Értékelés

Mo O’Hara: Öbölből vödörbe

Fülszöveg:

Frankie-ből, az aranyhalból USZONYATOS ZOMBIHAL lett, miután Tom megmentette az életét egy elemmel Frankie most már bárkit képes meghipnotizálni. Szerencsére úgy döntött, felcsap Tom testőrének, és ők ketten, a barátaik segítségével mindent megtesznek, hogy megállítsák Mark Gonoszan Zseniális terveit.
Tom nyaralni indul a családjával, és már alig várja, hogy megérkezzenek a tengerpartra, amikor kiderül, hogy a tengerben ott rejtőzik valahol Angolnásfok Alattomos Angolnája – egy rémséges szörny, ami Markot sem hagyja hidegen. Vajon az USZONYATOS ZOMBIHAL el tud bánni egy Szupersokkoló Elektromos Angolnával?
Később pedig Frankie a világot jelentő deszkákon is kipróbálhatja magát, amikor meg kell mentenie Tom színdarabját Mark mesterkedéseitől.

Folytatódik a kedvenc zombihalunk, Frankie története! A sorozat első kötetéből megtudhattuk, milyen körülmények között változott át Tom kiskedvence, és milyen titkos képességei vannak, a második részben pedig további izgalmas kalandokra kísérhetjük el hőseinket. Tartsatok ismét négy bloggerünkkel, csobbanjatok velünk együtt az uszonyatos kalamajkákba, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

Az én uszonyatos zombihalamat is nem rég olvastam, de nem tudtam ellenállni a folytatásnak sem, ugyanis az első rész is nagyon izgalmas és vicces volt. (Az értékelést itt találjátok róla.) Az én uszonyatos zombihalam egyfajta bevezető volt, melyben megismerhettük a szereplőket, és az első kalandjaikat, viszont a második kötetre már ismerjük a főbb szereplőket, nincs szükség bemutatásra, így a mesék is izgalmasabbak lehettek. Az Öbölböl vödörbe ugyanis – az előző részhez hasonlóan – két mesét, vagy inkább kisregényt tartalmaz, és így két izgalmas történetbe rántja be az olvasót.

Kezdem azzal, amivel kapcsolatban volt egy kis hiányérzetem: az első kötet hemzsegett a szóviccektől, a különös szófordulatokat gyakran vicces képpel is ábrázolta a kötet, ezért aztán nagyon gyakran megnevettetett. Ilyen viccekből ebben a kötetben érezhetően kevesebb volt, bár szerencsére az író nem pártolt el tőlük teljesen. A szóviccek és mókás szituációk helyét ebben a kötetben azonban inkább a kaland vette át… És ezzel el is érkeztünk a pozitívumokhoz, ugyanis ez a két történet, de különösen az első, mely Tom és családja nyaralásán, egy világítótoronyban játszódik, nagyon izgalmasra sikerült, szinte nem is hiszem el, hogy ennyi minden belefért egy viszonylag rövid történetbe. Az első mese itt-ott kicsit hátborzongató is volt (no nem annyira, hogy megijedjenek tőle a gyerekek), míg a második mese, melyben Tom és barátja bekerül az iskolai színdarabba, inkább egy kis lélektani vetülettel bír, így igazság szerint mindegyik történet tudott egy kis pluszt nyújtani, természetesen a fiatal olvasók szintjén.

Az első rész

A karaktereket most is nagyon szerettem, a kötet egyik fő vonzereje, hogy a főszereplő, Tom egy viszonylag átlagos kisebb testvér, aki a különleges zombihalának segítségével képes szembeszállni a gonosz Markkal, aki, lássuk be, nem egy borzongató főgonosz, inkább vicces, ahogy igyekszik valami rosszaságot elkövetni. Azonban mesterkedéseinek hála néha igazán veszélyes és izgalmas kalandba keveredhet Tom is. A zombihalon kívül egyébként minden más teljesen hétköznapi, a helyzetek, amelyekbe a gyerekek kerülnek, akár valóságosak is lehetnének, így a kötetet nemcsak a fantasztikus történetek kedvelőinek, de a realisztikus ábrázolásmódhoz ragaszkodó gyerekeknek is ajánlom.

Mindent összevetve az Öbölből vödörbe egy nagyon vicces, és meglepően izgalmas olvasmány, ami  még az első részt is túlszárnyalja. Ha olvastad a bevezető kötetet, és tetszett, akkor garantáltan ebben sem fogsz csalódni, bár egy kissé másra tevődik itt a hangsúly. Azoknak a gyerekeknek, akik nem rettennek meg egy 100 oldal körüli (sok képpel illusztrált) szövegtől, és akik kedvelik az izgalmas, vicces történeteket, azoknak mindenképpen szuper olvasmány lehet az Öbölből vödörbe is. Bár első látásra egy kicsit fiús a történet, nem hiszem, hogy a lányok csalódnának a sztoriban, így nekik is bátran ajánlom Tom és Frankie történeteit. Bízom benne, hogy hamarosan a sorozat többi kötetét is olvashatjuk magyarul.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Frankie-ről már jól tudjuk, hogy egy különleges aranyhal, de vajon még milyen pikkelyes jószágok úszkálnak szerte a világon? Mostani játékunkban halfajtákat rejtettünk el a bejegyzésekbe: a ti feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve  beírjátok a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

04.03. Könyv és más
04.05. Spirit Bliss Sárga könyves út
04.07. Utószó
04.09. Hagyjatok! Olvasok! 

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 208, keménytáblás
ISBN: 9789634575900
Eredeti cím: My Big Fat Zombie Goldfish: The SeaQuel
Fordító: Gyurkovics Máté

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük