Értékelés

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Fülszöveg:

Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?


Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz – így szól az alcíme Herendi Kata és Szabó Eszter Judit új könyvének, mely 20 olyan témát jár körül, amelyekkel sokunknak meg kell küzdenie. Ritkán olvasok pszichológiai köteteket mostanában, nem mintha nem szeretném a témát, egyszerűen kicsit besokalltam a szakdolgozatom után, de ezt a könyvet most kihagyhatatlannak éreztem. Az önismeret kérdése ugyanis nagyon fontos számomra, hiszen a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy legalább azzal jóban legyünk, aki a legtöbbet van velünk – önmagunkkal. Nem mintha én magam annyira élen járnék a témában, de szerencsére vannak olyan szakemberek, akik képesek érdekesen, hasznosan és elgondolkodtatóan összefoglalni mindazt, amit tudnunk kell ebben a témában.

Bevallom, hogy a fülszöveg elolvasása után egy kicsit másra számítottam, nem pont ilyen kérdésekre gondoltam, de amint megláttam őket, rögtön elismertem a hasznosságukat. A szerzők ugyanis egy-egy olyan problémát vetnek fel kérdés formában, mely valamilyen szinten mindannyiunkat érint, akár úgy, hogy nekünk kell megküzdenünk velük, akár a szeretteink, barátaink szembesülnek ilyen gondokkal. Nyilván nem tudtam minden egyes részt egyformán hasznosítani, de biztos vagyok benne, hogy mindenki találni fog számára érdekes, fontos részt a könyvben, mely egyébként rengeteg témát felölel: tanácsot ad párkapcsolati problémákra, önbizalomhiányra, túlzott perfekcionizmusra, vagy épp segít megbirkózni az érzelmeinkkel.

Bár szerzőink nagyon fontos problémákat dolgoznak fel, igazi, könnyen elvégezhető, megnyugatató megoldásokat természetesen ők sem tudnak adni az olvasónak. Azt azonban el tudják magyarázni – nagyon érdekesen és olvasmányosan, – hogy miért olyan nehéz továbblépni, elfogadni magunkat és másokat, elengedni a munkát, vagy épp belenyugodni abba, amin nem változtathatunk. Nagyon tetszett, hogy a szövegek röviden és tömören beszélnek a legfőbb irányzatokról és tudnivalókról az adott témában, és minden fejezethez bőséges irodalomjegyzék kapcsolódik – ahogy az a tudományos szövegeknél elvárás, – így ha egy-egy kérdés és magyarázat komolyabban is érdekel minket, akkor azt is azonnal láthatjuk, hogy milyen szövegeket, könyveket kell még elolvasnunk a tájékozódáshoz.

„Csak akkor tudunk olyan célokért dolgozni, amik valóban fontosak számunkra, ha időről időre képesek vagyunk arra is, hogy bizonyos dolgokat feladjunk.”

A kötet azonban önmagában is nagyon jól használható, és esetemben nagyon sokszor rátapintott a lényegre. Egyrészt biztosított róla, hogy szerencsére nem vagyok nagyon elrontva, másrészt rávilágított, hogy egyes dolgokon kell, és érdemes még dolgoznom, és szerencsére ehhez hasznos tanácsokat is adtak a szerzők. Kifejezetten tetszettek a szürke háttérre nyomtatott gyakorlatok, melyek általában könnyen elvégezhető feladatok, ugyanakkor időt és elmélyülést igényelnek, így képesek rávilágítani dolgokra, sőt, már önmagukban megoldást kínálhatnak az apróbb problémáinkra, miközben segítenek közelebb jutni önmagunkhoz.

A kötet 20 fejezetének mindegyike külön-külön is tökéletesen olvasható és kerek, így aki egy-egy konkrét kérdésre keresi a választ, annak nem kell feltétlenül végigbogarásznia az egész könyvet, ugyanakkor ajánlom az egész kötet, hiszen a számunkra látszólag érdektelen kérdések is rejthetnek izgalmas tanulságokat, vagy akár segíthetnek jobban megérteni a körülöttünk lévőket. A részletekből ráadásul kiolvasható valamiféle általános tanulság is, melynek lényege, hogy figyeljünk magunkra, éljük meg az érzéseinket – a fájdalmat éppúgy, ahogy az örömöt, – monitorozzuk, hogy hogyan reagálunk egyes helyzetekben, és engedjük meg magunknak, hogy olykor sebezhetők legyünk.  Így kerülhetünk közelebb ahhoz, hogy megismerjük, és így megszeressük magunkat a hibáinkkal együtt, és így válunk mások szemében is szerethetővé.

Ez persze nagyon leegyszerűsítő összefoglalás, a kötet jóval többet nyújt ennél, ráadásul érdemes nemcsak egyszer elolvasni, hanem újra és újra kézbevenni, elgondolkodni rajta és magunkon, és elvégezni a gyakorlatokat. Hiszen a különböző életszakaszainkban más és más problémákkal és kérdésekkel találkozunk, és bár egy könyv sem tud megoldást nyújtani a gondjainkra, de ez a kötet sokat segíthet abban, hogy mi magunk leljünk rá a válaszokra, és megtaláljuk azt az utat, mely kivezet minket a gondok közül. Épp ezért mindenkinek bátran ajánlom A Pszichoforyou magazin szerzőinek új könyvét, hiszen olykor mindannyiunknak hasznos, ha kicsit magunkba nézünk.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv 20 különböző kérdésben próbál meg tippeket, tanácsokat adni az olvasóknak. Minden állomás bejegyzésének szövegében kiemeltünk néhány betűt, amelyekből ezeknek a kategóriáknak a nevét tudjátok kirakni. Ebben segítségetekre lehet a fülszöveg, ahol ezek a témakörök is fel vannak sorolva (pl. perfekcionizmus, döntés).

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.02. Pandalány olvas
12.04. Utószó
12.06. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.08. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Bookline
Év: 2020
Oldalszám: 236

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük