Egyéb,  Hírek

Átadták az irodalmi Nobel-díjat: íme a nyertesek!

Október 10-én átadták az irodalmi Nobel-díjat, ráadásul a tavalyi botrány, és így a díj átadásának elmaradás után idén két nyertest is választottak: egyikük a 2018-as, másikuk pedig a 2019-es nyertes lett.

A 2018-as nyertes Olga Tokarczuk, lengyel szerző lett, aki tavaly megnyerte a Man Booker  díjat, most pedig az Nobel-díjat is magáénak tudhatja. Tokarczuk 1962-ben született, Lengyelországban, majd később Dél-Sziléziában, amire a regényeiben is reflektál. A szerzőnőnek magyarul is jelentek meg művei, például a Nappali ház, nappali éj, vagy az Őskor és más idők.

Fájl:MJK32708 Olga Tokarczuk (Pokot, Berlinale 2017).jpg

A 2019-es díjat az osztrák származású Peter Handke kapta, ami máris nagy visszhangot váltott ki, Handke politikai nézetei miatt, ugyanis a szerző nyilvánosan kiállt a népirtással vádolt Slobodan Milosevic mellett. Ugyanez a vita persze más olyan díjak esetében is lejátszódott, amelyeket Handke megkapott az elmúlt években, például a Heinrich Heine-díj vagy az Ibsen-díj odaítélése kapcsán. Azt azonban senki nem vitatja, hogy művészileg Handke a posztmodern irodalom egyik legnagyobb alakja. Legismertebb művei között ott van például Az ismétlés vagy a Vágy nélkül, boldogtalan című könyve.

File:Peter-handke.jpg

Ők tehát az idei nyertesek. Ti helyesnek látjátok a Svéd Akadémia döntését? Szurkoltatok valakinek?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük