Értékelés

Joseph O’Connor: Árnyjáték

Fülszöveg:

Joseph O’Connor bámulatos regénye olyan mélyen ábrázolja a szerelmi kapcsolatok szövevényeit és a művészi kreativitás alkímiáját, mint nagyon kevés mű a világirodalom történetében – s egyúttal elmeséli a Drakula előtörténetét: a viktoriánus Londonban és Bram Stoker lelkében lejátszódó hátborzongató eseményeket, amelyek minden idők legnagyobb hatású horror-regényének megalkotásához vezettek.

Három különleges művész élete kapcsolódik össze a londoni Lyceum Színházban az 1870-es évektől: Henry Irving, a Főnök a kor leghíresebb színésze – izzó szenvedélyekből, indulatokból, félelmekből és szeszélyekből szőtt rendkívüli ember; Elen Terry, a rajongott színésznői csupa bölcsesség és nagylelkűség; Bram Stoker, a színház igazgatója pedig szinte észrevétlen mögöttük – ő mindig árnyékban van, a kulisszák mögött, de hármójuk szerelmi és művészi drámájának mégis főszereplője ő is.


A Helikon Kiadó jóvoltából Magyarországon is megjelenhetett Joseph O’Connor Árnyjáték című regénye, amely Bram Stoker, a híres író, “Dracula atyja” életébe és fejébe enged bepillantást. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Joseph O’Connor írásai közül semmit nem olvastam még, de most megjelent regény, a gyönyörű borítójú Árnyjáték nagyon megfogott, és úgy éreztem, ezt most el kell olvasnom. Persze nemcsak a külseje miatt keltette fel az érdeklődésemet, hanem a pozitív kritikák miatt is, és természetesen az is közrejátszott, hogy igaz történet alapján íródott, és főhőse egy titokzatos író, Bram Stoker, a Drakula szerzője, aki azonban életében nem ízlelhette meg az irodalmi sikert. Nem Stoker azonban az egyetlen, aki fontos szerepet kap a regényben, a történet ugyanis három különc figura útját követi nyomon, az írónk mellett két színészét: Heny Ivring és Ellen Terry történetét meséli el.

Bram Stoker / Forrás: Wikipédia

Ami először eszembe jut a könyvvel kapcsolatban, az a gyönyörű, választékos nyelvezet, mely már az első oldaltól szembetűnő, és szépirodalmi szintre emeli a művet. Az elbeszélő végig nagyon jól bánik a nyelvvel, amivel sikerül hangulatot is teremtenie, és ebben a fennkölt légkörben jelennek meg a szereplők, akik viszont egyáltalán nem passzolnak ehhez, különösen Ivring karaktere, aki egyrészt csodálatos színész, magánemberként azonban durva, nyers férfi, sokszor kiabál, káromkodik, és persze szidja a többieket. Az ő alkalmazottja, mondhatni barátja lesz Stoker, aki íróként inkább az elbeszélő által megalkotott, fennköltebb szférába, hangulatba vágyik, mégis újra és újra szembesülnie kell a mindennapi élet anyagias problémáival, na meg Irving folytonos hangulatváltozásaival. Mindez nagyon érdekes kettősséget ad a regénynek.

Ez a különös barátság Stoker és Irving között az egész regényt végigkíséri, és nagyon tetszett, ahogy forrt a levegő a karakterek körül: hol legbensőségesebb barátoknak, hol pedig esküdt ellenségeknek tűntek. Végig olyanok voltak, mint egy érme két oldala: egymás ellentétei, mégsem tudnak elválni a másiktól. Ez a dinamika engem nagyon megfogott a regényben, és talán épp emiatt nem tetszett már annyira a mű vége, mert egyikük kikerült a képből, és így valami fontosat veszített el a történet. Kettejükhöz csatlakozik később Ellen, az ünnepelt színésznő, a modern nő mintaképe, akin természetesen mindkét férfinak megakad a szeme.

Természetesen a három szereplő egyesével is kimerítő jellemrajzot kapott, Irving lett a bohém, a társadalomba beilleszkedni nem tudó színész, Stoker az írói babérokra törő, de a hétköznapok által fogvatartott író, Ellen pedig egy ízig-vérig lázadó, a saját erkölcsi szabályai szerint élő ünnepelt sztár. És bár a jellemek így egysíkúnak tűnhetnek, biztosítok mindenkit, hogy nem azok, mert hőseinknek rengeteg – magánéleti és szakmai – problémával is meg kell küzdenie: sikerrel és sikertlenséggel, házassággal, bűntudattal, betegséggel, szerelemmel, félelemmel, magánnyal…

Henry Irving / Forrás: Wikipédia

Talán már ebből is látható, hogy az Árnyjátékban nem a cselekmény az elsődleges, bár tény, hogy ezen a téren is vannak érdekességek. A karakterek mellett számomra nagy élmény volt a regény szimbolikája is, különösen az árny motívum végigvonulása a történeten: időről időre visszatérnek az árnyak, valaki annak látszik a sötétben, vagy épp megijed tőlük, egyesek maguk is árnyak, míg mások csak később válnak azzá. Ha pedig az elvont metaforák helyett valaki a kézzel foghatóbb dolgokat szereti az irodalomban, az a regény történelmi jellegét fogja értékelni: O’Connor nagyon izgalmasan és érdekesen mutatja be a 19-20. századi életet, szinte filmszerűen láthatjuk magunk előtt Hasfelmetsző Jack rémtetteit, és az ezután eluralkodó pánikot, feltűnnek olyan híres irodalmi alakok, mint George Bernard Shaw, vagy épp Oscar Wilde, aki eleinte csak idegesítő ismerősként tűnik fel, később azonban az ő kálváriájáról is megtudunk ezt-azt. És mindemellett számtalan apróságot is megtudunk a korról, például hogy hogyan próbálják feldobni a színpadi látványvilágot a korban, vagy hogy hőseink arzént szedtek köhögésre.

Az Árnyjáték tehát különleges mestermű, melynek olvasása közben szinte mi is a korabeli London utcáit járhatjuk, ahol bármikor belefuthatunk nagy írókba, élhetjük a színészek bohém, de egyáltalán nem egyszerű életét, láthatunk szellemeket, gyilkosokat, halált, szenvedést, féktelen mulatozást, szerelmet és vágyat, na meg sok-sok művészetet. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni a könyvből, az, hogy a végére nekem kicsit ellaposodott az amúgy is lassan csordogáló történet, egy kicsit feleslegesnek is éreztem a záró fejezetet, mely jóval a cselekmény után játszódik. Emiatt vonok le egy fél csillagot, de ettől függetlenül nagyon a szívembe zártam ezt a fantasztikus alkotást.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal Bram Stoker életében kutakodunk egy kicsikét, mivel a regény is róla szól. Az állomásokon találhattok egy-egy kérdést az íróval kapcsolatban, ezek válaszát kell a Rafflecopter megfelelő rubrikájába beírni! 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Hány éves koráig volt ágyban fekvő beteg Bram Stoker?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 15. Utószó
11. 17. A Szofisztikált Macska

A könyv adatai:

Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2020
Fordító: Falcsik Mari
Oldalszám: 432 oldal

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük