Értékelés

Mark Sullivan: A skarlát ég alatt, és a könyv történelmi háttere

8282_b1Fülszöveg:

A ​II. világháborús Olaszországban a szerelemért megérte kémnek állni.
Egy elfeledett hős igaz története. A USA Today és a #1 Amazon Charts bestsellere, A skarlát ég alatt egy fiatalember elképesztő bátorságának és alkalmazkodóképességének diadalmas, epikus története a történelem egyik legsötétebb időszakában.
Pino Lellát nem érdekli a háború, sem a nácik. Ő csak egy átlagos olasz kamasz, aki főként a zenével, a jó ételekkel és a lányokkal törődik, de ártatlanságának napjai meg vannak számlálva. Amikor milánói otthonukat lerombolják a szövetségesek bombái, Pino csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, és zsidókat menekít át az Alpokon keresztül Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el.
Hogy megvédjék a fiukat, Pinót szülei arra kényszerítik, hogy beálljon a német katonák közé – abban a reményben, hogy így távol tarthatják a harcoktól. De Pino megsebesül, és mindössze tizennyolc évesen beosztják sofőrnek Adolf Hitler olaszországi jobbkeze, Hans Leyers tábornok mellé, akit a Harmadik Birodalom egyik legtitokzatosabb és leghatalmasabb parancsnokaként ismernek.
Pino a német hadvezetőségbe beépülve lehetőséget kap, hogy kémkedjen a szövetségeseknek. A fiú a háború és a náci megszállás szörnyűségei közepette titokban harcol a jó oldalán, miközben az Anna iránt érzett szerelme és a megálmodott közös jövő reménye tartja benne a lelket.

Mark Sullivan lebilincselő regényében egy máig nem ismert hős alakja rajzolódik ki előttünk. Pino Lella mindössze tizenhét éves volt, amikor már zsidókat mentett Olaszországból, neve mégis hosszú évtizedekig ismeretlen maradt. A skarlát ég alatt ennek a fiatalembernek a legnehezebb éveit dolgozza fel kivételesen lebilincselő módon. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Mark Sullivan regénye már abban a pillanatban megfogott, amikor elolvastam a fülszövegét, jóllehet ekkor még nem tudtam, hogy A skarlát ég alatt az egyik kedvenc II. világháborús könyvem lesz. A regény igaz történeten alapul – bár Sullivan bevallottan változtatott itt-ott az igazságon, – és egy elfeledett hőst, Pino Lellát állít a cselekmény középpontjába, aki a világháború alatt az olasz ellenállásnak és a szövetségeseknek kémkedett, egy nagy hatalmú német tiszt sofőrjeként. Pino ekkor mindösszesen 18 éves volt.

710-Mark-and-Pino-at-Isola-Bella-in-Lake-Maggiore-ftw-710x471
Mark Sullivan és Pino Lella / Forrás: Wikipédia

A regény kivételesen nem Németországban vagy Angliában játszódik, hanem Olaszországban, ami szerintem nem túl gyakori, legalábbis én kevés olyan könyvet olvastam, amely a második világháborús Olaszországban játszódott volna. Ezen belül is az egyik legsúlyosabb veszteségeket szenvedett területre, Milánóba és a gót front környékére kalauzol minket Sullivan, és rajta keresztül Pino, aki maga meséli el a történetét az írónak.

A történet kezdetén Pino Lella épp olyan, mint mint minden kamasz fiú: csak a lányok érdeklik, és bár követi a háború alakulását, nem igazán gondol bele, hogy a harcok milyen hatással lehetnek az életére. Egészen addig, míg el nem kezdik bombázni a szülővárosát, Milánót. Pino karaktere nagyon jól kibontakozik ebben a regényben, az eleinte naiv kamasznak hamar fel kell nőnie a rá váró fontos feladatokhoz. Ez persze nem megy azonnal, és Sullivan nagyon szépen leírja azt a folyamatot ahogy a fiúból férfi lesz. Ugyanakkor Pino az első oldaltól kezdve elkötelezett a hazája iránt, amit egy pillanatra sem ad fel, még ha néha meg is inog a hite azzal kapcsolatban, hogy ki a jó és ki a rossz.

1024px-Madesimo._Monte_Groppera
Madesimo, ahol Pino hőstetteket hajt végre / Forrás: Wikipédia

A szerelmi szál is nagyon izgalmas volt, egy sorsszerű találkozás, majd egy egyáltalán nem túlbonyolított háborús szerelem bontakozik ki a szemünk előtt, ami azonban az első pillanattól kezdve veszélyben van. Mégis nagyon szép, ahogy az író bemutatja ezt a kapcsolatot, szinte éreztem a köteléket Pino és a szerelme között, és folyamatosan azért szurkoltam, hogy valóra váljanak az álmaik a történelmi helyzet ellenére is. Azonban ne ijedjen meg az sem, aki nem rajong a romantikus regényekért, mert ebben a történetben ez inkább csak mellékszál, mely olykor előtérbe kerül.

A skarlát ég alatt ékes bizonyítéka annak, hogy a legjobb, legszebb és a legszomorúbb történeteket az élet írja – bár Sullivan kétségkívül rásegített, hogy a sztori végig izgalmas legyen. Nincs hosszas bevezető, épp csak egy pillanatképet kapunk Pino és barátai hétköznapi életéből, mielőtt a háború mindent megváltoztat. Bár nem folyik a vér állandóan, és Pino nem harcol a szó szoros értelmében a fronton, azért folyton izgulnunk kell érte. Nagyon jól sikerült az a törekvés is, hogy Pino szeme előtt fokozatosan bontakozzanak ki a háború borzalmai – persze az olvasó már tisztában van vele, hogy mit folyik a háttérben, mégis nehéz végignézni, ahogy Pino is összerakja a képet.

19224807_1543434075698870_5033403711849926231_n
Pino Lella alapvetően máig vidám ember maradt. / Forrás: Facebook

A második világháború Olaszországban:

A szövetségesek 1943-ban sikereket értek el Szicíliában, aminek következményeként a Fasiszta Nagytanács leszavazta, majd le is tartóztatta Mussolinit. Az új kormányt Pietro Badoglio tábornok alakította meg, és szeptember 3-án Olaszország aláírta a fegyverszünetet. Ezután a németek megszállták Észak-Olaszországot, és ellenkormányt szerveztek. Mussolinit szeptember 12-én, német kommandósok kiszabadították, és a volt olasz diktátor Észak-Olaszországban, német védnökség alatt létrehozta a Olasz Szociális Köztársaságot.

A szövetségesek szeptember 9-én szálltak partra Olaszországban, és kemény harcokat vívtak a németekkel: az aerikaiak Nápoly felé tartottak (október 1-jén már ők ellenőrizték), míg az angolok az Adriai tenger partján haladtak felfelé. A szövetségesek nagyon lassan haladtak a területek elfoglalásával, januárra érték csak Monte Cassinot, de itt teljesen elakadtak, míg végül májusban, elképesztő veszteségek árán sikerült bevenniük a hegyet. Ezután már gyorsabban haladtak, június 4-re elérték Rómát is. A németek ezután fokozatosan hátráltak, míg végül 1945. május 2-án letették a fegyvert.

A skarlát ég alatt tehát egy fiú felnövésének története, a második világháború alatt. A könyv alapvetően nagyon megrendítő, én sírtam is rajta, de vannak vidám pillanatok is, és rengeteg meghitt jelenet. Mindemellett pedig bepillantást nyerhetünk általa a második világháború sújtotta Olaszország mindennapjaiba, és a náci hadi gépezetbe is. Mivel egy nagyon sokrétű regényről beszélünk, úgy gondolom, hogy mindenki talál magának olyat benne, ami megfogja, ezért mindenkinek bátran ajánlom, aki egy igazán letehetetlen könyvre vágyik, amit aztán sokáig nem felejt el.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A játékban ezúttal a főszereplő, Pino Lella számára kedves vagy fontos helyszínek neveit keressük. A bejegyzésekben összekevertük és kiemeltük a keresett szó betűit, a feladatotok pedig összerakni és beírni a Rafflecopter dobozba.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

10/21 A Szofisztikált Macska
10/24 Könyv és más
10/27 Utószó
10/30 Kelly és Lupi olvas

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: Beneath a Scarlet Sky
Fordító: Barthó Eszter
Megjelenés ideje: 2019. november 5.
Terjedelem: 568 oldal
Kötés: kartonált
ISBN:  978963457594

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük