Ajánló,  KIDS

Könyvek kezdő olvasóknak

Mindig is volt egy tanári vénám, és bár nem úgy alakult, hogy tanár lettem, régóta érdekel, hogy milyen könyvek segíthetnek a gyerekeknek, hogy elinduljanak az olvasóvá válás hosszú, örömökkel teli útján. Fontos persze tudni, hogy az olvasást nem erőltethetjük rá senkire, ám ha mi magunk is olvasunk, az motiválhatja a környezetünkben élő gyerekeket is – sőt, tapasztalatom szerint még a felnőtteket is -, hogy maguk is könyvet vegyenek a kezükbe. Persze az olvasóvá váláshoz elengedhetetlen a sikerélmény is, ezért mostani ajánlómban olyan könyveket válogattam össze, melyek nemcsak izgalmasak, de olvasni is könnyű őket. A klasszikusok helyett, mint a Geronimo Stilton-könyvek vagy az Egy ropi naplója sorozat, igyekeztem most kevésbé ismert könyveket válogatni.


Rebecca Elliott: Bagolynapló

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg a Bagolynapló sorozat, melynek én csak első kötetét olvastam, a Fesztivál a fa tetejént, de ma már a sorozat 4. kötete is elérhető. A könyv kifejezetten kezdő olvasóknak készült, ugyanis minden oldalon sok a kép, és csupán néhány mondatnyi szöveg kapott helyet mellettük, így a fejezetek gyorsan olvashatók. Maga a könyv is elég rövidke, ezért jó lehet olyan gyerekek számára, akik lassan olvasnak, de már vágynak rá, hogy egyedül befejezzenek egy könyvet. Nemcsak a rövid terjedelme és az egyszerű olvashatósága miatt ajánlom azonban ezt a kötetet: a cselekménye is igazán izgalmas, és a baglyok nagyon aranyosak, Évával, a főszereplővel pedig könnyű azonosulni, hiszen olyan problémákkal szembesül, mint bármelyik kisiskolás.

A könyvet a itt rendelheted meg!

Nyulász Péter – Ritter Ottó: BerGer Szimat Szolgálat

A BerGer Szimat Szolgálat egy régebb óta futó sorozat a Móra Kiadónál, melynek hősei izgalmasabbnál izgalmasabb bűntényeket és rejtélyeket oldanak meg. A sorozatból és a Gemini-kódot olvastam, ami egy nagyjából 130 oldalas könyv, amelyben két kisregény kapott helyet, a címadó történet, valamint A képtelen képrablás, mely az első mese sci-fisebb hangulatával szemben inkább a klasszikus krimiket képviseli. Mivel a könyvben eléggé nagyok a betűk és rövidek a fejezetek, így kiválóan alkalmas kis olvasók részére, akik ráadásul nagyon izgalmas történeteket ismerhetnek meg a lapokon. A sorozat kötetei nem függnek össze szorosan, így bátran kezdhetünk a későbbi kötetekkel is!

Szerezd be a könyvet itt!

Paula Harrison: Kitti

Ha a kis olvasó már jól tud meséket olvasni, és végre igazi regényt olvasna, akkor a Kitti könyvek remek választások lehetnek. Különösen igaz ez akkor, ha még a cicákat is szereti, ugyanis a sorozat címszereplője, Kitti egy olyan kis szuperhős, aki macska képességeivel menti meg a bajba jutott cicákat. A sorozat első része a Kitti és a Holdfény-mentőakció, melyben megismerhetjük Kittit, aki bár nagyon szeretne segíteni macska barátjának, még tart a veszélytől, és nem szívesen merészkedik ki éjszaka. A jó ügyért azonban neki is felül kell kerekednie a félelmén! A regény kicsit több mint 120 oldalon keresztül meséli el Kitti történetét, de a könyv annyira szépen illusztrált és könnyen olvasható, hogy szinte elfogynak a lapok, ha az olvasó belelendül a történetbe.

A könyvet itt be is szerezheted!

Shannon Hale: Igaz barátok

Azoknak, akik még nem szívesen olvasnak hosszabb szövegeket, tökéletesek lehetnek a képregények, melyek most reneszánszát élik hazánkban. Sokan azt gondolják, hogy ma is főleg szuperhősös képregények vannak a piacon, pedig ma már számtalan különböző történetből válogthatnak a képregényrajongók, és komolyabb témákat is gyakran érint ez a műfaj. Mielőtt azonban a szépirodalmi igényességű képregények világába merülnénk, érdemes egy könnyedebb darabbal kezdeni, például az Igaz barátok című könyvvel, mely Shannon Hale és a Maxim Kiadó jóvoltából kerülhetett a boltokba. A történet egy kislányról, a barátairól és a barátkozás nehézségéről szól, és a témával szinte minden általános iskolás kislány azonosulni tud, így nemcsak kellemes olvasmány, de tanulságos történet is az Igaz barátok!

A kötetet itt szerezheted be!

Bojti Anna: A kék ajtó titka

Azoknak, akik valai igazán különlegesre vágynak, ajánlom a modern Kaland, játék, kockázat könyveket, melyek olyan interaktív olvasmányok, ahol az olvasó maga alakíthatja a történet folyását. Ma már nagyon sok ilyen könyv létezik, ezért bátran válogathatunk a műfajok között, én azonban csak A kék ajtót titkát olvastam, így azt tudom ajánlani. Bojti Anna kötete, mely a Pagonynál jelent meg, az állatkertben játszódik, és arra csábítja az olvasót, hogy fedezze fel az állatkert titkát és a misztikus kék ajtót. Igaz, hogy ez a könyv már nem olyan rövid, azonban nem is kell az egészet elolvasni, ehelyett mindig a megjelölt fejezetekhez kell tovább haladnunk, annak megfelelően, hogy hogyan döntöttünk egy-egy kérdéses szituációban. A könyv ráadásul egyéb izgalmakat is tartogat, ezért mindenképp érdemes tenni vele egy próbát!

A könyvet itt vásárolhatod meg!

Mo O’Hara: Az én uszonyatos zombihalam

Az én uszonyatos zombihalam sorozat néhány éve az egyik kedvenc gyerekkönyvemmé vált, ugyanis Tom, a gonosz zseni bátyja és a genetikailag módosított aranyhal, Frankie történetei egyszerre viccesek, kalandosak és rettentően szórakoztatóak. A sorozatnak két kötetét is elolvastam, melyekben összesen négy kisregény kapott helyet, de hamarosan érkezik a harmadik rész is a Könyvmolyképző Kiadótól. Ha láttad A komisz aranyhal című sorozat bármely részét, akkor már sejtheted, hogy milyen is ez a regénysorozat, ám Az én uszonyatos zombihalam kevésbé erőszakos és a szubjektív véleményem szerint bizony viccesebb is a sorozatnál. Tizenéves fiúk és lányok számára mindenesetre ideális olvasmányok lehetnek a sorozat kötetei!

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma

A végére hagytam a személyes kedvencemet, a Vámpyr Vilma sorozatot, melyet ugyan már kicsit nagyobbaknak ajánlok, de mindenképpen helye van ezen a listán. A sorozatnak eddig három kötete jelent meg, a Vámpyr Vilma és a barbárbál, a Vámpyr Vilma és az Úrikornisok, illetve a Vámpyr Vilma és az emléktolvaj, de még további kötetek is várhatók a Móra Kiadótól. A regények elképesztően aranyosak, csodálatosan illusztráltak, és az első pillantásra ijesztőnek tűnő szereplőkről gyorsan kiderül, hogy a világ legkedvesebb és legcukibb teremtményei, akik egymás után keverednek izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba. Az eddig megjelent három kötet ráadásul különböző tanulságokat hordoz, az azonban közös bennük, hogy nagyon izgalmasak, és még felnőttként is lekötöttek. Felnőtteknek ezért éppen úgy ajánlom a sorozatot, mint gyerekeknek!

A könyvet itt vásárolhatod meg!

Extra tipp: Disney mesekönyvek

A személyes tapasztalataim alapján hiába fantasztikus egy gyerekkönyv, a legtöbben mégis szívesebben veszik a kezükbe a kedvenc mesefilmjük könyv változatát, vagy az általuk imádott hősök újabb kalandjait. Szerencsére ilyen kötetekből is bőven lehet választani, én magam is olvastam már mesekönyvet Disney hercegnőkről és a Disney erős női karaktereiről, sőt, Micimackóról is, de a Verdák vagy akár a Star Wars rajongói is könnyen találhatnak maguknak mesekönyvet. Egy igazi kuriózum a Jégvarázs 2. – Filmkönyv, mely egy az egyben a mese történetét dolgozza fel, ennek azonban nagy előnye, hogy nem fordulhat elő, hogy a gyermek nem érti meg a mesét, ellenben a csodaszép rajzok garantáltan lekötnek minden kis Jégvarázs-rajongót!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük