Értékelés,  KIDS

Esti mesék kedvességről és bátorságról

Fülszöveg:

A varázslattal és bűbájjal átszőtt mesékből a gyerekek sokat tanulhatnak a kedvesség és bátorság fontosságáról. A főhősök között van például fogyatékossággal élő királyfi, aki a királyságért való küzdelem során belátja, mennyire fontos, hogy jól bánjon a népével. Hercegnő, aki végül összeszedi a bátorságát, és megmenti a barátját a koboldoktól. Egy hétköznapi lány pedig izgalmas kalandregénybe csöppen, és rájön, hogy minden helyzetben hűnek kell maradnia önmagához.
A kötetben található hét klasszikus mese most modern köntösben, csoda szép rajzokkal kerül a gyerekek kezébe.

.

A varázslattal és bűbájjal átszőtt mesékből a gyerekek sokat tanulhatnak a kedvesség és bátorság fontosságáról. Az izgalmas és kalandos történetek komoly tanulsággal szolgálnak a legfiatalabbak számára. Tarts bloggereinkkel, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

A karácsony előtti időszakban nálam mindig előtérbe kerülnek a mesék, amelyek megmelengetik a szívemet, és jó érzéssel töltenek el. Az Esti mesék kedvessségről és bátorságról éppen ilyen különleges, szívhez szóló könyv volt, tele csodaszép képekkel és izgalmas hősökkel, akik különös kalandokon át tanulják meg, hogy hogyan legyenek kedvesek és bátrak.

A könyvben hét mese kapott helyet, és meglepetésemre számomra mindegyik történet újdonság volt: csak a bloggertársaim bejegyzéseiből tudom, hogy A hercegnő és a koboldoknak van egy mesefilmes feldolgozása is, de én magam nem emlékszem, hogy találkoztam volna már a történettel. A mesék ráadásul nemcsak ebben a formájukban voltak ismeretlenek számomra, inkább azt éreztem, hogy még csak hasonlókat sem olvastam. Nem mondom persze, hogy nem voltak tipikus mesei fordulatok, de a maga teljességében mindegyik különleges volt, és egyedi, izgalmas világba kalauzolta el az olvasót. Jó példa erre mondjuk a Vízimese, melynek főhőse, egy nehéz sorsú kisfiú, váratlanul vízigyermekké változik, és egy olyan vízi világba csöppen, ahol meg kell tanulnia, hogy csak azt kaphatod vissza, amit másoknak adsz.

Esti mesék kedvességről és bátorságrólAnnak ellenére, hogy mindegyik mese kifejezetten tetszett, azért sikerült kedvenceket választanom: az egyik legjobb mese szerintem A kakukkos óra volt, melynek főhőse, Rozi, az angol vidékre kerül a nagy-nagynénjeihez, egy régi, poros házba, ahol látszólag semmi nem történik. Aztán persze történik egy kis varázslat, és megtörténik, amire mind vágyunk: Rozi elképesztő kalandokat él át, amíg meg nem tanulja értékelni a régi dolgokat, és persze a barátságot is. A másik nagy kedvencem A hercegnő és a koboldok lett, mely igazán jó arányban adagolja a varázslatot, a mókás részleteket és a tanulságot, így egy nagyon izgalmas, de mégis szívhez szóló mese kerekedik ki belőle, miközben Eszter, és új barátja, Karcsi egyenrangú társakként és hősökként veszik fel a küzdelmet a gonosz koboldok ellen.

De Eszter és Rozi kalandja még csak a kezdet: van itt kerekesszékes királyfi, akit megpróbálnak letaszítani a trónjáról, elkényeztetett kislány, akit elrabolnak az elfek, és olyan lány is, aki hétköznapi életéből szó szerint egy kalandregénybe csöppen. Izgalmas, hogy a hőseink közül szinte mindenki valamilyen kisebbséghez tartozik – többségében lányok, de van kerekesszékes, vagy egyszerűen csak szegény kisfiú is -, az illusztrációkon pedig tényleg mindenféle bőrszín és társadalmi csoport megjelenik. Ezek a hősök ráadásul egyáltalán nem passzívak, mind képes fejlődni, és szinte mindegyikük saját magát menti ki a szorult helyzetből. Bár a képek mai alkotások, ám a mesék korántsem modernek, hiszen mindegyik a 19. századból, vagy a 20. század elejéről származik. Mégis modern gondolatok jelennek meg bennük, és a történeteket sikerült úgy átdolgozni, hogy teljes mértékben mai értékeket közvetítsenek, miközben megőrizték a régi bájukat is.

Esti mesékMuszáj szót ejtenem az értékelésem végén a külcsínről is, ugyanis az Esti mesék kedvességről és bátorságról az egyik legszebb kötet a polcomon. A könyvet négy illusztrátor rajzai díszítik, de sikerült egységes stílust alkotniuk az egész köteten át, miközben remekül elkapták a tündérmesék hangulatát is. A kötetet lapozgatva arra is rájöttem, hogy nagyjából minden mese kapott egy saját színvilágot, mely méginkább egyedivé varázsolja a meséket. A könyv ráadásul vastag, hófehér, jóillatú papírra lett nyomva, valamint kemény borítót kapott, így a végeredmény tényleg egy csodálatosan szép könyv lett, mely minden korosztály számára vonzó lehet.

A meséket egyébként 4 éves kortól ajánlja a kiadó, így már egészen apró gyermekeknek is felolvasható, és biztos vagyok benne, hogy számukra is vannak érdekes mesék a könyvben. Azonban én nagyon ajánlom kisiskolás gyermekek számára is ezeket a kicsit már hosszabb, rengeteg mondanivalóval bíró történeteket, melyek a kedvességen és a bátorságon kívül rengeteg más pozitív értéket is felsorakoztatnak.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál ehhez a csodaszép könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mesék különleges helyet foglalnak el az emberek szívében. Mindannyian jó érzéssel gondolunk vissza azokra a pillanatokra, amikor csillogó szemmel, ámulattal hallgattuk még kisgyerekként a különböző történeteket királylányokról, hős lovagokról és sárkányokról. Ezen a turnén most a mesék birodalmába kalandozunk. Minden állomáson találtok egy személyes kérdést. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a válaszotok.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Van esetleg olyan mese, amitől féltél kisgyerekként? Melyiktől és miért?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 05. Csak olvass!
11. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 08. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Central Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633248393
Fordította: Erényi Mónika
Megjelenés időpontja: 2021. augusztus 26.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük