Értékelés

John Marrs: The One – A tökéletes pár

Fülszöveg:

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.


A netflixes sorozatadaptáció apropójából ismét turnézunk a könyvvel, és nektek ismét lehetőségetek adódik nyerni belőle egy példányt! John Marrs A tökéletes párjában 5 különböző hátterű férfiról és nőről olvashatunk, akik a DNS-párod nevű alkalmazás segítségével találják meg életük szerelmét – azt az embert, akivel összepasszol a DNS-ük. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

Mi történne, ha egy nap felfedeznének egy gént, amely a szerelembeesésért felelős, és ami alapján mind megtalálhatnánk az egyetlen, igazi párunkat? Ezzel a gondolattal játszik el John Marrs a Tökéletes pár című könyvében, melyet a napokban végre nekem is sikerült elolvasnom. A történet valahogy régóta vonzott már, pedig a thrillerek egyáltalán ne állnak közel hozzám, és valójában a sci-fi sem tartozik a kedvenc műfajaim közé, mégis úgy éreztem, hogy ezt a regényt el kell olvasnom! Végül meg sem tudtam volna mondani, hogy melyik műfaj dominált a könyvben, abban viszont biztos vagyok, hogy maradandó élményt hagyott bennem ez a történet!

Igazság szerint ebben a könyvben nem is egy történet van, hanem mindjárt öt. Ennyi szálon fut ugyanis a történet, és ennyi főszereplőt ismerünk meg, akik valamilyen módon épp megtalálják, vagy a közelmúltban találták meg a DNS-párjukat, azaz azt az embert, aki a DNS-ük alapján tökéletesen illik hozzájuk. A technológia lényege, hogy a szerelmet keresők egy nagyvállalat számára elküldik a DNS-mintájukat, mely alapján az óriási adatbázisból kiválasztják azt az egy embert, aki pontosan passzol hozzájuk.  A dolognak persze számtalan hátulütője van, és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek van DNS-párja, és a könyv tanulsága alapján még ez a legkisebb baj! De haladjunk csak szépen sorban!

„Köszönjük, hogy a Találd meg a DNS-párod!®-at választotta, mely a világ első, TUDOMÁNYOSAN BIZONYÍTOTT TESZTJE és 100%-ban garantálja, hogy összehozza azzal az egy és bizonyos személlyel, akibe a genetikája alapján bele kell szeretnie.”

Mivel a regényben található 5 történet teljesen különálló, a közös csupán az bennük, hogy mind ugyanabban a világban játszódnak, ezért kézenfekvő, hogy mindegyik szálról külön írjak, ám ez nagy nehézségek elé állított, ugyanis mindegyik történetben rengeteg a fordulat, és gyakorlatilag már az első két-két fejezetben történnek előre nem látott események. Nagy spoilerek nélkül elmondhatom, hogy a legtöbben egyáltalán nem olyan DNS-párt találtak, amilyet szerettek volna, hiszen a DNS nem válogat: lehet, hogy egy sorozatgyilkos lesz a párod, egy halálos beteg ember, vagy éppen egy olyan ember, akire sosem tekintenél lehetséges párként. Nem véletlen, hogy egészen szürreális helyzetek alakulnak ki a könyvben, és ezeket nem mindenki képes jól kezelni!

Nagyon érdekes, hogy mennyire függ az emberek jellemétől az, hogy hogyan reagálnak krízishelyzetben, épp ezért is érdekes, hogy ilyen sok különböző történetet olvasatunk a könyvben. A jellemeknél azonban itt jóval fontosabb a cselekmény: bár volt néhány fordulat, amire számítottam, rengeteg meglepetés volt a könyvben, ráadásul a szerző mesterien tartja fent az érdeklődést: minden fejezet egy szereplő történetéről szólt, majd a következő egy újabbról, és így tovább, amíg végig nem értünk mind az öt szereplőn. Ezután kezdődik elölről, és végre visszatérünk az első szereplőnkhöz egy rövidke fejezet erejéig. Ez a dinamika akár unalmassá is tehette volna a könyvet, de szerencsére nem így lett, mert minden egyes fejezet olyan izgalmas volt, hogy legszívesebben átlapoztam volna a következő oldalakat, hogy tovább olvashassam a történetet. Persze aztán a következő fejezet mindig elterelte a figyelmemet…

„Hetente több ezren csatlakoznak a DNS Párod®-hoz, és a regisztrációt követő hat hónapon belül a DNS-pár®-ok 98%-át sikerül megtalálni.”

Nagyon tetszett, hogy a fejezetek tényleg rövidek voltak, ezért olyankor is el tudtam olvasni egyet-egyet, amikor kevés időm volt, ugyanakkor szinte kivétel nélkül, minden fejezet tartalmas volt, és hozzáadott valamit a történethez – másként nem is lehetett volna fenntartani az érdeklődést. A téma ellenére a romantika nem kapott nagy szerepet a könyvben, sokkal inkább pszicho-thrillernek mondanám a könyvet, és néhány kimondottan gyomorforgató jelenet is helyet kapott a könyvben. Ám azoknak is mindenképpen ajánlom a kötetet, akik nem rajonganak ezért a műfajért, mert ez a könyv tényleg zseniális – ha egyszer felveszed, le sem lehet tenni!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Minden állomáson egy-egy anagrammát találtok. A feladatotok mindössze annyi, hogy kitaláljátok, milyen szó rejtőzik bennük a DNS-hez kapcsolódóan.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

agyőír atönök

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.28. Readinspo
05.31. Könyvvilág
06.03. Zakkant olvas
06.06. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 416
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632619316
Fordította: Ipacs Tibor
Megjelenés időpontja: 2018. június 7.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük