Értékelés

Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok

Fülszöveg:

Egy ​elátkozott birodalomban…
a szerelem a legsötétebb zugokba kényszerül.
Légy szerelmes, törd meg az átkot!
Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.
És elérkezett az utolsó ősz…
Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.
Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!
Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?


A Könyvmolyképző kiadónak hála hazánkban is megjelent Brigid Kemmerer Sötét, magányos átok című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a Szépség és a Szörnyeteg meséjén alapuló történetet, mesélnek élményeikről, miközben érdekfeszítő extra tartalmakkal színesítik a turnét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emberfallt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Fantasy és A szépség és a szörnyeteg? Épp ezt a kettőt egyesíti a Sötét, magányos átok, Brigid Kemmerer új fantasy-sorozatának első kötete, mely a napokban jelent meg magyar nyelven, és emiatt természetesen én sem hagyhattam ki a regényt, melyet hosszú ideje nézegetek hiszen nagyon magaménak éreztem a történetet már a fülszöveg alapján is! És végül tényleg igazam lett, ugyanis a könyv már az első lapoknál megfogott, és rekord idő alatt elolvastam, végül pedig ment is a kedvenceim listájára!

De kezdjük az elején! A történet középpontjában Harper, egy fiatal lány áll, aki a mi világunkban él, ám nem a legjobb körülmények között, hiszen az édesanyja halálos beteg, a bátyja pedig belekeveredett az apja sötét ügyleteibe. Ám egy nap különös dolog történik Harperrel – egy varázslatos birodalomba kerül, ahol megismerkedik Rhennel, az ifjú trónörökössel, majd az is kiderül, hogy csak a lány törheti meg a kastélyt, és a benne lévőket súlytó átkot. Ehhez azonban a lánynak bele kell szeretnie a hercegbe…

„– Nem fogok beléd szeretni – mondja Harper.
Nem mondhatnám, hogy meglepődtem. Felsóhajtok.
– Nem te leszel az első.”

Annak ellenére, hogy ez a kezdés tipikusan mesei, hamar kiderül, hogy jóval többről van itt szó ennél, Harper ugyanis Rhen és a parancsnoka, Grey legnagyobb meglepetésére nem egy tipikus hercegnő, és mindent felforgat maga körül – beleértve a kastély nyugodt életét is. Talán Harper az oka, hogy gyakran A kegyetlen herceg – és persze Jude – jutott eszembe olvasás közben, ugyanis a lány egy nagyon menő női karakter megtestesítője, aki egy pillanatra sem adja fel a becsületét, és ebben az idegen világban sem fél a sarkára állni. Harper ugyanakkor tökéletesen emberi, vannak hibái, és nem mindig cselekszik jól, mégis nagyon hamar megkedveltem őt, hiszen a körülményekhez képest mindig nagyon bátran viselkedik, és jelenlétével egészen új színt visz Amberfallba.

Ezen pedig a legjobban a herceg, Rhen lepődik meg, aki már öt éve él elvonultan, és egyetlen megmaradt katonájával próbálja megtörni az átkot – mindeközben azonban elfeledkezik a népéről, és elsüllyed az önsajnálatban. Bár Rhen kétségkívül lelkiismeretes figura, és nagyon jó uralkodóvá fog válni egy nap, néha nagyon érződött rajta, hogy királyi családból származik, és még ha sokat szenvedett is, akkor is kemény fejű maradt, amivel nem könnyíti meg Rhennek, hogy belé szeressen. A hercegnél sokkal jobban kedveltem Greyt, aki egy nagyon komor és hideg férfinak tűnt a regény elején, de hamar kiderült, hogy csupán jó katona, és ha leveszi az álarcát, akkor egy nagyon szimpatikus ember, aki meglepően tisztán látja a világot. Épp ezért volt ő a kedvenc szereplőm, és nagyon kettős érzéseket keltett bennem, hiszen őszintén szólva inkább mellette láttam volna Harpert, de pontosan tudtam, hogy az átok csak akkor törhető meg, ha Rhenbe lesz szerelmes a lány.

„– Nem szolgáltam rá a hűségedre, Grey.
– Rászolgáltál vagy sem, én itt vagyok.”

A Curse So Dark and Lonely
A második kötet is gyönyörű – legalábbis az angol nyelvű változat.

Persze nemcsak az átok körül forog a cselekmény, sőt, hamar előtérbe kerülnek ennél sokkal valóságosabbnak tűnő problémák is, mint az ország népének kétségbeejtő helyzete vagy a közelgő háború, melyet hőseink mindenképpen meg szeretnének akadályozni. Később pedig még több érdekes fordulat borzolja az olvasók kedélyeit, titkok derülnek ki, és még az utolsó oldalakon is nagyon izgalmas, új fejleményekkel találkozhatunk, melyek már a második részt készítik elő.

Az izgalmas cselekmény és a remek karakterek mellett persze egy fantasyhoz szükség van még a jó világépítésre is, ami szerencsére a Sötét, magányos átok esetében sem szorult háttérbe. A szerző ugyanis A szépség és a szörnyeteg világából kiindulva létrehoz egy teljes társadalmat, és egy izgalmas, hangulatos világot, középpontjában az elvarázsolt kastéllyal. Egyedül talán az átokkal nem voltam teljesen megelégedve, ugyanis a látszólag nagyon gonosz boszorkányunk eléggé sablonos átkot bocsájtott a hercegre, és még a tettei motivációi is meglehetősen unalmasak voltak. A gonoszok terén tehát nem volt kimondottan erős a regény, de erre talán nem is volt szükség, mert így is nagyon izgalmas, sodró lendületű történetet, és egy ehhez passzoló, sötét, de izgalmas világot kaptunk.

„Apám egyszer azt mondta, már a születésünkkor kiosztják a lapjainkat. Van, aki a jó leosztással is veszít, és van, aki a rossz leosztással is nyer, de azokkal a lapokkal kell játszanunk, amiket a sors kínál nekünk. Sokszor nem mi választjuk meg, milyen helyzetekkel szembesülünk, de ettől még döntenünk kell.”

Aki tehát szereti a YA-fantasyt, a retellingeket, és kedvelte mondjuk A kegyetlen herceget vagy az Egy birodalom végzetét, annak nem szabad kihagynia ezt a könyvet sem, de akár még a felnőtt fantasyk szerelmesei is új kedvencre találhatnak ezzel a könyvvel, mert A Sötét, magányos átok tényleg kivételes regény lett. Nem véletlen, hogy új kedvencet avattam, és máris várom a folytatást, melyet remélhetőleg hamarosan olvashatunk magyarul is!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során olyan könyvcímeket keresünk, melyek a Szépség és a Szörnyeteg történetén alapulnak, vagy éppen azok retellingjei. Tehát nincs más dolgotok, mint megfejteni a hiányos címeket, majd a megoldást beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladatok:

SZ_L_D  SZ_P_ÉG

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 28. Sorok Között
03. 30. Fanni’s Library – Retellingek
04. 01. Dreamworld – Idézetek
04. 03. Hagyjatok! Olvasok! – Szépség és a Szörnyeteg filmfeldolgozások
04. 05. Utószó – Playlist
04. 07. Fanni’s Library
04. 09. Csak olvass!
04. 11. Csak olvass! – Fanartok
04. 13. Hagyjatok! Olvasok!
04. 15. Dreamworld
04. 17. Utószó
04. 19. Readinspo

A könyv adatai:

Oldalszám: 528
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789634578550

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük