Értékelés

Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Fülszöveg:

A zárkózott, passzivitásra hajlamos Lucas élete egy csapásra megváltozik, amikor a tizennégy éves Sofía bekopog az ajtaján. A lány nemrég veszítette el az édesanyját, aki a férfi fiatalkori szerelme volt, és akit a szakításuk után soha többé nem látott. Lucas egyúttal azt is megtudja, hogy Sofía a közös lányuk.

Kettejük között lassanként törékeny bizalom alakul ki, és felfedezik egymás legbensőbb titkait is.

Az Ilyen a boldogság két magányos, sebzett ember története, akik megtanulnak szeretni, és együtt néznek szembe a változással járó félelemmel és bizonytalansággal, miközben felfedezik a lemondásban és az önzetlenségben rejlő örömöt is. Eduardo Sacheri új regénye a megjelenését követően Argentínában és Spanyolországban is nagy sikert aratott.


Az elmúlt hetekben volt egy kis plusz időm olvasni, ezért az új könyvek mellett most végre elő tudtam venni olyan köteteket is, melyek már régebb óta a polcomon várakoztak. Ennek, és a kis terjedelmének köszönhetően került sorra Eduardo Sacheri regénye, is, a Ilyen a boldogság, melyet még tavaly szereztem be az Agave könyves kávézójában egy szuper akció keretein belül. Nem sokat tudtam még ekkor a könyvről, csak a borító és a szimpatikus fülszöveg miatt vettem meg, később pedig szinte el is feledkeztem róla, most azonban örülök, hogy előkerült a könyv, mert egy nagyon szép kis történetet ismerhettem meg ebből a kötetből.

Ennek ellenére nem egyszerű épkézláb kritikát írni a regényről, hiszen a szó szoros értelmében nem sok minden történik benne. A főszereplőnk a tinédzser Sofía, aki anyja halála után kénytelen felkeresni az eddig sosem látott édesapját, és betoppanni annak tökéletesnek tűnő életébe. A férfit, Lucast természetesen meglepi a lány felbukkanása, de természetesen felelősséget érez iránta, így megpróbálja megteremteni számára a helyet az életében, és ahogy jobban megismerik egymást, a csipkelődéseken és vicces kis beszélgetéseken keresztül elkezd kibontakozni kettejük között valami törékeny kapcsolat, bizalom és szeretet.

„Szóval sajnálsz a történetemért, amit előadtam? El sem tudod képzelni, hogy sajnálnál, ha elmondanám neked az igazságot.”

Igazság szerint ez a folyamat az, ami igazán lebilincselő a történetben. A címben emlegetett boldogság fokozatos megjelenése és az egyre erősödő szeretet a két főhősünk között képes volt igazán megfogni, ráadásul hamar kiderül, hogy vannak itt még titkok, melyeket aztán csak a regény legvégén, afféle csattanóként tudhatunk meg. Többek között ez is arra utal, hogy a kisregény felépítésében és talán a hatásában is közelebb áll a novellákhoz, bár annak ellenére, hogy én kevésbé szeretem a novellákat a regényeknél, ez a történet engem is képes volt berántani. Így aztán az olvasás során sokszor őszinte örömmel töltöttek el az események, míg máskor könnyeket csalogattak a szemembe, és miközben olvastam, képes voltam igazán izgulni a hőseinkért, és hogy ne törjék össze még egyszer a szívüket.

Nagyon fontos téma a könyvben a gyógyulás is, és végre tényleg azt láthatjuk, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, ahogy a kötődés sem alakul ki egyik pillanatról a másikra – tévedéseken, félreértéseken, titkokon és rengeteg beszélgetésen keresztül vezet az út idáig. De ha egyszer eljutunk az út végére, akkor tényleg, őszintén megismerhetjük, hogy milyen is a boldogság!

„Csak a szája mosolyog. Ötven százalékos mosoly. Félmosoly, mert a szeme nem mosolyog, pedig az a legfontosabb egy mosolyban.”

Az Ilyen a boldogság mindent összevetve egy nagyon lassú folyású, a karakterek lelkére koncentráló, gyönyörű történet, mely csupán egyetlen dologra akar rávilágítani, a szeretet fontosságára, és mindent ennek rendel alá, a szereplőktől kezdve a cselekményig. Tudom, hogy ez önmagában nem hangzik annyira izgalmasnak, a könyv mégis képes rá, hogy beszippantsa az embert, és végre nem összetörve, hanem reményekkel teli csukhattam be egy kötetet, melynek talán idővel elfelejtem majd a történetét, az érzést azonban, amit nyújtani tudott, sohasem fogom. Ha tehát egy gyönyörű, kedves, olykor vicces és reménykeltő mesét szeretnétek olvasni a szeretetről, vagy úgy érzitek, hogy egy kissé kiábrándultatok a világból, akkor szánjatok egy kis időt erre a könyvre!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük