Értékelés

Jen Calonita: Bírnod kell a célig

Fülszöveg:

Miután Herkules bebizonyítja, hogy igazi hős, és újra istenné válik, úgy tűnik, végre helyreáll a világ rendje.

Egészen addig, amíg Zeusz ki nem jelenti, hogy Meg nem lehet együtt a fiával, mert – ha tetszik, ha nem – halandó. Héra azonban szerencsére felajánl egy lehetséges megoldást: esélyt ad Megnek, hogy bebizonyítsa, igenis van helye az Olümposzon – istennőként.

Ráadásul ehhez csupán egy titokzatos küldetést kell teljesítenie. Hogy mi is ez a küldetés? Csupán annyi, hogy Megnek ki kell szabadítania volt szerelme kedvesének a lelkét az Alvilágból.

Igen, arról az exéről van szó, aki miatt eladta a lelkét Hadésznak, és aki azonnal beleszeretett egy másik nőbe, miután Meg eltűnt. Vajon képes lesz Meg maga mögött hagyni a múltját, és gyors észjárásának segítségével legyőzni a szörnyetegeket és gonosz isteneket, az alattomos Hadészt is beleértve?

Sikerül rátalálnia igazi otthonára, és felfedezni, hogy mi minden lakozik benne? Vagy az elköteleződéstől való félelme miatt lemond az örökké tartó istenlétről a Csodafickóval?


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Jen Calonita Bírnod kell a célig című regénye, mely a Sorsfordító történetek legújabb tagja. A történet során Hercules és Megara megpróbáltatásokkal teli kapcsolatának nyomába eredünk, melyben nem kisebb a tét, mint a szerelmesek közös jövője. Vajon Meg képes lesz felülkerekedni a múltján, megtalálni önmagát, s felismerni önnön erényeit, vagy a félelem végérvényesen éket ver közé és Csodafickó közé?

A Herkules sosem tartozott a kedvenc Disney meséim közé, ami nagyban köszönhető a kissé furcsa, sötét hangulatának, és valószínűleg annak is, hogy nem lány a főszereplője. Felnőttként újra nézve azonban meglepően élveztem a mesét, nem kis részben annak köszönhetően, hogy idő közben a szívem csücske lett a görög mitológia. Így hát izgalommal vártam a Bírnod kell a célig megjelenését, és nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit tud kihozni a történetből Jen Calonita, akinek a Ne érezz, ne kérdezz! című regénye azért nem varázsolt el teljesen.

Hercules / Forrás: Disney mese
Hercules / Forrás: Disney mese

A történet meglepő módon nem Herkulesről szól, hanem Megről, akit az olümposzi istenek elválasztanak a szerelmétől. Ne higgyetek a borítónak, Herkules nem maga választja az istenek közötti életet, egyszerűen arról van szó, hogy Zeusz nem engedi neki, hogy a lányt válassza az Olümposz helyett. Jen Calonita tehát a mese utolsó pillanatában változtat a cselekményen, így a történet valójában a jól ismert események után kezdődik. Meg ugyanis nem nyugszik bele, hogy elveszíti Herkulest, és elindul, hogy teljesítse Héra küldetését, mellyel ő maga is istenné válhat. Mindeközben pedig olyan dolgokkal kell szembesülnie a lánynak, amelyekről azt hitte, hogy már maga mögött hagyta.

„A szerelem azt jelenti, hogy bízol benne, ahogy ő is benned – hogy adhatsz és kaphatsz is. Ezzel senki előtt nem kell elszámolnod – mondta kedvesen. – Ha szeretsz valakit, neki akarod adni az egész világot.”

Nagyon tetszett, hogy a történet ezzel női főszereplőt kapott, és a kalandok közben rengeteg mindent megtudhattunk Meg korábbi életéről, és hogy miért is került Hádészhoz. Maga a mese ezzel nem igazán foglalkozik, Jen Calonita viszont remekül kitöltötte a hézagokat, és tényleg izgalmas, de szomorú előzménytörténetet adott a mesében kissé hanyagolt Megnek. A lány karaktere is sokkal jobban ki tud bontakozni a regényben, és gyorsan kiderül, hogy milyen bizonytalan is a lány, hiszen a múltban nem igazán bízhatott senki másban magán kívül. A másik szereplő, akiről többet megtunk ebben a történetben, és aki egy másik oldalát is megmutatja, az meglepő módon Hádész, aki érdekes szerepet kap a cselekmény folyásában.

Izgalmas az is, hogy a cselekményben olykor feltűnnek a görög mitológiából ismert mozzanatok is, ám a szerző bátran nyúl a történetekhez, és így sikerül a Bírnod kell a célig című történetét a Herkuleshez hasonlóvá tennie. A sok pozitívum mellett azonban valahogy mégsem lehettem teljesen elégedett. Nehéz megfogalmazni, hogy mi is a baj, de talán úgy tudnám a leginkább leírni, hogy nekem hiányzott az izgalom. Mert hiába volt Meg izgalmas főhős, ha a kalandok során folyton a saját útjában állt. Persze nem egy rossz tanulság, amire rájön a könyv végére, hogy merjen segítséget kérni, és ma különösen aktuálisnak érzem ezt a mondanivalót, de összességében mégis visszásnak éreztem, hogy a kritikus pontok végül mindig azzal oldódtak fel, hogy megjelenik egy isten, aki rendet tesz.

„Sose engedd, hogy egy férfi elhalványítsa a fényedet. Ezen a világon csakis magadra számíthatsz.”

Összességében tehát volt egy pici hiányérzetem olvasás közben, és emiatt talán nem is haladtam vele túl gyorsan, és valahogy nem tudtam miért izgulni, hiszen hogy bukhatna el Megara, ha az egész Olümposz mellette áll? Az egyetlen meglepetést Hádész okozta, aki tényleg nagyon jól el lett találva a kötetben, és örülök, hogy ismét helyet kapott a történetben – emiatt érzem talán leginkább azt, hogy örülök, hogy elolvastam a kötetet. Mindemellett nagyon tetszett a kötet érzelmessége, mindaz, amire Meg rájött a szerelemről, és az, ahogyan felfedezte az érzéseit. Így aztán bátran mondhatom, hogy a Bírnod kell a célig a Herkules rajongóinak persze mindenképp kötelező olvasmány, de talán rajtuk kívül is sok olvasó megtalálhatja benne a számításait.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Hercules és Meg mesebeli történetét. Minden állomáson találtok egy kérdést két válaszlehetőséggel, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtés betűjelét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha pedig extra pontokat is gyűjtenétek, rakjátok helyes sorrendbe a jónak vélt válaszok betűjeleit, és az így kapott szót ugyancsak írjátok be a rafflecopter erre kijelölt sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Ki az egyetlen titán, aki nem az Olümposz ellen indul, hanem Hercules ellen?

L) Atlasz        C) Küklopsz

a Rafflecopter giveaway
Hercules és Meg
Hercules és Meg / Forrás: Disney mese

A turné állomásai:

11. 13. Fanni’s Library
11. 15. Booktag
11. 17. Csak olvass!
11. 18. Szaffi polca
11. 19. Csak olvass!
11. 20. Pandalány olvas
11. 21. Readinspo
11. 23. Hagyjatok! Olvasok!
11. 25. Utószó
11. 27. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 376
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635840700
Fordította: Herman Alexandra
Megjelenés időpontja: 2021. szeptember 28.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük