Ajánló

Érdekel a skandináv mitológia? Ezeket a könyveket keresd!

Már régóta tervezem, hogy írok egy könyvajánlót azok számára, akiket érdekel a skandináv mitológia, és nem tudják, hogy milyen könyveket vegyenek a kezükbe. Néhány évvel ezelőtt kezdett el érdekelni az északi mitológia, nem kis részben a Marvel Thor című filmjének hatására, és azóta már több könyvvel is megismerkedtem, mely ezeket a mitológiai történeteket dolgozza fel, különböző mélységben. Ezek közül válogattam, és a könyveket két csoportra osztottam: egyrészt ajánlok könnyedebb, olvasmányosabb írásokat, illetve komolyabb könyveket azoknak, akik mélyebben érdeklődnek a téma iránt.

Ha lelkes érdeklődő vagy…

Joanne Harris: Rúnajelek

Ha a mitológiai történeteket nem önmagukban, hanem egy regény cselekményébe ágyazva szeretnéd olvasni, akkor mindenképpen ajánlom Joanne Harris könyvét, a Rúnajeleket. A történet főszereplője egy kislány, Maddy, aki a Káosz jelét viseli magán, ezért nem tud beilleszkedni az emberek közé. Azonban rövidesen épp az emberiségnek lesz szüksége rá, ugyanis neki kell ellopnia az ősi istenek titkát, és ezzel megakadályozni a világvégét. A fantasztikus cselekmény lépten-nyomon összekapcsolódik a mitológiai szereplőkkel és eseményekkel, ezért jó választás azoknak, akik könnyen emészthető formában akarnak megismerkedni a mitológiával.

Neil Gaiman: Északi mitológia

Ha van a témában nagy kedvenc, akkor az bizonyára Neil Gaiman könyve, mely az Északi mitológia címet viseli. Nem véletlenül, hiszen a népszerű író arra vállalkozott, hogy összegyűjti a legnépszerűbb és legfontosabb skandináv mitológiai történeteket, és ezeket fogalmazza át úgy, hogy mindenki számára érthető és érdekes legyen. Ezért ha hiteles forrásból akarsz megismerkedni a skandináv történetekkel, de modern formában, akkor Neil Gaiman könyve a tökéletes választás.

a

G. Beke Margit könyvei

G. Beke Margitnak két könyve is megjelent a témában, az Északi istenek és az Északi hősök, melyek a skandináv mondavilágot dolgozzák fel olvasmányosan. Előbbi tartalma nagyjából lefedi Neil Gaiman kötetének tartalmát, míg az Északi hősök az európai népvándorlás korának északi történeti tárgyú mondáiba avatja be olvasóit, melyek izlandi pergamenekről kerültek elő. Mindkét kötet izgalmas, olvasmányos, sőt, szinte meseszerű, ezért szinte minden korosztály számára megfelelő.

Ha komolyan akarsz foglalkozni a témával…

Trollok alkonya – Három középkori történet Izlandról

Igazából ez a könyv a két kategória között van, mert amellett, hogy három izgalmas, és mindenki számára élvezhető, modern fordításban közreadott izlandi sagát tartalmaz, egy részletes bevezető tanulmány és fogalommagyarázatok is találhatók a kötetben, így egyaránt ajánlom azoknak, akiket komolyabban érdekel a téma, és azoknak, akik csak felületesen érdeklődnek a skandináv mitológia vagy a sagák iránt. Bevezető kötetnek talán nem a legjobb a Trollok alkonya, hiszen nem a mitológia alapjaival ismertet meg, hanem annak csak egy szűk szeletével, de azzal nagyon mélyen foglalkozik a könyv, és tényleg érdekes kitekintő lehet. A kötetről bővebb értékelést itt találhatsz.)

Bernáth István: Skandináv mitológia

Aki komolyan érdeklődik a skandináv mitológia iránt, annak a legjobb barátja lesz Bernáth István könyve, melyben egyaránt megjelennek eredeti szövegek (a Próza-Edda, illetve mitológiai tárgyú Edda-versek), illetve magyarázó tanulmányok és jegyzetek. A kötet feltárja a skandináv mitológia rendszerét és segít az ősi szövegek olvasásában és értelmezésében is, így nyújtva remek bevezetőt a skandináv mitológiába. A könyv szinte minden kérdésre választ ad, ezért ha szeretnéd rendszerezni a tudásod vagy átfogóan megismerkedni a mitológiával, akkor ennek a könyvnek a polcodon a helye. Hiánypótló kötet!

A képek forrása a moly.hu.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük