Értékelés

Jeanine Cummins: Amerika földje

Fülszöveg:

La ​Bestia – A Szörnyeteg. Így nevezik Mexikóban azokat a tehervonatokat, amelyek tetején az elviselhetetlen szegénység, vagy a drogkartellek, vagy épp saját bűnös múltjuk elől menekülve tömegek utaznak Közép- és Dél-Amerika országaiból az Egyesült Államok, „Amerika földje” felé. A „piszkos Amerikából” egy jobb helyre, amelynek persze szintén megvan a maga mocska – például épp a bevándorlók ellen felszított gyűlölet formájában. Több ezer kilométeres útjuk során a menekülő embereket szinte kivétel nélkül kifosztják, váltságdíjat remélve foglyul ejtik, a nőket megerőszakolják – a Mexikót behálózó nagy hatalmú kartellek mindenütt ott vannak, és nekik az emberélet olcsó.
Lydia soha nem gondolta, hogy belőle is „migráns” lesz: Acapulco városából való, jómódú, középosztálybeli mexikói nő, akik nyolcéves kisfiával, Lucával együtt mégis a La Bestián, majd a hírhedt Sonora-sivatagban, egy embercsempész vezette csapatban próbálja elérni az ígéret földjét, a határfalon túli Egyesült Államokat. Ha nem sikerül, mert valaki felismeri vagy elárulja őket, és üldözőjük rájuk talál, a biztos halál vár rájuk. Csak a Gondviselésben, avagy a földönfutókat segítő, jólelkű emberekben bízhatnak.
A sors szörnyű fintora, hogy egy megnyerő modorú, irodalom- és operakedvelő, a kislányáért rajongó ember elől kell menekülniük – olyasvalaki elől, aki szereti Lydiát. Hogyan lehetséges ez?

Márciusban, a Helikon jóvoltából jelent meg magyarul Jeanine Cummins első regénye, az Amerika földje, mely egy igazán égető társadalmi problémával foglalkozik: a menekültek helyzetével. A regény Mexikóba kalauzolja az olvasót, és azt mutatja be, hogy mennyire reménytelen annak a helyzete, aki egy jobb élet reményében az Egyesült Államokba menekülne. Tarts öt bloggerünkkel, ismerd meg ezt az izgalmas regényt, és ha szerencséd van, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!

Első pillantásra felkeltette az érdeklődésemet ez a regény, és nemcsak a különleges borítója, hanem a fülszövege miatt is. A könyv ugyanis egy édesanya és a kisfia harcát mutatja be, ahogy megpróbálnak szabadulni egy olyan országból, ahol az életüket fenyegetik. Lydia és Luca nyugodt, átlagos élete egyik pillanatról a másikra fordul fel, amikor családtagjaikat megölik, és nekik azonnal menekülniük kell – egy perc késlekedés is az életükbe kerülhet. El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet valakinek maga mögött hagyni egy egész életet, és elnyomni a maró gyászt, hogy magát és a kisfiát menteni tudja, de ez a regény nagyon szépen bemutatja ezt a szörnyű helyzetet.

„Ha van valami jó a terrorban, érti meg most Lydia, az az, hogy azonnali cselekvést parancsol, nem hagy szenvedni. Tudja, hogy hamarosan meg kell küzdenie azzal, ami történt, de e pillanatban az, ami még történhet, segít eltompítani a legrosszabb gyötrelmet.”

A könyv már az első oldalon megragadja az olvasót, ugyanis rögtön az események közepébe csöppenünk. Csak később ismerjük meg az előzményeket, Lydia korábbi életét és a történések okát, de nem nagyon van időnk elmerengni az előzményeken, hiszen folyamatosan pörögnek az események. A regény elején volt egy kis hiányérzetem is emiatt, ugyanis az események rohantak, miközben én nagyon kíváncsi lettem volna a karakterek érzéseire, gondolataira, egyáltalán a személyiségükre is. Így a történet első fele inkább egy thrillerhez hasonlított, mint egy igaz történeten alapuló regényre. A könyv ugyanis – bár a szereplők fiktív alakok – alapvetően valós dolgokról mesél.

A regény később kicsit kisebb fokozatra kapcsol, és végre időt hagy a jellemek formálódására is, ami nekem nagyon tetszett. Bár Lydia karaktere őszintén szólva nem került annyira közel hozzám, csodálatra méltó volt, ahogy minden helyzetben talpon maradt, és igyekezett erősnek látszani. Akit azonban igazán megkedveltem, az Luca volt: tény, hogy a kisfiú karaktere kissé túl ideálisra sikerült, hiszen nemcsak nagyon okos, de az igazságérzete is nagyon erős, mégis ez a kisfiú lopta be magát a leginkább a szívembe. Meg kell még említeni a szereplők kapcsán azt a testvérpárt is, akik ugyan csak később csatlakoznak Luca és Lydia csapatához, mégis nagyon fontosak lesznek a regény végére, és én nagyon bíztam az ő túlélésükben is.

A La Bestia egy vonata/ Forrás: Wikipédia

A regény nagyon pontosan bemutatja, hogy milyen menekültté válni Mexikóban, és hogy milyen szörnyűségeken kell keresztülmenniük a jobb életre vágyóknak. Az út során sokakat kifosztanak, megerőszakolnak, megvernek, visszatoloncolnak, eladnak vagy akár meg is ölnek, nem is beszélve azokról, akik balesetet szenvednek. Az utazás ugyanis nagyrészt a La Bestiának nevezett vonalon, a tehervonatok tetején történik, melyre általában a felszállás sem egyszerű, ugyanis a menekültek menet közben szállnak fel rá. Számomra nagyon megindító volt, hogy ezen a veszélyes, embertelen úton mégis mennyire figyelmesek egymással az emberek: többször segítenek Lucának, hogy fel tudjon szállni, és szinte mindenhol adódik valaki, aki a kis csapat segítségére van. Ezek a pillanatok teszik ezt a regényt nagyon erőssé, és ilyenkor éreztem leginkább, hogy a történet eléri a célját: megmutatja, hogy a menekültek épp olyanok – vagy néha még jobbak is – mint mi.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

A La Bestia

A regény egyik fő vonulata a La Bestia, azaz a Dél-Amerikát átszelő tehervonat-hálózat körül forog. Az USA felé igyekvő menekültek számára ugyanis szinte az egyetlen lehetőség az, hogy ezekre a vonatokra felkapaszkodva próbáljanak északra jutni. A La Bestia nemcsak azért veszélyes, mert gyakran menet közben kell felkapaszkodni rá, ami rengeteg sérüléshez – sokan így vesztik el a végtagjaikat -, vagy akár halálhoz is vezet, hanem azért is, mert vonalán gyakran portyáznak bandák, akik jobb esetben csak kirabolják a menekülteket, rosszabb esetben pedig eladják, megerőszakolják őket. A rengeteg veszély ellenére mégis rengetegen választják ezt az utat, sajnos azonban az útra kelőknek csak egy töredéke éri el a végcélt: azok mellett, akik megsérülnek vagy maghalnak, sokan olyannyira elfáradnak a sok ezer kilométeres út során, hogy a menekülttáborokban maradnak.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Amerika földje azért is nagyon jelentős regény, mert menekültek történeteit mutatja be és hozza közelebb az olvasóhoz. A mostani játékunkban ezért az lesz a feladatotok, hogy olyan könyvek címét találjátok ki, melyek szintén migránsok történeteit beszélik el. Minden állomáson egy-egy idézetet találtok a művekből, és ezek alapján kell kitalálnotok, hogy mi a könyv címe, és a megoldást beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„A tálibok azért ellenzik az oktatást, mert azt hiszik, ha egy gyerek olvas vagy angolul tanul vagy reáltárgyakkal ismerkedik, akkor nyugatosodik.
Én azonban erre azt mondtam: “Az oktatás az oktatás. Jó lenne mindent megtanulni, és utána eldönteni, milyen utat követünk.” Az oktatás nem keleti vagy nyugati, hanem emberi sajátosság.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 21. Utószó
04. 23. Flora the Sweaterist
04. 25. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Helikon
Oldalszám: 440
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634793373
Fordította: Csáki Judit
Megjelenés időpontja: 2020. március 2.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük