Értékelés,  KIDS

Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Fülszöveg:

A hétéves, amerikai Cedric Errol szegény, fiatal özvegy édesanyja szeme fénye és a környék kedvence. Egy szép napon élete nem várt fordulatot vesz: sosem látott, angliai nagyapja, Dorincourt grófja magához veszi kastélyába.
Az önző, magának való öregurat első látásra leveszi a lábáról a bájos, nyíltszívű kisfiú, és féltékenyen megpróbálja elválasztani édesanyjától a gyereket.
Francis Hodgson Burnett, a világszerte népszerű A titkos kert és A padlásszoba kis hercegnője szerzője ebben a klasszikussá vált történetben újra a tőle megszokott bájjal és szeretettel mesél.

A titkos kert szerzőjének közkedvelt könyve, A kis lord most szemet gyönyörködtető kiadásban látta meg a napvilágot a Manó Könyvek gondozásában. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg a történetet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Mielőtt még hozzálátok az értékelésemhez, töredelmesen be kell vallanom: még soha nem hallottam A kis lordról, holott egy rövid molyos kutatás után kiderült, hogy a könyv már itthon is sok kiadást, és még több olvasót megélt. A regény írójáról, Frances Hodgson Burnettről azonban természetesen már jóval többet tudtam, két műve pedig, A titkos kert és a Padlásszoba kis hercegnője már régóta vásólistás is nálam. Most azonban A kis lord jelent meg az írótól új kiadásban, melyet a blogturné keretében lehetőségem volt elolvasni is, így természetesen lecsaptam a lehetőségre, hogy végre valahára megismerkedhessek a szerzővel, és eldönthessem, hogy el akarom-e olvasni a többi regényét is.

A szerzőnő / Forrás: moly.hu

Már maga a fülszöveg is nagyon érdekesnek tűnt, de arra egyáltalán nem számítottam, hogy ennyire szeretni fogom a történetet. Bár elsősorban ifjúsági regényként tartják számon A kis lordot, ennél a regénynél egyáltalán nem éreztem azt, hogy kinőttem volna belőle, mert Cedric története felnőttként is rendkívül sokat tudott adni. Pedig a kisfiú karaktere az első pár oldalon nem tűnt túl szimpatikusnak, hiszen egy végletekig idealizált szereplőként jelent meg, aki kisfiú létére gyönyörű, okos, kedves, tisztelettudó és még számtalan jó tulajdonsággal bír, ráadásul a könyv elején az is kiderül róla, hogy ő örökli meg sosem látott nagyapja óriási birtokát, és annak halála után ő lesz Dorincourt grófja. Túl tökéletesnek tűnt tehát ahhoz, hogy megszeressem, de szerencsére végül mégis a szívemhez nőtt.

Úgy tűnt ugyan, hogy a történet főleg a kis lord körül forog majd, és az ő beilleszkedéséről olvashatunk, azonban végül nem is Cedric, hanem inkább a nagyapja, a gróf került középpontba, és az, hogy milyen hatást tett rá a fantasztikus, tiszta szívű unokája. Később persze egyéb bonyodalmak is akadtak, hogy a kis olvasók se unják el magukat, de a könyv mégis attól a sok-sok megható, vicces és szívmelengető pillanattól lett igazán különleges, melyek a kis Cedric és a nagyapja között történtek. Burnett mesterien mutatja be azt a folyamatot, ahogy Cedric tiszta lelke fokozatosan felmelegíti az idős gróf szívét, és a kisfiú jóhiszeműsége lassacskán felébreszti a lelkiismeretét is. Annak ellenére, hogy Cedric nagypapája a kötet elején egy ízig-vérig negatív karakternek tűnik, hamarosan egészen a szívemhez nőtt, ahogy persze az unokája is, hiszen mindketten nagyon érdekes és különleges karakterek.

„Jerry – kalandjaiból ítélve – két- vagy háromezer tengeri utat tett. Sorozatosan hajótörést szenvedett, és minden alkalommal vérszomjas kannibálok által sűrűn lakott szigetre került. Szavaiból ítélve, az izgalmas kalandok során többnyire megsütötték, és gyakran megették, miközben tizenötször vagy hússzor megskalpolták.”

Little Lord Fauntleroy
Egy cuki angol borító / Forrás: moly.hu

A történet tehát rengeteget tanít, legfőképp a szeretetről, a megértésről, de például a hatalomról és a felelősségről is, na és legfőképp arról, hogy a jóság még a legkeményebb szívet is képes meglágyítani. Ehhez a sok tanulsághoz pedig szép, kifejező, de egyszerű nyelvezet társul, érdekes karakterek – a grófon és unokáján kívül is sok szuper mellékszereplőt kaptunk -, és a könyv második részében a cselekmény is kifejezetten izgalmassá vált, és tényleg nem voltam benne biztos, hogy végül teljes happy end lesz-e a könyv vége, vagy marad az erkölcsi tanulság.

Úgy tűnik hát, hogy ismét kedvencet avattam, mert A kis lord teljesen elvarázsolt, és ha volt is hibája, nekem nem tűnt fel, olyannyira megkapó volt ez a regény. Valószínűleg gyerekként is tetszett volna a mű, de felnőttként sem késtem el vele, mert A kis lord olyan örökérvényű alkotás, mely bárki számára fantasztikus olvasmány lehet, kortól függetlenül. Ha szeretnétek egy nagyon megható, szívmelengető, de végtelenül optimista és szeretettel teli történetet olvasni, akkor semmiképp ne hagyjátok ki ezt a történetet, mely végre már csodálatosan szép borítóval is elérhető!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Frances Hodgson Burnett könyvei az ifjúsági irodalom meghatározó részei voltak, művei a mai napig óriási népszerűségnek örvendenek. Ebben a játékban olyan könyvekből hoztunk idézeteket, melyek az 1900-as években, vagy még annál is korábban íródtak, de népszerűségük a mai napig vitathatatlan. Nincsen más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik műre gondoltunk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Az elhatározás önmagában kevés, jónak lenni kemény munka, és sokszor a könnyebb utat választjuk, így aztán nem is teszünk meg érte mindent, amit kell.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.20. Utószó
03.22. Csak olvass!
03.24. Könyv és más
03.26. Readinspo

A könyv adatai:

Megjelenés ideje: 2021
ISBN: 9789634039273
Oldalak száma: 240
Fordító: Kopácsy Margit

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük