Ajánló

Könyvajánló: a 10 legjobb olvasmányom 2020-ból!

2020 különleges év volt, tele nehézségekkel, és ahogy mindenkinek, nekem is sok fejtörést és gondot okozott a koronavírus, de szerencsére ebben az évben is vígaszt és kikapcsolódást nyújtottak a jó könyvek, melyek ilyenkor sem hagyják cserben az embert. 2020-ban rekordmennyiségű, 116 könyvet olvastam el, közülük a legtöbb szépirodalom és fantasy volt, de a listán bőven vannak romantikusok, ismeretterjesztő kötetek, sőt, mesekönyvek is. Nem volt hát egyszerű kiválasztanom a legjobbakat, de mégis úgy döntöttem, hogy a legjobb 10 könyvet megpróbálom összegyűjteni, és megmutatom nektek őket, hátha van még olyan köztük, amelyet nem olvastatok. A listára csakis idei megjelenésű könyvek kerültek fel, bár van olyan, amelyik korábban, más kiadásban is megjelent, és mindegyikről van bővebb bejegyzés is a blogon, ha felkelti a könyv a figyelmeteket. Lássuk hát a listát, melyre nem a tetszés mértéke szerint, hanem az olvasás sorrendjében kerültek fel a kötetek:

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

Még az év elején olvastam F. Várkonyi Zsuzsa regényét, a Férfiidők lányregényét, mely a belőle készült film kapcsán jelent meg új kiadásban januárban. Azóta az összes olyan listámra felkerült a kötet, ahol a kedvenceimet mutattam be, mert elképesztően nagy hatással volt rám Aldó és Süni szívfacsaró története, sőt, még sírtam is rajta. Ritkán olvasok ennyire szép, igazán emberi történetet, ráadásul a karakterek is nagyon érdekesek voltak, így a regény egyszerűen letehetetlen volt számomra. Alkalomadtán biztosan újraolvasom még, és természetesen ezután is ajánlani fogom mindenkinek, aki szereti a megható, szívmelengető regényeket.

Medaline Miller: Akhilleusz dala

Van még egy gyönyörű történet, melynek helyet kellett adnom a listában, és szintén az első félévemhez köthető: az Akhilleusz dala. Ahogy a Férfiidők lányregénye, úgy ez a könyv is megjelent már korábban, de hozzám csak most, az újrakiadás kapcsán jutott el, és nagyon örülök, hogy elolvastam. Én magam nagy rajongója vagyok a különböző nemzetek mitológiáinak, így már önmagában a témája miatt felkeltette az érdeklődésemet a regény, hiszen Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatáról szól, de végül leginkább amiatt fogott meg a könyv, hogy mennyire gyönyörűen mutatja be az igaz szerelmet, legyen annak tárgya bármilyen érdemtelen erre. Manapság különösen nagy szükségünk van az ilyen kötetekre, olvassátok hát el minél többen!

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Hosszú kihagyás után ismét olvashattam Suzanne Collinstól, ráadásul éppen Az éhezők viadala világába csöppenhettem be újra, mely egykor hatalmas kedvencem volt. Nem igazán tudtam, hogy mit várhatok ettől az előzményregénytől, és abban sem voltam biztos, hogy most, felnőttként is tetszeni fog Suzanne Collins műve, de nagyon pozitívan csalódtam, és a hibái ellenére sem tudtam letenni a könyvet. Én, aki díjnyertes, gyakran nagyon komoly, felnőtt fantasykat olvasok, újra 15 éves lettem, és rajongani kezdtem ezért a világért, mely egyáltalán nem lett barátságosabb vagy finomabb az elmúlt években. Most pedig feltett szándékom, hogy el fogom olvasni újra az eredeti trilógiát is, hogy kiderüljön, az is tud-e adni még valamit nekem.

Mats Strandberg: Amíg élünk

Idén sokan nem szívesen olvastak olyan könyveket, melyekben a világvége a téma, de nekem nem voltak különösebb fenntartásaim az ilyen témákkal szemben, és júliusban teljesen beszippantott Strandberg új regénye, az Amíg élünk, melyben a világvége előtti napokba csöppenünk, amikor az emberek már nem tudnak tenni semmit a túlélésért, ezért el kell kezdeniük felkészülni rá, hogy minden elpusztul. A regény egy kivételes, izgalmas történet, mégis remekül közvetített érzelmeket, és sikerült kicsit össze is törnie a szívemet. Aki vevő az ilyesmire, annak kihagyhatatlan olvasmány.

Sophia Amoruso: #Girlboss

Nem mondom, hogy a #Girlboss irodalmilag tökéletes könyv, de engem ebben pont tökéletes időpontban talált meg ez év augusztusában a kötet, és azóta is igyekszem terjeszteni a könyv hírét. A #Girlboss lényege nem az, hogy elmondja, mit csinálj ahhoz, hogy sikeres legyél, sokkal inkább egy hatalmas löketet és inspirációt ad ahhoz, hogy elindulj az önmegvalósítás útján. Sophia Amoruso története tényleg nagyon inspiráló, és felhívja rá a figyelmet, hogy nincs lehetetlen, és ha megtesszük a lehetőségeinkhez mérten a legtöbbet, akkor mi is elérhetjük a céljainkat. Ha tehát szükségetek van egy kis extra bíztatásra, vagy motivációra, akkor nagyon ajánlom ezt a kötetet, és remélem, hogy ti is megtaláljátok benne, amit kerestek.

Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában

Talán meglepő, hogy A szabadság nyomában is felkerült a listámra, mert ez a kötet nyilvánvalóan nem volt óriási hatással az életemre, vagy okozott olyan katarzist, hogy mindig emlékezni fogok rá. Mégis nagyon közel került a szívemhez a könyv, mert régóta érdekelt már a hercegi pár élete, és hogy mégis miért váltanak ki ennyi negativitást az emberekből. Ez a könyv pedig remekül bemutatta Harry és Meghan történetét, hiteles forrásokat használ, emellett pedig részletes és átfogó egyszerre, ami végig nagyon tetszett, miközben a könyvet olvastam. Mindent, ami valaha érdekelt Harry és Meghan életéből, azt ebből a kötetből megtudhattam, így aztán számomra egyértelmű volt, hogy helye van a kötetnek ezen a listán.

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Úgy néz ki, ebben az évben a komoly, lírai regények dominálják a listámat, mert Ernest Hemingway regénye, Az öreg halász és a tenger már a harmadik ilyen kötet. Bár már régóta terveztem elolvasni ezt a klasszikust, csak idén szeptemberben, az újrakiadása után vettem rá magam, hogy tényleg megismerkedjek a művel, és a döntésem nagyon jónak bizonyult, mert imádtam a rövidke történetet, mely egészen a lelkem mélyéig hatolt, és olyasmit mutatott meg a küzdelemről és a bizalomról, amelyet egyetlen másik regény sem tudott még. Nem gondoltam volna, hogy Hemingway ennyire jó író, de most, hogy már elolvastam a leghíresebb művét, valószínűleg más könyveivel is meg fogok majd ismerkedni a jövőben.

S. A. Chakraborty: Aranybirodalom

Nyilván nem maradhat ki a listáról az egyik kedvenc sorozatom utolsó része, az Aranybirodalom, mely monumentális méretei ellenére sajnos nem tartott ki nagyon sokáig idén októberben. Az utolsó részben még több kaland és izgalom volt, mint eddig, ráadásul a tét is nagyobb, mint valaha, ezért szereplőinknek ideje összefogniuk, hogy megmentsék Dévábádot. A regénytrilógia szerintem elképesztően jó lezárást kapott, teljesen elégedett voltam, ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy el kellett búcsúznom Da kedvenc dzsinnjeimtől, mert igazán a szívemhez nőtt ez a csodálatos világ, és benne a különleges szereplők.

Susanna Clarke: Piranesi

Még egy fantasy kúszott fel a listára, méghozzá a Piranesi, mely valószínleg sok más ember kedvencei közé is bekerült, hiszen elképesztően népszerű lett a kötet – és nem is érdemtelenül! A Piranesi egy nagyon különleges, furcsa világot tár elénk, tele titokkal, ahol az ember önnön valójában mutatkozhat meg, a társadalmi korlátok és szabályok kötelei nélkül. A rövidke könyv a terjedelme ellenére rengeteget képes elmondani, és nekem az idei év egyik legemlékezetesebb olvasmánya lett, így bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is kedveli a fantasyt.

Disney – Karácsonyi mesegyűjtemény

Végül egy mesekönyv is bekerült a listába, mert nem tudtam elmenni amellett, hogy mennyire szerettem olvasni az ünnepek előtt a Disney Karácsonyi mesegyűjteményét. Még most, felnőttként is szeretem a meséket, de természetesen nincsenek már rám akkora hatással, mint régen, ez a könyv azonban képes volt igazán megmelengetni a szívemet, és az ismerős karakterek csodálatos és aranyos történetei ismét előhozták belőlem a gyereket. Ennek köszönhető, hogy végül nagy nehézségek árán ezt a kötetet választottam a listám utolsó helyére, és az évem egyik legjobb könyveként tekintek rá.

Ez tehát az én top 10-es listám 2020 legjobb olvasmányaiból. Nem volt egyszerű ezeknek a könyveknek a kiválasztása, mert ebben az évben szerintem rekord számú fantasztikus könyvet olvastam a fentebb említetteken túl is, például Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó című regényét, mely képes volt könnyeket csalni a szemembe, de említhetném még a Sárkányköztársaságot R. F. Kuangtól, mely egy elképesztően izgalmas fantasy, és imádtam minden pillanatát. De rengeteg más olvasmányom is kapott öt csillagot a Molyon, melyek lemaradtak a listáról, ilyen például Linda Boström Knausgård: Isten hozott Amerikában című könyve, mely kis terjedelme ellenére tele van nagy gondolatokkal, és Stacey Halls gyönyörű kötete, a Familiárisok. A mesekönyvek közül egy hajszál híján maradt le a Vámpyr Vilma és a barbárbál, valamint a regény folytatása, illetve A rövidlátó zsiráf és a többiek című mesegyűjtemény is, hiszen mindegyiket nagyon szerettem, de komoly könyvekből is bőven van még, amit szívesen ajánlanék, például Anne Frank naplóját és Szentesi Éva új regényét, A legfontosabbat utoljára hagytam című kötetet. A listán kissé alulreprezentáltak a magyar írók, pedig sok jó könyvet olvastam idén tőlük is, így például Huszti Gergely könyvét, a Mesteralvók hajnalát, melyet sokáig fel akartam tenni a listára, és Moskát Anita művét, az Irha és bőrt, mely csupán azért maradt most ki, mert 2019-es megjelenés, de Rácz-Stefán Tibor új könyvét, az Éld át a pillanatot! is nagyon szerettem. Még így is sok könyv maradt ki, amelyek igazán jók voltak idén, elég csak a kedvenc íróm, Margaret Atwood könyveire gondolnom, vagy a sok gyönyörű mesekönyvre, melyeket idén olvastam, de itt berekesztem a felsorolást, mielőtt még megunnátok (ha eddig még nem tettétek). Elég annyi, hogy ebben az évben rengeteg jó könyvet olvastam, és persze voltak kevésbé magával ragadók is, de mindből tanultam valamit, és minden egyes olvasmányom velem marad még jó ideig.

Ha szeretnéd nyomon követni, hogy milyen remek könyveket olvasok 2021-ban, vagy mik azok, amik kevésbé tetszenek, akkor térj vissza a blogomra az új évben is, vagy kövess a Facebookon és a Molyon, hogy azonnal értesülj minden értékelésemről és olvasásomról.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük