Értékelés

Rose McGowan: Bátor

Fülszöveg:

A világhírű hollywoodi színésznő
inspiráló története arról, hogyan találta meg
a saját hangját, és miként szabadult meg a média
és Hollywood agymosó hatalmától.

„Az életemet, ahogy majd olvasni fogod, különböző szekták uralták, és ezek közül a legnagyobb: Hollywood. A BÁTOR a küzdelmem története, ahogyan kikerültem a szekták irányítása alól, és visszaszereztem az életemet. Segíteni szeretnék neked is, hogy meg tudd tenni ugyanezt.” –Rose McGowan

A BÁTOR egy nyers, őszinte és megrendítő emlékirat a független, merész kortárs ikontól, aki elhatározta, hogy megmutatja a szórakoztatóipar igazi arcát, darabokra szedi a hírnév koncepcióját, rávilágít a több milliárd dolláros, szisztematikus nőgyűlöletre épülő rendszerre, és arra bátorítja az embereket mindenütt, ébredjenek fel, és legyenek BÁTRAK.

Egy felszabadító és erőt adó emlékirat.
Tudd meg az igazat!


Sokan nőttünk fel a Bűbájos boszorkák című sorozaton, melynek egyik főszereplője Rose McGowan (Paige) volt. De vajon mennyit tudunk arról, mi folyik a kulisszák mögött. Milyen gyerekkora, élete volt a színésznőnek, miken ment keresztül, és hogyan építette újra önmagát. A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően most ez is kiderül. Ezúttal négy bloggerünk véleményezi majd, mennyire bátor a könyv, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Sosem voltam a Bűbájos boszorkák rajongója, csak unalmas délutánokon láttam belőle egy-egy részt gyerekkoromban, ám azt tudtam Rose MacGowan izgalmas személyiség, aki a #meetoo mozgalomban is komoly szerepet játszott. A Bátor című könyve nem mindennapi önéletrajzi kötet, ugyanis miközben elmeséli az életét, melyben nagy szerepet kaptak a szekták, a félelem s a bántalmazás, lerántja a leplet a Hollywoodban folyó embertelen viszonyokról is. Aki nem szereti az önéletrajzi könyveket, az se vesse el ezt a könyvet, mert ez a kötet jóval több ennél: inspirációt ad, felnyitja a szemeket, és rávilágít rejtett igazságokra.

Ros ma már vére kiegyensúlyozott

Őszintén megvallva az első néhány oldal után kicsit megijedtem, mert úgy tűnt, hogy Rose McGowen egy ördögi, minden ízében rossz, elfogult képet fog adni Hollywoodról ebben a könyvben. Egy darabig nem is igazán tudtam megbarátkozni a stílusával, és vártam a már belengetett leleplezéseket is, melyek helyett Rose egészen kiskorától meséli el az életét, egészen a születésétől. Ez eleinte nem tetszett igazán, de ahogy haladtunk előre, egyre több szörnyű dolog éri a fiatal Rose-t, és amellett, hogy a történet izgalmas volt, sokkal inkább éreztem szörnyűnek. Nem is tudom, hogy hogyan férhet bele egy gyerek életébe ennyi megrázkódtatás, hogy ezeken hogyan lehet úgy túllendülni, hogy ne őrüljünk meg. Rose McGowan helyében nekem nem biztos, hogy sikerült volna.  Csak ízelítőként: Rose gyermekkorában egy elég kemény szektából szökött meg az apjával és a testvéreivel, az anyját hátrahagyva, ám ezután sem lehetett nyugta, ugyanis a mániás depresszióval küzdő apa, az anyja mellett rendre felbukkanó, agresszív mostohaapák és a hajléktalanság veszélyei között sodródott. Mindezek után pedig egymás után kerül ő is bántalmazó kapcsolatokba és kilátástalan helyzetekbe.

„Férfiak és nők: mindenki lehet feminista. Csak egyenlő jogokat és egyenlő bérezést jelent. Ha hiszed, hogy a nőknek is egyenlő jogok és bérezés jár, gratulálok, mostantól feminista vagy. Ilyen egyszerű, tényleg. […] A feminizmus évek óta szitokszónak számít, de ez tévedés. A hatalmon lévő férfiak és a média mocskolták be, hogy jobban szolgálja az ő érdekeiket, mint a miénket.

Rose McGowan Explains 1998 MTV VMAs Dress
Nem véletlenül vette fel ezt a ruhát sem.

Aki belevág a könyvbe, annak érdemes tudnia, hogy a regény első fele Rose gyermek- és fiatalkoráról mesél, még azelőttről, hogy a lány Hollywoodba került volna. A könyvnek nagyjából a felénél kerül elő mindaz, amit színésznőként megtapasztalt, és bár a kötet korábbi fejezetei is nagyon erősek voltak, rám a Hollywoodban töltött időről szóló elbeszélések voltak a legnagyobb hatással. Hiszen mi, akik kívülről látjuk a sztárságot, talán irigyeljük azokat a lányokat, akiket a képernyőn látunk, és valószínűleg bele sem gondolunk, hogy ezek a fiatalok milyen zaklatásnak vannak kitéve nap mint nap. Az egész tetőpontja természetesen a Harvey Weinstein által elkövetett brutális nemi erőszak volt, de Rose nemcsak erre emlékszik vissza keserűen, hiszen a fiatal, naiv és kiszolgáltatott lányt gyakorlatilag folyamatosan szexualizálták.

Ennek ellenére Rose nem ítéli el a filmezést teljes mértékben, sőt, művészfilmekben neki magának is voltak sikerélményei, és rendezőként is ki tudott teljesedni, ám nagyon fontos kérdéseket vet fel az egykori színésznő, miközben pedig a hollywoodi gépezet minden tagját arra bíztatja, hogy merjenek kiállni a nőkért, a fogyasztókat pedig arra ösztönzi, hogy legyenek résen, és ne hagyják, hogy a média határozza meg őket. Rose McGowan nem radikális, még kevésbé radikális feminista. Csak azt gondolja, hogy a nőknek is jár az egyenlő bánásmód, és az alapvető jogok, például, hogy ne a testük alapján ítéljék meg őket. Ezzel az üzenettel pedig ki ne értene egyet?

A Bátor, tehát egy nagyon mély, és rettenetesen fontos kötet, mely nemcsak a #meetoo mozgalom, de a feminizmus egyik fontos kötete is. Rose története ugyanis bemutatja, hogy a nők milyen hátránnyal indulnak az élet minden területén, és hogy a kevésbé szerencséseket milyen rengeteg módon tudják kihasználni, tárgyiasítani, bántani és megfosztani a méltóságuktól. Csatlakozzatok hát ti is Rose törekvéseihez, olvassátok el ezt a különleges kötetet, és álljatok ki ti is a nők mellett!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játsszunk egy kis igaz-hamist a Bűbájos boszorkákkal és Paige-dzsel. Minden turnéállomáson találtok egy állítást Paige karakteréről. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állítás igaz vagy hamis.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Paige nemcsak boszorkány, hanem fényőr is lesz a történetben.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 21. Sorok között
06. 23. Readinspo
06. 25. Readinspo – extra
06. 27. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634577164
Fordította: Czutor Veronika
Megjelenés időpontja: 2021. június 2.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük