Értékelés,  KIDS

Bajzáth Mária: Gingalló

Fülszöveg:

Mesét hallgatni és mesélni öröm. A népmesék a gyerekek számára ismerős és érthető nyelven szólnak a világról, arról, hogy minden változik és megváltoztatható, hogy az élet családdal, barátokkal, növényekkel, állatokkal együtt teljes, varázslatokkal és próbákkal teli, izgalmas kaland.

A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is. A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe.


A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Bajzáth Mária Gingalló című legújabb népmese válogatása, amelyben tíz téma köré csoportosítva találhatunk történeteket Láng Anna gyönyörű illusztrációival kísérve. A megjelenés alkalmából a Blogturné Klub négy bloggere mesél most a könyvvel kapcsolatos élményeiről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Bár nyilvánvaló, hogy a magyar népmesék fontos részei a kultúránknak, általában szkeptikus vagyok ezekkel a történetekkel szemben, mivel gyakran egy 20-30 éves történet is elavult a mostani gyerekek számára, hát még egy több száz éves mese. Ugyanakkor mindig örülök, ha új kísérletek jelennek meg arra vonatkozóan, hogy közelebb hozzák a népmeséket a kicsikhez, hiszen a magyar folklór, és egyáltalán a magyarságtudatunk – szerintem – jelentős részét képezik a népmesék, melyeket egészen kisgyermekkorunktól fogva hallgatunk. Bajzáth Mária ebben a kötetben olyan magyar népmeséket gyűjtött össze, melyeket ma is szívesen olvashatnak és hallgathatnak a gyerekek, és általuk egy egészen különleges világba csöppenhetnek a kicsik.

Forrás: Wikipédia

Nagyon tetszett, hogy a legtöbb mese a kötetben vicces, vidám, de mindenképpen tanulságos, és szinte minden történet elmond valamit a világról, el lehet gondolkozni a mondanivalóján, a cselekedetek helyességén vagy a tettek következményein. Már a könyv első meséi beszippantottak, hiszen amellett, hogy minden mese viszonylag rövid, többségében izgalmasak is, és minden egyes mesében van egy kis csavar, valamilyen fordulat, ami izgalmassá teszi a cselekményt. A közös jegyek ellenére azonban minden mese nagyon más, vannak itt állatmesék, furfangos utazókról szólók, tündérmesék, sárkányok, királykisasszonyok és szegény legények, tehát mindenféle olyan szereplő és szituáció megjelenik, melyeket már jól ismerhetünk a mesékből. Mégis, szinte alig volt olyan történet, amit ismertem volna korábbról, és ez hatalmas öröm volt számomra, hiszen így volt igazán értelme annak, hogy elolvastam a könyvet.

Nagyon tetszett, hogy a könyv fejezetekre van osztva: Bajzáth Mária téma szerint csoportosította a meséket, így a különböző élethelyzetekhez, problémákhoz vagy a hangulatokhoz is lehet igazítani az esti mesét. Nagyon tetszett, hogy az olyan klasszikus témákon kívül, mint amilyen például a barátság vagy a varázslat, előkerültek olyan mesék is, melyek jóval kevésbé népszerű témákkal foglalkoznak, például a halállal, a félelemmel, vagy épp a tettek következményeivel.

Örültem annak is, hogy a népmeséket eredeti, régies nyelvezettel közölték, ami biztosan okoz egy kis nehézséget a kisebb gyerekeknek, ugyanakkor szuperül fejlesztik a gyerekek szókincsét az ilyen mesék, különöse, ha felolvassuk nekik a történeteket. Ebben nagy segítséget jelenthet, hogy a régies, ismeretlenebb kifejezéseket meg is magyarázza a könyv, így a szülőnek lehetősége nyílik pontosan elmagyarázni a fogalmakat a gyerekeknek, de önálló olvasás során is nagyon hasznosak ezek a jegyzetek.

„Volt nekem egy édesapám, mikor az még kisgyerek volt, én már akkor meglehetősen nagyleány voltam, kimentem az erdőbe, láttam a tüzet-vizet, fáztam, megmelegedtem.”

Volt viszont egy hátránya annak, hogy a meséket nem formálták át a mai gyerekekre: több történetben is találkoztam olyan részlettel, melyet nem szívesen olvasnék fel ma, a XXI. században a gyermekemnek. Például: „Nyomkodta a kényes orrához a csipkés kendőjét a királykisasszony, ámde királyi atyja másként vélekedett. Annak tetszett a bátor, jó kiállású legény. Azt gondolta, hogy éppen ilyen pásztorember való a leányához, ez a juhászbottal kiveri majd belőle a rossz természetét.” Több ehhez hasonló mondattal is találkoztam a könyvben, és mindannyiszor rosszul esett kicsit, hogy ilyen megjegyzéseket, apró részleteket találok. Érdemes tehát a szülőnek figyelnie rá, hogy mit olvas a gyermeke, és elbeszélgetni az ilyen, és ehhez hasonló kiszólásokról. Ugyanakkor szerencsére nem találkoztam olyan mesével, ahol a tanulság egy az egyben rossz lett volna (ebben a mesében sem veri meg végül a juhászlegény a királylányt, helyette inkább elveszi a kedves szolgálólányt), a mesék jó üzeneteket hordoznak a gyerekeknek, bár sajnos a lányok szerepe még mindig elég kicsi az ilyen mesegyűjteményekben.

Ennek ellenére jó könyvnek tartom a Gingallót, ha szeretnénk megismertetni gyermekeinket a magyar népmesékkel. Ráadásul egy nagyon ötletes játékkal még a közmondásokat is közelebb hozhatjuk a gyerekekhez, ugyanis a kötet minden fejezete előtt találunk egy úgynevezett kis böngészőt, mely valójában egy nagy kép, rajta közmondások lerajzolt változataival. Így a gyerekek a következő oldalakon olvasható közmondásokat megkereshetik a vicces, színes képeken, miközben észrevétlenül tanulnak. Nekem az első dolgom volt minél több közmondást megkeresni a képeken, amikor megkaptam a könyvet, így bizton állíthatom, remek szórakozás!

Ha tehát egy különleges, a szokásostól eltérő népmesés könyvet kerestek, mindenképpen a Gingallót ajánlom, hiszen remek válogatás, mely nagyon sokféle mesét tartalmaz. A történeteket Láng Anna csodálatos, ötletes rajzai színesítik, ami külön öröm volt számomra, hiszen több kötetben is találkoztam már az ő egyedi munkáival. Hála a szép illusztrációknak, nemcsak egy nagyon tartalmas, de egy kívül-belül gyönyörű kötetet kapunk, mely talán minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

Nézzétek meg a kötet online könyvbemutatóját itt, igazán érdekes beszélgetés kerekedett belőle!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Gingalló különlegessége nem csak abban rejlik, hogy különböző témakörök köré vannak szervezve benne a mesék, hanem ezeket különböző közmondások és szólások is kísérik, amelyeket a könyvben található gyönyörű böngészős oldalakon is fellelhetünk. Játékunk során az egyes állomásokon az egyik ilyen böngészős oldalról találtok egy-egy részletet, amely egy-egy közmondást rejt. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy melyik közmondás szerepel a képen. A teljes böngészős oldal megtekinthető Bajzáth Mária oldalán

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 02. Könyv és más
07. 04. Csak olvass!
07. 06. Utószó
07. 08. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634377047
Oldalszám: 204 oldal
Szerző: Bajzáth Mária
Illusztrálta: Láng Anna

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük