Ajánló

5 friss megjelenés, amit nem hagyhatsz ki tavasszal!

Régen írtam már ehhez hasonló bejegyzést, ugyanis a január és a február csendesebb időszak volt a könyvkiadás szempontjából, és nem találtam elegendő friss megjelenést, amit szívesen beleraknék egy bejegyzésbe. Viszont szerencsére ismét itt a tavasz (hamarosan jön a Könyvfesztivál is!), és ismét rengeteg friss megjelenéssel jönnek a kiadók, amik közül most összegyűjtöttem azokat, amikre a leginkább kíváncsi vagyok.

Robert McCommon: Egy fiú élete

Rögtön március 1-én egy nagyon érdekes könyv jelenik meg, amit elsősorban a misztikus thrillerek és a horrorregények kedvelői fognak értékelni. Robert McCammon regényét, az Egy fiú életét a Maxim kiadó fogja megjelentetni magyarul, és nagyon ígéretesnek tűnik, mert nemcsak gyönyörű borítót, hanem izgalmas fülszöveget is kapott:

covers_529997

Itt ​vannak bennem egy fiú életének emlékei abból az időből, amit abban a varázslatokkal teli birodalomban töltött. Ezeket a dolgokat akarom elmesélni önöknek…
A tizenegy éves Cory Mackenson egy idilli városkában, az alabamai Zephyrben él, ahol minden a legnagyobb rendben van: az ég mélykék, a folyóban rejtélyes szörnyek úszkálnak és minden barátság örökké tart.
Egy hideg, tavaszi reggelen azonban baleset történik, a közeli tóba belehajt egy autó, és amikor Cory apja kétségbeesett kísérletet tesz a sofőr megmentésére, kiderül, hogy azt már holtan ültették a járműbe. A rettenetes halál látványa megbabonázza a férfit, nem tud tőle megszabadulni. Miközben Cory próbálja megérteni apja zaklatottságát, nyomozni kezd, és lassan felismeri, hogy a jó és a rossz miféle erői működnek Zephyrben. A holtakkal beszélő és élőket megigéző ősöreg, misztikus asszonytól kezdve a szeszfőzők erőszakos klánjáig szövevényes utat jár be, és számos különös alak és társaság titkairól szerez tudomást a válaszokat keresve.
Szülővárosa sötétben lapuló rejtélyei fokozatosan tárulnak fel – miközben apja ép elméje és a saját élete is kockán forog.

Ed McDonald: Hollóvér

Kétségtelen, hogy a Hollóvér a legjobban várt márciusi megjelenés számomra, ugyanis a trilógia előző részét nagyon szerettem, és már alig vártam a folytatást. Azt persze álmomban sem mertem gondolni, hogy ilyen hamar, mindössze néhány hónappal az Éjszárny megjelenése után a kezemben foghatom a második részt, úgyhogy le a kalappal az Agave Könyvek előtt. Természetesen már elő is rendeltem ezt az ígéretes olvasmányt, ami előreláthatólag március 7-én jelenik meg!

covers_528989

Négy ​év telt el azóta, hogy a Nall-gépezet visszaverte a Mély Királyait a Kárhozatba, de a szörnyek így is tüzes esőt ontanak az égből, és más sötét erők is szervezkednek a köztársaság ellen. Új hatalom van születőben: a Fénylányként ismert, ragyogásba burkolózó szellem látomásokként jelenik meg városszerte, az őt istenítő szekta pedig egyre nagyobb erő és befolyás birtokába jut. Az eluralkodó káosz megállíthatatlan.
Galharrow és az Éjszárnyak vajmi keveset tehetnek a szekta – vagy a Névtelenek különös parancsai – ügyében, de mikor ismeretlen tettesek feltörik Szarkaláb széfjét, és nyoma vész egy rettentő hatalmú tárgynak, akkor mindent meg kell tenniük, hogy visszaszerezzék. Csakhogy ehhez válaszokra lesz szükségük, márpedig ezekért kénytelenek fejest ugrani a lidércnyomásba: a Kárhozat kellős közepébe.
Ed McDonald lehengerlő stílusban, váratlan húzásokkal bővíti ki és mélyíti el az Éjszárny veszélyekkel és pusztulással teli világát. A Hollóvér méltó folytatása 2017 egyik legjobb grimdark fantasyjének.

Rainbow Rowell: Szív küldi

Tapasztalatom szerint sokan szeretik idehaza Rainbow Rowell írásait, nem csoda, ha a Scolar Kiadó ismét új könyvet ad közre magyar nyelven. Az írónőtől korábban olvastam az Eleanor és Parkot, ami tényleg remek regény, de tervben van a Fangirl is, most pedig, hogy megláttam a Szív küldi fülszövegét, már ez is felkerült a várólistámra. A regényt március 11-re ígéri a kiadó.

covers_536576

Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket. 
Lincoln O’Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított. 
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei. 
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

a

Octavia E. Butler: Hajnal

Meg kell mondanom, hogy amikor először olvastam erről a fkönyvről, nem éreztem különösebb lelkesedést, de minél többször olvastam el a fülszövegét, annál lelkesebb lettem, mostanra pedig már odáig jutottam, hogy várom március 19-ét, amikor megjelenik a Hajnal. A regény gyönyörű, fém fóliás borítóval érkezik, nem is beszélve az izgalmas fülszövegről, ezért a sci-fi rajongóinak mindenképpen tudom ajánlani.

covers_532213

Lilith ​ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre.
Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk.
Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A Hajnal mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az Érkezés című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

Paulette Jiles: A kapitány küldetése

A romantikus lelkeknek is tartogat valamit a március, méghozzá egy nagyon szép és megindító történetet a Libri kiadó jóvoltából. A kapitány küldetése csak a hónap vége felé, március 20-án jelenik meg, de már most izgatottan várom a regényt, ami első látásra magával ragadta a romantikus énem.

covers_530743

Észak-Texas, ​1870, eső és hideg. Jefferson Kyle Kidd kapitány az amerikai polgárháborúból hazatérve azzal keresi kenyerét, hogy településről településre vándorolva a nagyvilág híreit olvassa fel a helyieknek. Wichita Fallsban elvállal egy különleges megbízást: el kell kísérnie San Antonióba a rokonaihoz a tízéves Johannát, aki négy évet töltött a kajova indiánok fogságában. Az indiánok megölték a családját, őt pedig elhurcolták, és saját törzsükből valóként nevelték.
Kidd kapitányra és Johannára négyszáz mérföldes, veszélyekkel teli út vár. Johanna ráadásul nem beszél angolul, és minden alkalmat megragad a szökésre – sokkal inkább tűnik a kötöttségeket nem tűrő indiánnak, mint német bevándorlók gyermekének.
A két magányos lélek között a viszontagságokkal teli utazás során különös kötelék szövődik, hiszen a kegyetlen vidéken az életük múlhat azon, hogy minden különbözőségük ellenére képesek-e megbízni egymásban.
Megindító történet bátorságról, becsületről és arról, hogy a szeretet bármilyen áldozatra képes.

Ez lett volna a márciusi könyvajánlóm, remélem, hogy találtatok magatoknak valami érdekeset a listán! Legközelebb az áprilisi könyvekkel jövök, amikből szerencsére rengeteg lesz, talán bele sem férnek egy bejegyzésbe! Addig is jó olvasást!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük