Értékelés,  KIDS

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai

Fülszöveg:

Barni szomorúan sétál anyával hazafelé az oviból a lomtalanítástól koszos utcán, amikor két kirakott plüss szólítja meg: Elek és Benő. Senki más nem hallja és érti őket, csak ő! Hiába tiltakozik anya, a vízilóforma és az elefántféle hamarosan beköltözik hozzájuk, és a kisfiú elválaszthatatlan barátai lesznek. Segítenek eldönteni Barninak, hogy milyen jelmezt vegyen fel az ovis farsangra, kitalálni, hogyan barátkozzon össze Lolkával és mit adjon anyának a szülinapjára. A kisfiú megosztja velük legnagyobb bánatát is: apa nem jön haza többet, mert autóbaleset érte. A plüssök segítségével végre meg tudják beszélni anyával a történteket, Barni pedig megerősödve, bátran vághat neki az iskolának.


Mészöly Ágnes legújabb meséjének középpontjában a gyász feldolgozása és a saját magunkba vetett bizalom áll. A nagycsoportos Barni, akit súlyos veszteség ért, titkos barátai segítségével igyekszik feldolgozni a történteket, hogy újra magabiztos, vidám kisfiúvá váljon. Tartsatok három bloggerünkkel a Barni titkos barátai blogturnéjára, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!

A veszteségről, a gyászról beszélni felnőttként is sem egyszerű de különösen nehéz dolog, ha gyerekekkel kell beszélnünk arról, hogy mi is a halál. Pedig sajnos sok gyermeket érint valamilyen módon a gyász, és ha azt a kicsik nem tudják feldolgozni, akkor később komolyabb gondokat is okozhat ez nekik. Az utóbbi időben több könyv is megjelent, amely a gyerekeknek és a szülőknek segít a gyászfeldolgozásban és kommunikáció elindításában, ilyen például Az élet olyan, mint a szél, mely egy csodaszép könyv a halálról és a szeretetről. Most azonban újabb fantasztikus kötettel bővült az ilyen típusú gyermekkönyvek sora, méghozzá Mészöly Ágnes jóvoltából.

A Barni titkos barátai elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak szól, ilyen korú a főszereplőnk is, aki egy napon elveszti az apukáját. A könyv elején egy megtört kisfiúval találkozunk, aki minden nap várja haza az apukáját, és titkon bízik benne, hogy egyszer hazajön, holott tudja, hogy ez lehetetlen. Barni persze még nem érti, hogy mi is a halál, de a veszteséget és a gyászt annál jobban érzi, sőt, azt is tudja, hogy édesanyja – bármennyire is próbálja titkolni – szintén nagyon szomorú. Ebben a nehéz helyzetben talál rá Barni egy lomtalanításon két plüssállatra, Elekre és Benőre, akik a következő időszakban leghűségesebb barátai lesznek.

„Ugyanazok az autók és emberek jöttek-mentek nap mint nap, de Barni csak egyetlenegyet várt, apa sötétkék Opeljét, amivel apa pár hete elment, és azután nem jött többet vissza.”

A könyv nyolc fejezetből áll, melyek között van összefüggés, mégis külön történetet mesélnek el. A gyász természetesen mindegyik hátterében ott bujkál, azonban a fejezetek során Barni újabb és újabb kalandokba keveredik, és olyan problémákkal találja szembe magát, melyekkel nagyjából minden gyerek találkozik ebben a korban. Elek és Benő azonban szerencsére mindig segítik a kisfiút: bátorítják, hogy barátkozzon, hogy játsszon a többiekkel, és megvigasztalják, amikor arra van szüksége. Mindeközben pedig a kisfiú lelke lassan gyógyulásnak indul.

Két nagyon meghatározó mese volt a könyvben, az egyik a Barni és a szomorú születésnap, a másik pedig a Barni és a nyaralás. Mindkettő mérföldkő volt a kisfiú életében, méghozzá az elsők, amelyeknél az édesapja nem lehet jelen. Így igazán szívfacsaró jelentetek kerekedtek ki ezekből a történetekből, melyek ugyanakkor felemelőek is voltak, és nemcsak abban segítettek, hogy Barni és az anyukája fel tudják dolgozni az apa elvesztését, hanem abban is, hogy kommunikálni tudjanak róla.

„Apa szívesen magyarázott neked, még akkor is, amikor nagyon nehezeket kérdeztél… egyszer éjjel majdnem teljesen szétszedte a mosógépet, hogy másnap pontosan el tudja mondani, hogy működik – bólogatott szipogva anya, és csak ölelte a nagy, okos hatéves fiát.”

Összességében a Barni és barátai egy nagyon szép, szívmelengető, és olykor megható történet, melyet jó szívvel ajánlok a felnőtteknek, és minden olyan gyereknek, aki hasonlóan nehéz helyzetben van, vagy hasonló dolgokon kellett keresztülmennie, mint Barninak. Már egészen kis gyerekek számára is megfelelő lehet a kötet, mert nagyon kedvesen és szépen beszél a szomorú eseményekről is, és anélkül segít a gyászfeldolgozásban, hogy egyszer is kimondaná a halál szót. Bízom benne, hogy Mészöly Ágnes meséje képes lesz segíteni azoknak, akiknek szüksége van rá – legyenek gyerekek vagy éppen felnőttek.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban Mészöly Ágnes további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.06. Könyv és más
03.08. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.10. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 80
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635871346
Illusztrálta: Horváth Ildi
Megjelenés időpontja: 2022. január 27.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük