Értékelés

Bridget Collins: A könyvkötő

Fülszöveg:

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.
Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.
Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.
A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.
Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.
A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.


Ismét gyönyörű könyvvel örvendeztetett meg minket a 21. Század Kiadó Bridget Collins: A könyvkötő című regényével, mely a KULT Könyvek sorozatának legújabb tagja. A kötet ráadásul minden könyvmoly álma, hiszen a könyvek nagyon fontos szerepet kapnak a regényben. Tarts hát bloggereinkkel, ismerd meg a véleményüket, és játssz velünk a regény egy példányáért!

Imádom a KULT Könyveket, és igyekszem minél több könyvet elolvasni ebből az egyre bővülő sorozatból. Persze A könyvkötő mindenképpen megfogott volna, bármelyik kiadónál, bármilyen sorozatban is jelent volna meg, hiszen nemcsak kívülről tűnt gyönyörűnek a kötet, hanem a fülszövege is rendkívül izgalmas cselekményt sejtetett. Persze aztán kiderült, hogy nem pont olyan ez a regény, mint amilyenre számítottam, de azt már az elején leszögezhetem, hogy nagyon tetszett ez a különleges történet, mely egy rendkívül izgalmas ötletre épült.

„Vajon hányan élhetnek odakint olyanok, akiket már bekötöttek? Mennyi emlék rejtőzik falfülkékben vagy titkos könyvszekrényekbe elzárva, és hány emléket olvasnak idegen emberek éppen ebben a pillanatban? Hányan kószálnak a világban a fél életüktől megfosztva, tudatlanul?”

A történet már rögtön az elején beszippantott, ugyanis az események közepébe csöppenünk. Emmett gyógyulófélben van egy súlyos betegségből, amikor kiderül, hogy el kell hagynia a családját, és egy könyvkötőhöz állnia segédnek. A fiú ugyan nem érti, hogy a családja miért küldi el, és hogy miért tesznek úgy, mintha ő tehetne a betegségéről, ám nincs más választása – mennie kell. Így kerülünk Seredith műhelyébe, ahol rengeteg a titok, és ahol Emmett megtudja, hogy ő maga is könyvkötőnek született, tehát a feladata az, hogy elvegye mások emlékeit, és egy könyvbe kösse azokat. A könyv első része itt, Seredith műhelyében játszódik, és úgy érzem, hogy magasan ez a rész volt a legerősebb. A szerző ugyanis a gyönyörű nyelvezettel és a titokzatos légkörrel nagyon különös hangulatot teremtett, és maga a kötés is rettentő izgalmasnak tűnt, így izgatottan vártam, hogy Emmett egyre mélyebbre merüljön ebben a világban. A könyv azonban hamar más fordulatot vett.

Free picture: old, book, still life, flowerA regény második része egy visszaemlékezés, mely egészen más hangulatú, mintha egy másik könyv lenne, bár kétségkívül nagyon érdekes, és az itt kibontakozó szerelmi szál nagyon izgalmas és magával ragadó. Bár lehet sejteni, hogy hov vezet a történet, nem untam ezt a részt, és örültem hogy egyre többet megtudhatok Emmettről is. A harmadik részben aztán ő már kicsit háttérbe is szorult, és Darnay került a történet középpontjába. Nem mintha nem örültem volna, hogy róla is olvashatok, azonban ez a rész már nem tudott annyira beszippantani, mert egy picit elnyújtottnak éreztem, és azt gondolom, hogy a lezárást jobban meglehetett volna oldani kicsit kisebb oldalszámmal.

Ennek ellenére nagyon szerettem ezt a regényt, és Emmett karakterét is igazán jól eltaláltnak éreztem. A fiú nem egy tipikus hő, ugyanis nagyon naiv, a világot kevéssé ismeri, hiszen mindeddig a földdel való munka töltötte ki az életét. A fiú ezért nem nagyon érti, hogy mi zajlik körülötte, és időbe telik, mire ráébred, hogy mi történik vele. Igaz ez a körülötte folyó rejtélyes dolgokra éppen úgy, mint a saját érzéseire. Mellette Darnay egy sokat látott figurának tűnik, aki tisztában van a világ sötét oldalával is, így kettejük karaktere izgalmas dinamikát ad a kötetnek.

Számomra azonban mégiscsak a hangulat és a nyelvezet vitte el ezt a regényt, miközben Emmett karakterét is nagyon megszerettem. A könyvkötő egy lassú folyású, erőteljes regény, tele érzelemmel, ezért főképp azoknak ajánlom, akiket ez nem riaszt vissza. Azonban aki kedveli a szépirodalmi igényességű, különleges regényeket, az nem nyúlhat mellé a KULT Könyvek legújabb darabjával!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyvkötőben – ahogy azt a cím is sejteti – nagy szerepet kapnak a könyvek, ezért mostani játékunkban kétszeresen is a könyvekre helyezzük a hangsúlyt! Olyan kötetekből válogattunk ugyanis idézeteket, amelyekben fontos szerepet kapnak a könyvek! A ti feladatotok pedig csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, melyik könyvből származik a megadott idézet, és a megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“A cselekmény túlnyomó része egy föld alatti könyvtárban játszódik. Nem, nem egy könyvtárban, hanem egy könyközpontú fantáziavilágban, ahová Zachary nem jutott be, mert tizenegy éves korában nem nyitott ki egy falra festett ajtót.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 19. Utószó
06. 21. Zakkant olvas
06. 23. Olvasónapló
06. 25. Csak olvass!
06. 27. Hagyjatok! Olvasok!
06. 29. Readinspo
07. 01. Bookstatic Boglinc

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 446
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635680658
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megjelenés időpontja: 2021. április 15.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük