Értékelés

Frank Miller – Thomas Wheeler: Cursed – Átkozott

Fülszöveg:

Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni…
Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni.
Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot.
És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.


A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Thomas Wheeler nagysikerű regénye, a Cursed – Átkozott, amiből Netflix sorozat is készült. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Nimue különleges, izgalmakkal teli történetét, melyben minden új megvilágításba kerül.

Őszintén szólva bajban vagyok ennek a könyvnek az értékelésével, mert általában vagy tetszik egy könyv, vagy nem, de olyan ritkán adódik, hogy magam sem igazán tudom eldönteni. Lényem egy része már az első pillanatban beleszeretett ebbe a hatalmas, gyönyörű könyvbe, melyen nagyon látszik, hogy foglalkoztak vele: vastag lapok, gyönyörű, különleges borító, sok-sok díszítés és illusztrációk teszik egyedivé a kötetet, mely egy izgalmasnak ígérkező fantasyt rejt. Az én szívemnek nem is kell több, hogy szerelembe essek, de annak ellenére, hogy a könyv egész jó értékeléseket kapott eddig, nálam félrecsúszott valami. Nem annyira, hogy utáljam ezt a könyvet, csak épp annyira, hogy összezavarjon. Na de megpróbálom ezt jobban is kifejteni.

„Nincs több menekülés. Egyenesen szembeszállnak a vörös paladinokkal, és jöjjön tűz, halál vagy kínzatás, a farkasvérű boszorkány megkapja a vért, amire vágyik.”

A Cursed alapjául az Artúr mondakör szolgál, de a szerző, Thomas Wheeler nagyon eltávolodik az eredeti történettől, és az események középpontjába egy tündérlányt helyez: ő Nimue, a különc és vadóc lány, akit falujában boszorkánynak tartanak, mert igen közeli kapcsolatot ápol valamiféle természeti szellemekkel. Nimue pont olyan egyébként, amilyen én lennék a helyében: mivel kiközösítik a faluban,  menekülni próbál, és elkeseredetten keresi a helyét a világban. Aztán hopp, hirtelen hatalmas felelősség szakad rá, egyszerre lesz helye és célja a népe érdekében, méghozzá nem is akármilyen, amivel nyilvánvalóan nem tud mit kezdeni. Nimue persze igyekszik megfelelni a növekvő elvárásoknak, de közben ott vannak a saját démonjai is. Ennyiben Nimue nagyon izgalmas karakter volt, aki szépen fejlődik a történet során, és jó látni, ahogy kislányból felnőtt, felelősségteljes nővé érik. Nimue tehát nagyon szimpatikus főszereplő volt, akivel tudtam azonosulni, ugyanakkor a többi fontos szereplő esetében már nem éreztem így.

Ott van Arthur, az eredeti monda hőse, aki igazából akaratán kívül kerül közel Nimuéhez, és így válik az útitársává. Arthur kapott egy egészen jó háttérsztorit, és ugyan néha idegesített kicsit az állandó vívódása a harc és a menekülés között, ráadásul igazán fontos szerepe sem volt a dolgok alakulásában, de végül vele is megbékéltem. Nem úgy Merlinnel, aki kezdetben egy elképesztően jó karakternek tűnt, aki a háttérből irányítja a szálakat, és egy igazi intrikus. Nem tudom, hogy mi csúszott félre, de a regény közepére Merlin már járt minden királyi udvarnál és uralkodónál, ígérgette a kardot fűnek-fának, és mikor úgy tűnt, hogy van valami terve, egyszer csak elengedte azt, és valami teljesen másba fogott. Merlin a regény során rengeteg szereplővel találkozik, így egy-egy fejezet erejéig a világ számos pontjára nyerhetünk betekintést, de aztán minden szál megszakad. Nem tudom, hogy lesz-e második rész (a köszönetnyilvánításban a szerző azt sejteti, hogy igen, de erről egyelőre még semmi hivatalos információt nem szereztem), és ha igen, akkor mennyiben lesz jelentősége ezeknek a kitérőknek, de az biztos, hogy itt feleslegesnek éreztem nemcsak Merlin szervezkedéseit, de néha magát a karaktert is.

Nemcsak a szereplőkkel, hanem a cselekménnyel kapcsolatban is kettős érzéseim vannak. Az alapötlet ugyanis elképesztően jó, és már vizionáltam magam előtt nagy csatákat a népek között, és egy nagyívű epikus fantasyt láttam magam előtt, de a Cursed ezt a szintet nem ugrotta meg. Nem mintha ne lett volna izgalmas a könyv, mert a kötet második felére nagyon felpörögtek az események, inkább csak azt sajnáltam, hogy a vége nem lett elég ütős, és nem zárult a kötet valami hatalmas, epikus csatával. A főszereplőnk ugyanis olyan brutális képességek birtokában van, amelyeket használni kellett volna, és le kellett volna győzni velük minden élő ellenséget. Talán az a legnagyobb bánatom a könyvvel kapcsolatban, hogy ez nem történt meg. Annak ellenére, hogy Nimue képességei szerintem nem jönnek ki eléggé a könyvben, nem mondanám, hogy nincs vérontás, sőt, néha elég brutális csatajelenetek vannak. Kicsit néha bántott is, hogy a vörös paladinok, a rosszfiúk élete semmit sem számít, még egy kis bűntudatot sem érez a megölésük után egyik szereplő sem, holott mégiscsak emberek voltak, és talán nem is rosszak, egyszerűen csak elvakultan hittek az egyház tanításaiban. Valahol azonban mégis el tudtam fogadni, vagy legalábbis megérteni, hogy Nimue miért kaszabolja mérhetetlen bosszúvággyal a paladinokat, hiszen elég sok mindent veszített miattuk.

„Te nem közönséges tündérlány vagy! Te vagy a farkasvérű boszorkány! Megforgattad az Ördög Fogát! Lesznek, akik majd imádnak, Nimue, és lesznek, akik majd félnek tőled, és lesznek olyanok is, akik bármit megtennének, csak ott lássanak égni a kereszten. De ha nem veszed kezedbe a sorsodat, az elevenen fal fel! Legyél tisztában azzal, hogy kik az igazi barátaid!”

Egy dolog azért van, ami egyértelműen tetszett ebben a könyvben, az pedig a fantasy világa, és bennük a tündérek, akik egyszerre nagyon különbözőek, mégis közösek az érdekeik. Ezek a lények a természethez nagyon közel élő teremtmények, akik mesterien élnek együtt a környezetükkel, így például némelyek a fák tetején vagy a föld alatt laknak. Bár többet is megtudtam volna róluk és a hagyományaikról! De az emberi világ is nagyon jól lett lefestve a regényben: a hatalomvágy folyamatosan ott munkálkodik mindenkiben, és új szövetségeket és viszályokat hoz létre, hogy aztán a felek elárulják egymást, és új szövetségeseket keressenek.

Összességében tehát a Cursed nem egy rossz könyv, de az én fokozott elvárásaimnak nem mindig tudott megfelelni. A sok nyitott kérdés és a meglehetősen lezáratlan befejezés miatt azonban nagyon reménykedem, hogy lesz folytatás, ahol talán még többet megtudhatok erről a világról, és netán Merlinnek is sikerül alakítania valamit. Bár egyértelműen plusz pontot érdemelne a könyv amiatt, hogy illusztrált, nekem – a többséggel ellentétben – nem igazán jöttek be a rajzok. Persze nyilván kölcsönöznek egy hangulatot a regénynek, ami jó dolog, de a szereplőket én egyáltalán nem így képzeltem el, és sokszor nem is illeszkednek pontosan a képek a történethez. Apróságok ezek, de engem még az is zavart, ha a képen nadrágban volt Nimue, pedig a szöveg szerint szoknyában kellett volna lennie.

A Cursed tehát nem volt annyira lehengerlő olvasmány számomra, amennyire arra számítottam, ennek ellenére úgy gondolom, hogy sokak tetszését el fogja nyerni, elsősorban a különleges, vagány, de emberi főszereplőnek, na meg a remek világépítésnek köszönhetően. A könyvből a Netflix már sorozatot is készített, mely nagyon érdekesnek tűnik – talán filmvásznon másként fog rám hatni a történet, nem tudom -, ezért biztosan megnézem majd azt is a közeljövőben.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunk során az Arthur mondakör kap főszerepet. Minden állomáson találtok egy ehhez kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Mi Arthur legendás várának neve?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 21. Kelly & Lupi olvas
09. 23. Utószó
09. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 29. Függővég
10. 01. Readinspo
10. 03. Olvasónapló
10. 05. Deszy könyvajánlója
10. 07. Dreamworld

A könyv adatai:

460 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789633108406
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea
Illusztrálta: Frank Miller

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük