Értékelés

Marvel Studios: Képes útmutató

Fülszöveg:

Kalandozz kedvedre a Marvel-moziverzum világában ezzel a főbb szereplők szerint tagolt útmutatóval, és légy részese történetüknek!
Tanulmányozd Vasember páncéljait, Űrlord egyedi sugárhajtású csizmáját, Amerika Kapitány híres egyenruháit, a Levitáció Köpenyét, melyet Strange visel. Ismerd meg a Végtelen Kövek titkait, A Tükördimenzió misztikumát, a Pym-részecskék hatását, Fekete Párduc testőrségét, a Dora Milaje-t. Fedezd fel Asgard aranyló palotáját, a SHIELD hatalmas Helibázisát, Tony Stark csúcstechnológiás otthonát, Wakanda rejtőzködő királyságát és még sok más érdekességet!

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios: Képes Útmutató című gazdagon illusztrált könyv. Az útmutató bemutatja az MCU-ból ismert karaktereket, tárgyakat, helyszíneket. Az oldalakon lenyűgöző történetelemeket olvashatunk, megtudhatjuk, hogy hogyan illeszkednek abba a vizuális világba, melyet a Marvel Cinematic Universe képvisel. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.

Néhány éve eléggé rákattantam a Marvel filmekre, viszont mivel mára már nagyon bő lett az MCU világa, ezért gyakran nehéz eligazodni az események között. Korábban már olvastam egy Marvel témájú útmutatót, mely főleg a képregényekkel foglalkozott (itt megtaláljátok az értékelésemet róla), de már nagyon szerettem volna egy kifejezetten a filmekkel foglalkozó kötetet is, és ezzel a képes útmutatóval meg is kaptam ezt. A könyv ugyanis teljesen a filmekre hagyatkozik, és azokat igyekszik összefoglalni, kiemelni apróságokat, és rávilágítani a filmek titkaira.

Amiben nagyon erős lett ez a könyv, az a technikai részletek bemutatása: a könyvben minden fontosabb szereplő ruhái, fegyverei, járművei és eszközei bemutatásra kerülnek. Bár alapvetően ezek annyira nem érdekelnek engem, azért érdekes volt, hogy a kötet folyamatosan felhívta a figyelmemet az olyan apróságokra, mint hogy mivel díszítették egy-egy szereplő ruháját, hogyan működik valakinek a fegyvere, vagy épp milyen lábbeliket hordtak a szereplők. A csizmák egyébként különösen megfogtak, ugyanis az első látásra nagyon hasonló cipők valójában minden esetben a különböző karakterek egyedi igényeire lettek szabva. Egyedül a végtelen kövekkel kapcsolatban vártam volna kicsivel több információt – régóta várok egy olyan idővonalra, mely a végtelen kövek útját mutatja be Thanos kesztyűjéig.

A könyv felépítése egyébként a karaktereket helyezi a középpontba: Amerika kapitány és Vasember kap egy-egy hosszú fejezetet, majd egy hasonló terjedelmű rész összefoglalja a többi Bosszúállót, végül pedig azok kapnak egy-egy rövidebb fejezetet, akik kimaradtak a korábbiakból, például Doctor Strange és a Hangya. A fejezetek nemcsak bemutatják a karaktereket, hanem nyomon követik a történetüket is. Ez azonban a Bosszúállók esetében felvet némi problémát, hiszen a tagok sorsa itt nagyon erősen összefonódik, így ha már nem emlékszel jól a filmre, könnyen belezavarodhatsz, hogy mikor mi történt, és mi minek az előzménye. Emiatt bizonyára nehéz lehetett eldönteni a szerkesztőknek, hogy egy-egy eseményt kinél említsenek, és sajnos nem is sikerült tökéletesre a rendszerezés. Erre egy példát említek: bár a Polgárháború egy Amerika kapitány-film, szinte minden karakter szerepel benne, ezért érdemesebb lenne a Bosszúállók fejezetében tárgyalni. Ráadásul az események kirobbantója a Sokoviai Egyezmény, melyről így már az első fejezetben hallunk, de magáról a sokoviai eseményekről csak a harmadik fejezetben beszél részletesebben a könyv.

A kavarodás kiküszöbölésére hasznos lett volna egy idővonal, vagy akár több is, hiszen ennyi esemény nyomon követése még akkor sem volna egyszerű, ha a könyv kronologikusan beszélne az eseményekről. Így azonban az ok-okozati láncok gyakran megszakadnak, ezért ez az útmutató nem feltétlenül segít, ha a filmek eseményeit akarjuk felidézni vele. Ugyanakkor a karakterek külön-külön történő bemutatása képes rávilágítani új összefüggésekre, és sokszor szépen kirajzolható egy-egy szereplő jelleme, és annak változása. Különösen tetszett a könyvben, hogy minden oldalpáron helyet kapott egy kis doboz, mely a Tények címet kapta, és benne néhány érdekességet, apró információt gyűjtöttek össze a szerzők.

Érdemes még szót ejteni arról is, hogy mennyire szép ez a könyv: egy igazi monstrumról beszélünk, ami mind magasságában, mind szélességében túlszárnyalja a legtöbb könyvet, amire szükség is van a rengeteg képhez. Már a borító is nagyon szép, és később is csak jó minőségű képekkel találkozhatunk, ráadásul a vastag papír ellenáll a sok forgatásnak is, ami nem hátrány egy olyan könyvnél, amit újra és újra érdemes elővenni, ha kérdések merülnek fel a filmekkel kapcsolatban. A könyv böngészését pedig gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik, bár a filmek ismerete azért a legtöbbször szükséges ahhoz, hogy értelmezni tudjuk az eseményeket. A könyvet különösen ajánlom azoknak, akik szeretik a gépeket, fegyvereket és járműveket, na és persze az MCU-t, mert ebből a könyvből tényleg mindent megtudhatnak róluk!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bizonyára nagyon sokan láttátok a Bosszúállók: Végjáték című filmet, ezért tudjátok, hogy a Végtelen Kövek milyen nagy szerepet játszottak a filmben. Ebben a játékban Ti is igazi Bosszúállók lehettek.  Rátok is szükség van a Föld megmentéséhez. A Végtelen Kövek rejtélyes körülmények között a résztvevő bloggerek értékelő bejegyzéseiben kerültek elrejtésre. Nincs más dolgotok, mint megtalálni mindegyik követ még Thanos előtt, és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik blog melyik követ rejti. Siessetek, mert nincs sok idő, már nem csak a csettintés a tét, hanem az egész Föld jövője.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 22. Csak olvass!
04. 23. Dreamworld
04. 25. Utószó
04. 27. Hagyjatok! Olvasok!
04. 29. Könyv és más
05. 01. Sorok között

A könyv adatai: 

Kiadó: Kolibri Kiadó 
ISBN: 9789634374015
Fordította: Horváth Vivien
200 oldal

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük