Ajánló

9 könyv Halloweenre, ha nem akarsz félni

Ünnepek előtt szeretek könyvajánlókat készíteni, mivel én is szívesen olvasok az év adott pontjához illő könyveket, de Halloweenre még sosem csináltam ilyet, mert egészen egyszerűen nem szeretem az – ünnephez legjobban illő – ijesztő könyveket. Idén azonban eszembe jutott, hogy talán más is van, aki szívesen olvasna Halloweenhez passzoló könyveket eben a hónapban, de nem szereti a horrort és az ijesztő thrillereket. A mostani könyvajánlómban ezért ilyen köteteket ajánlok! Nagyon vegyes lett a lista, van benne klasszikus, fantasy, krimi és még képregény is, úgyhogy remélem, mindenki talál kedvére való olvasmányt.


Vámpyr Vilma és a barbárbál

Egy cuki mesekönyvvel kezdem a sort, amely azonnal megvett engem, ugyanis az éjszaka látszólag félelmetes teremtményei a főszereplők, akik valójában nagyon is kedves kis lények, és folyton kalandokba keverednek. Vámpyr Vilma, a jeti Mona, és a halál fia, Rémeó igazán cuki főszereplők, akikben a gyerekek magukra ismerhetnek, és rengeteget tanulhatnak tőlük többek között a barátságról, az előítéletekről és még megannyi dologról. Emellett kalandokból sincs hiány, az első részben rögtön problémába ütköznek hőseink, amikor az elkényeztetett új fiú az iskolából elveszi Vilma kiskedvencét, Tökkencset. Persze a könyv nemcsak a gyerekek számára nyújt szuper kikapcsolódást, hanem akár a felnőtteknek is, hiszen tényleg nagyon aranyos és izgalmas történet, melynek már a folytatása is olvasható magyarul.

Metró 2033

Ha egy izgalmas, szörnyes fantasyt keresel Halloweere, akkor nem is választhatnál jobbat a Metró-trilógia első részénél. A regény a posztapokaliptikus Oroszországba kalauzolja az olvasót, azon belül is a moszkvai metróba, ahol a túlélők igyekeznek valamiféle társadalmat fenntartani. Főszereplőnk, Artyom, szerintem a valaha volt legszerencsétlenebb hős, aki ennek ellenére igyekszik megmenteni nemcsak a saját bőrét, hanem az otthonát is – azt a darabka alagutat, ahol eddig élte az életét. A történetben rengeteg szörny is megfordul, és tény, hogy elég sötét hangulatú a sztori, ami miatt jól illik a Halloweenhez, viszont nem ijesztő, így azok számára is jó választás, akik nem rajongnak a horrorért.

Dorian Gray arcképe

A klasszikusokat kedvelő olvasók számára is van itt valami, ugyanis a Dorian Gray szuperül illik a Halloweenhoz. Oké, ebben a történetben van néhány megdöbbentő, kissé horrorisztikus esemény, de nem kifejezetten ijesztő a történet, és attól sem kell félni, hogy nem tudunk majd aludni az olvasása után. A történet főszereplője Dorian, aki retteg tőle, hogy megöregszik, és elveszti szépségét, ezért aztán bármit megtenne. A mód azonban, ahogy megvalósul a férfi kívánsága, jóval riasztóbb annál, mint amire Dorian számított, ráadásul főszereplőnk egyre mélyebbre süllyed az élvezetek hajszolásában, miközben mindenáron meg akarja őrizni a sötét titkait.

 

A napszemű Pippa Kenn

Mi passzolhatna jobban a Halloweenhez, mint a zombik? Épp ezért raktam be a listába Kemese Fanni regényét, A napszemű Pippa Kennt, mely egy posztapokaliptikus világban játszódó, a YA és a felnőtt fantasy határán álló történet, ráadásul magyar írótól! A regény főszereplője egy fiatal lány, aki édesapját, az utolsó rokonát is elvszíti, így a zombiktól hemzsegő világban teljesen egyedül marad, egy eldugott kis faházban. Pippa szörnyen szenved a gondolattól, hogy ő az utolsó ember a világon, amikor váratlan vendéget kap, aki nemcsak remek társaságnak bizonyul, de olyan híreket is hoz a lánynak, amelyek teljesen új célokat adnak neki.

Egy kegyetlen dal

Victoria Schwab regénye ismét egy sötétebb fantasy, mely egy nagyon önfejű, kivételesen erős lány, és egy lelkiismeretes, de szörnynek született fiú különös, de izgalmas története. Az Egy kegyetlen dal és a folytatása, az Egy sötét duett nagyon jó regények, melyek arról mesélnek, hogy mi is tesz minket emberré, mindeközben pedig egy szörnyek lakta, hátborzongató vidékre kalauzol, ahol a valóságban nem szívesen élnénk. Attól ugyan nem kell félnünk, hogy nagyon megijeszt minket a könyv, attól azonban annál inkább, hogy teljesen beszippant ez a világ.

A varázslók

A Harry Potter történetein felnőtt nemzedék számára Lev Grossman regényei vagy nagyon fontosak lesznek, vagy pedig teljesen összetöri őket. A varázslók ugyanis nem a mágiával teli csodálatos varázsvilágról szól, hanem arról, hogy a felnövést még itt sem úszhatjuk meg, és az olyan emberek, akik egy ilyen csodálatos iskolában nőnek fel, talán még kevésbé tudnak megbirkózni az élet nehézségeivel, mint mi. A történetet sokan a Harry Potter komor, sötét változatának tartják, én azonban rendkívüli felnövéstörténetként nagyra becsülöm ezt a művet. A varázslók tehát egy igazán komoly könyv, és kemény olvasmány, de mégiscsak varázslókról, és egy rejtett világról szól, ami jó olvasmánnyá tesz Halloweenkor is.

Egy kis boszi naplója

Emma Steinkellner képregénye egy 13 éves kislányról szól, aki váratlanul felfedezi, hogy varázserővel bír, és egy régóta üldözött varázslócsalád ifjú sarja. Luna ekkor jön rá, hogy miért is érezte mindeddig kívülállónak magát, és elkezdi felfedezni, hogy ki is ő. Így aztán a történet egy nagyon kedves, de kalandos és tanulságos történetté válik, melyet gyerekek és gyermeklelkű felnőttek egyformán élvezhetnek. A képregényt nemrég olvastam, és hamarosan lesz róla bővebb értékelés is a blogon, de addig is olvassátok a kötetet!

Az éjszaka és a lányka

Egy titokzatos krimi is jól illik a halloweeni hangulathoz, ezért tettem be a listába Musso egyik regényét, Az éjszaka és a lánykát. A történet egy férfiról szól, aki hosszú idő után visszalátogat a szülőhazájába egy osztálytalálkozóra, de a környezet nemcsak szép emlékeket idéz fel, hanem bizony szörnyű titkokat is egy lányról, aki nyomtalanul eltűnt. A regény végig fenntartja a feszültséget, miközben szépen sorban fény derül a szereplők eltemetett múltjára, és kiderül, hogy egykori tetteik hogyan hatnak majd a jövőjükre. Az éjszaka és a lányka a krimi mellett lélektani regény is, melyet nem lehet letenni, ezért jól jöhet a sötét őszi estéken.

And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

Drakula alakja egyértelműen kapcsolódik a Halloween szellemiségéhez, így Lada Dracul történetét is bátran ajánlom a halloweeni könyvek között. A regény egy nagyon erős, ugyanakkor önfejű, és néhol kegyetlen nőről szól, akit gyermekkorában szakítottak el az otthonától, Havasalföldtől, és a török szultán udvarában a sorsára hagyja az apja. A lány testvérével és új barátjával együtt próbál életben maradni ebben az ellenséges környezetben, és legfőbb célja, hogy végre egyenrangú lehessen a férfiakkal. A regény egy sötét hangulatú, de nagyon izgalmas történetet mesél el, igazán különleges szereplőkkel, és nagyon megragadó hangulattal.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük