Ajánló

Szíria igaz története: Rakka-naplók

szamer-rakka-naplok-szokes-az-iszlam-allambol
Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

Emberség ​és bátorság a legsötétebb gyötrelemben – egy gyönyörűen megírt és megrajzolt könyvben. 
Amikor az Iszlám Állam elfoglalta a szíriai Rakkát, a várost a pokol legmélyebb bugyrává változtatta. Betiltotta a tévézést, az internetet, tilos volt elhagyni a várost, a nadrág nem megfelelő hosszáért pedig azóta is súlyos büntetés jár. A mobiltelefon használata megbocsáthatatlan bűn… Ha valaki kapcsolatba lép egy nyugati újságíróval, a büntetése: halál. 
A Rakka-naplók a BBC Radio rövid sorozataként kezdődött. Mike Thomson, a rádió munkatársa az arab BBC segítségével rátalált egy fiatalemberre, aki – egy kis ellenálló csapat tagjaként – életét kockáztatva hajlandó volt elmondani, mi történik körülötte. A Naplók megírása után a szöveg kódolva érkezett egy harmadik országba, mielőtt lefordították. A naplóíró apja meghalt, anyja súlyosan megsebesült egy légitámadásban; őt magát pedig negyven korbácsütésre büntették, mert nem bírta végignézni, ahogy egy asszonyt halálra köveznek. Szamer így írja: „úgy tűnik, nem elég, hogy nem beszélhetünk a külvilággal, már nem is láthatjuk.” 
Átélve, végignézve, ahogy a gyűlölettel telt fanatikusok lemészárolják a rokonait, barátait, Szamer egyre biztosabb abban, hogy el kell mondania a világnak, mi történik szeretett városával. A Rakka-naplók nyers, egyenes, megrázó olvasmány egy bátor fiatal férfi tollából – egy könyv, amely példátlan módon képes bemutatni a körülményeket, melyeket a fékevesztett diktatúra máig az ott élőkre kényszerít. 
Szamer (álnéven ír) 24 éves. Rakkából való szökése óta egy Szíria északi részén felállított menekülttáborban él.

Az elmúlt években olyan sok szó esett a szíriai menekültekről, mint azelőtt soha, ezért valamiféle elképzelése mindenkinek van arról, hogy honnan jönnek ezek az emberek, és miért. Sajnos azonban nagyon előítéletesek tudunk lenni az ismeretlenekkel szemben, és a mindenfelé terjedő információk is gyakran félrevezetőek, ezért az emberek többsége nem sokat tud a szíriai helyzetről, vagy az onnan menekülő emberekről. Ezt a hiányt próbálja pótolni a Rakka-naplók, ami nem akármilyen könyvecske, ugyanis egy szíriai férfi (álnevén Szamer) naplóbejegyzéseiből áll, melyeket Rakkából csempésztek ki teljes titokban, tudva, hogy emberek élete múlhat rajta, ha lebuknak.

Rakka:
Rakka városa Szíria északi részén fekszik, az Eufrátesz folyó partján. A szíriai polgárháború alatt a Daesh (Iszlám Állam) foglalta el, melynek székhelyévé vált. A dzsihádista szervezet a nem szunnita vallási építményeket – legyenek bármilyen impozánsak is – lerombolta. A város ezután a szíriai kormányerők, a nyugati szövetségesek és az oroszok légitámadásainak célpontjává vált, azonban 2017 októberében az USA által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták az Iszlám Államtól. (Forrás: Wikipédia)

A könyv tehát hosszabb-rövidebb naplóbejegyzések sorából áll, melyek hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódnak össze egymással. A bejegyzésekből azonban nem rajzolódik ki egy kronologikus történet, a jelen eseményei közé épülnek be ugyanis a múltbeli történések, azaz Szamer gyerek- és fiatalkora. Az elrendezés egyértelműen jelzi, hogy nem összetákolt jegyzeteket olvashatunk, hanem nagyon tudatos kötetfelépítéssel van dolgunk, amit kiegészít a gyönyörű, sokszor lírai nyelvezet. Tehát a politikai aktualitás és érzékenyítés mellett szépirodalmi műként is megállja a helyét a Rakka-naplók.

„A céljuk, hogy annyi félelmet fecskendezzenek a bámészkodók szívébe, hogy senki se merjen fellázadni a terroruralom ellen.”

Az elsődleges célja azonban mégis az a könyvnek, hogy megismertesse velünk a Daesh (más néven ISIS vagy IS) által megszállt Rakka mindennapjait, majd Szamer menekülését az országból. Bármit is gondolunk vagy tudunk az ott folyó eseményekről, hátborzongató olvasni, ahogy gyakorlatilag senki élete nincs biztonságban, ugyanis bárki bármikor a rendszer ellenségévé válhat, vagy bármikor elveszítheti a szeretteit. Emellett folyamatos a megfélemlítés, a terrorszervezet szinte mindenki munkáját ellehetetleníti, és földönfutóvá teszi a családokat, és ami a legszörnyűbb, a Daesh az itt élő emberek egyetlen reményét, a vallást is ellenük fordítja. De mindez még semmi azokhoz a borzalmakhoz képest, amiket leír ez a rövidke könyv.

Raqqa,center2
Rakka / Forrás: Wikipédia

Mindamellett, hogy a mű az elmesélt történetekkel nagy érzelmi hatást tesz az olvasóra, a könyv kivitelezése is nagyon különleges, ugyanis színes oldalak és nagyon kifejező rajzok teszik egyedivé a művet, ettől pedig még inkább megrázó lesz az olvasott történet.

Ha kiemelhetnék egy könyvet, amit minden magyar embernek el kellene olvasnia, úgy érzem, hogy ez a könyv lenne az. Bár tisztában vagyok vele, hogy egy ehhez hasonló művet elsősorban olyanok veszik kézbe, akik már tudnak valamit a szír helyzetről, és kevésbé előítéletesek, azonban azt hiszem, hogy még nekik is tud újdonsággal szolgálni, vagy legalábbis együttérzést ébreszt bennük. De ha csak egy ember gondolkozását mégis megváltoztatja a Rakka-naplók, máris megérte kiadni.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Rakka_Suriye

Rakka / Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük