Értékelés

Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Egy régimódi lányFülszöveg:

Volt egyszer egy Amerika, benne egy gazdag család, s a családnak egy szép, szegény vendége. A lányban annyi az erő, a természetesség, a báj, hogy a könyv minden szereplőjének életét attól kezdve ez az erő, természetesség és báj irányítja. Akkor is, amikor életsorsok veszedelmeiből és szerelmek vidám szövevényeiből kell végül mindennek jóra fordulnia. Még mi, olvasók is e lánynak köszönhetjük, hogy megismerhetjük ezt az egyszervolt Amerikát.

Polly csinos, életvidám teremtés, aki a kor nőeszményével szemben a tevékeny, saját sorsát alakító, másokon mindig segíteni kész új nőtípust testesíti meg. Egyik pillanatról a másikra robban be az előkelő és felszínes új angliai társasági életbe, és a maga állhatatos, mégis derűs és bájos lényével számos barátot szerez. A tisztes szegénység, a munka és a szeretet megingathatatlan erények számára, amelyeket még a legelvetemültebb ficsúrban vagy rongyrázó kisasszonyban is megtalál. A már-már idilli környezetbe egy másik, kíméletlenebb világ hírnökei érkeznek – és a váratlanul betoppanó szerelem -, így a gazdag baráti család anyagi összeomlása után Pollynak immár azért is küzdenie kell, hogy a viharban összegabalyodott szerelmi szálak újra egybefonódjanak.

Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. Alcott is egy igazi fiús vadóc volt. „Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben. És olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni, vagy átugrani a kerítésen” – írta Louisa saját magáról. A szerző különleges egyénisége és karaktere írásain is átsugárzik.

A Manó Könyvek gondozásában végre most a teljes, eredeti szöveg bravúros fordítása jelenik meg. Ajánljuk mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery és Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.


Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. A Manó Könyvek nemrég újabb kiadásban jelentette meg az Egy régimódi lány című kötetét az írónőnek. Tartsatok bloggereinkkel, és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

Ugyan Louisa May Alcott neve elsősorban a Kisasszonyokról ismert, de a film megnézése után én nem akartam elolvasni azt a regényt, inkább egy másikra esett a választásom: az Egy régimódi lányra, mely a Manó Könyveknél jelent meg csodaszép új borítóval. Ráadásul az utóbbi időben ismét rátaláltam a romantikus irodalomra, ezért különösen jó választásnak tűnt ez különleges regény.

„Kevesünknek van bármi hatása a világra, de ha megmutatod a világnak, hogy az elégedett szív és a boldog arc jobban ékesít, mint a párizsi cifraságok, talán másokkal is jót teszel.”

Az Egy régimódi lány egy nagyon lassú folyású, az eseményeket szép fokozatosan kibontó könyv, amely nagyon szépen van megírva. Aki kedveli a klasszikus regényeket, annak biztosan ez a kötet is tetszeni fog, mert Louisa May Alcott rendkívül kifejezően és választékosan ír. Bár a cselekmény nem bővelkedik fordulatokban, ez egyáltalán nem volt zavaró, és nem unatkoztam, mert a főszereplőnk egy igazán érdekes karakter volt, akit nagyon mélyen megismerhettünk.

A történet főszereplője Polly, egy fiatal lány, aki a hagyományos értékek tiszteletével, jól és erkölcsösen próbál boldogulni egy olyan világban, amelyben az emberek gyakran többre értékelik a szép, divatos ruhákat, mint a becsületet. A regény elején Pollyt kislányként ismerjük meg, aki vidékről érkezik egy gazdag családhoz vendégségbe, a vele egykorú Fanny és Tom otthonába. A lány csodálkozva néz a fényűzésre, ugyanakkor nem érti, hogy a látszólag csodálatos életben miért olyan boldogtalanok a családtagok. Polly azonban csodálatos személyiségével elvarázsolja a családot, és fényt visz az életükbe, miközben segít a szereplőknek egymásra találni.

„Az én időmben a tizennégy-tizenöt évesek nem öltöztek a legutolsó divat szerint, és nem jártak olyan vagy majdnem olyan összejövetelekre, mint a felnőttek. Nem éltek tétlen, kótyagos, egészségtelen életet, és nem csömörlöttek meg húszéves korukra. Mi gyerekek maradtunk tizennyolc éves korunkig, gyerek módra dolgoztunk, tanultunk, öltöztünk, játszottunk, és tiszteltük a szüleinket. És mintha akkor hosszabbak lettek volna a napok, mint most.”

Polly még felnőttként is nagyon aranyos, sőt, a néhány évvel idősebb énjét még jobban is szerettem, mert kapott egy új, feminista vonulatot is a karaktere: Polly ugyanis önállóan próbál boldogulni zenetanárként, és függetlenedni szeretne. Ugyanakkor Polly karaktere szélsőségesen jó, ráadásul a gondolataiban és a szavaiban gyakran megjelenik a tanító célzat is, ami nekem gyakran túlságosan didaktikussá tette a regényt. Bár Polly értékei egyetemesek és mindig fontosak, mégis gyakran elavultnak tűntek számomra a gondolatok, bár lehet, hogy ezt csak azért éreztem, mert rengeteg szót vesztegettünk az erkölcsi oktatásra. El tudom persze fogadni, hogy az Egy régimódi lány korában ez fontos része volt a műveknek, nekem azonban mai fejjel eléggé visszásan hatott.

Összességében azonban egyáltalán nem volt rossz élmény az Egy régimódi lány, a szép nyelvezet, és az izgalmas kor pedig igazán különlegessé tették a regényt. Azok, akik szeretik a szép romantikus történeteket, és akik szívesen képzelik magukat a 19. századi Amerikába.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban Louisa May Alcott életére koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Hol található Louisa May Alcott nyughelye?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.17. Csak olvass!
06.18. Szaffi polca
06.20. Könyv és más
06.22. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 320
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635841417
Megjelenés időpontja: 2022. április 25.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük