Értékelés

Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Fülszöveg:

Egy ​titokzatos város különös, viharok által tépázott szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok kolostorában töltötte, a tengertől és az égtől elzárva. A lányok dolga, hogy amíg odakint a gazdák muzsikálnak, ők bent némán arannyá változtassák a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Amit ő tud, drágább az aranynál. A hangokból új életet teremt. Ám ezt a képességét a kolostorban el kell titkolnia. Delphernia minden vágya, hogy maga mögött hagyja az otthonnak nevezett börtönt, és végre szabad legyen. Egy nap esélyt kap, hogy kijusson, de az ismeretlen veszélyeket tartogat számára. De miközben próbálja megtalálni a helyét, a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek fenyegetésével találja szemben magát. De segítségére lesz egy titokzatos királyfi és egy lázadó lány. Segítségükkel nemcsak megízlelheti a szabadságot és kibontakoztathatja tehetségét, de olyan dolgokat is megtud a múltjáról, amelyek mindent megváltoztatnak. De vajon megtalálja azt, amire igazán vágyik?


Hayley Chewins debütáló regénye, az Aranyfakasztók hozzánk is megérkezett a Maxim kiadónak köszönhetően. A turné keretében most 3 példányt sorsolunk ki ebből a csodás ifjúsági regényből, tartsatok velünk, ha ti is az egyikre pályáztok!

Ahhoz képest, hogy mennyire vártam ennek a könyvnek a megjelenését, és milyen régóta nézegetem már a Molyon, csak a turné előtti utolsó pillanatban fejeztem be a regény olvasását. Nem mintha ne akartam volna elolvasni, mindössze arról volt szó, hogy kicsit kifogytam az időből, nagy szerencsémre azonban az Aranyfakasztók egy könnyen és gyorsan olvasható ifjúsági regény volt, mely szerencsére már az első oldalakon beszippantott!

Ez a kívül-belül gyönyörű regény egy egészen különleges világban játszódik, ahol egy csapat lány, az aranyfakasztók csupán a testük segítségével aranyat képesek előállítani – zenéből! Ám a zene számukra csak munkaeszköz, egy külső forrás, ők maguk nem énekelhetnek, nem zenélhetnek, sőt, még csak zenéhez hasonlító hangokat sem adhatnak ki.  Delphernia azonban képtelen ezek között a merev szabályok között élni, nem tud megfelelni az elvárásoknak, és sötét titkokat őrizget a gyermeki szívében, melyek akár a végzetét is okozhatják.

„– Tudod, hogy csak a javadat akarom – mondja.
Bólintok, pedig nem tudom, nem, nem és nem. Nem akarhatjuk a javát annak, akit bántunk.”

A történt tehát elég erősen indul, és azt kell mondanom, hogy a továbbiakban is az marad, és annak ellenére is izgalmas volt olvasni, hogy a cselekmény elég lassú folyású, és csak szép fokozatosan bontakoznak ki az események. Ahhoz, hogy ne legyen unalmas a regény, elengedhetetlen volt egy erős karakter, ami szerencsére adott volt, hiszen Delphernia igazán különleges főhős volt, bártény, hogy 12 évesnek talán túl érett. A szerző már az ajánlásban is meglengeti, hogy milyen karakter lesz a főszereplő, hiszen azoknak a lányoknak ajánlja a történetet, akik csak azért is dalolnak – vagy beszélnek -, ha azt mondják nekik, hogy hallgassanak. Delphernia pedig éppen ilyen szereplő is lett! Nem véletlen hát, hogy az olvasás során végig a fejemben volt ez az ajánlás, mely egyénként a történet irányát is kijelölte valamelyest. Persze arról, hogy mi is lesz a végkifejlet, fogalmam sem volt – ami azért nem annyira gyakori nálam.

Delphernia tehát izgalmas karakter lett: erős lány, aki szeretne megfelelni a szabályoknak, de tudja, hogy kilóg a sorból, ezért igyekszik más utat találni magának – még akkor is, amikor a félelme erősebb a kiteljesedés vágyánál. Nagyon tetszett, hogy a lány nézőpontja egyszerre nagyon gyermeki, így karakterében bárki magára ismerhet, ugyanakkor nagyon sok tapasztalattal rendelkező személynek is tűnik, hiszen rövidke életében sok szenvedéssel kellett már megbirkóznia. Ez a sok kettősség adja meg a karakter izgalmas dinamikáját, és végül ez vezet el a történet végkifejletéhez is.

Az erős karakter és az izgalmas cselekmény mellett volt még valami, ami imádtam a történetben: a nyelvezet. Ifjúsági regények esetében viszonylag ritka, hogy ennyire lírai legyen a nyelv, ezért nagyon meglepett, hogy a szerző ilyen komoly hangsúlyt fektetett erre, de egyszerűen imádtam ezt a kicsit ódon, gyönyörű nyelvezetet, mely egyértelműen megalapozta a regény hangulatát! Azt viszont nem tudom, hogy mennyire sikerül ezzel a líraisággal a valódi célközönséget, a kis olvasókat is megfognia az írónőnek.

„Linna szeme csupa fény – mintha holdsugarakat szivattyúzott volna az íriszébe. Nem tudom ezt a lányt egy klastromba képzelni, még olyanba sem, amit saját magának épített. Hiszen olyan, mintha a zengő égboltból született volna. Ezer csengettyűből, amit vörös selyemre varrtak.”

Alapvetően ugyanis ifjúsági regényről beszélünk, de az igényesebb fajtából, mely az első lépés lehet a fiatal olvasók számára a szépirodalom felé! Nem biztos, hogy ez hívogatóan hangzik a gyerekek számára is, pedig ettől egyáltalán nem válik unalmassá a kötet, hiszen amellett, hogy gyönyörködhetünk a szavak szépségében és gondolkozhatunk az óvatos metaforákon, a cselekmény is óriási szerepet kap a történetben! Emiatt aztán élvezhetőnek tartom a történetet a kisebbeknek is, bár egészen biztos vagyok benne, hogy felnőttként egészen más a mondanivalója a regénynek, mint gyermekkorban!

Így aztán ezt a történetet mindenkinek tudom ajánlani nagyjából 12 éves kor felett, aki szereti a kedves, szép történeteket, melyek jól esnek a lelkünknek, és ráadásul egy izgalmas világot is megismertetnek velünk. Nem mondom, hogy a világépítés vetekszik egy felnőtteknek szóló, hosszabb fantasy felépítettségével, de mindenképpen hangulatos és izgalmas lett a Hayley Chewins által felépített fantasy világ, ami számomra már elég volt ahhoz, hogy megkedveljem az aranyfakasztók különleges történetét!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Aranyfakasztók a kiadó Delfin Válogatásában jelent meg. Játékunkban ugyanebben a válogatásban lévő könyvekből hoztunk nektek idézeteket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik regényből származnak, és a címét beírni a Rafi megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Miért kell mindig egy fiúnak megmentenie egy lányt? Miért nem adják oda inkább a kardot a lánynak, hogy megvédhesse magát?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.13. Csak olvass!
05.15. Readinspo
05.17. Olvasónapló
05.19. Könyv és más
05.21. Utószó
05.23. Sorok Között
05.25. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Év: 2021
Oldalszám: 288
Fordította: Komáromy Rudolf

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük