megjelenés időpontja: 2022. augusztus 8.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük