Ajánló

Az író, akit a kötelezőkről ismerünk

jokai_mor
Jókai Mór / Forrás: Wikipédia

Bár a kutatások azt igazolják, hogy Jókai Mór még mindig a magyarok egyik kedvenc szerzője, egyre több a vita akörül, hogy helye van-e még Jókainak a kötelező olvasmányok között – különösen a általános iskolában. Ugyanis a saját korában népszerű Jókai nyelvezete ma, több, mint 100 évvel a halála után már egyáltalán nem olyan befogadható a gyerekek számára. Sokan traumaként élik meg A kőszívű ember fiainak olvasását kisiskolásként – már ha egyáltalán végigolvasták – és még ha nem is megy el a kedvük az olvasástól, talán soha többé nem Néznek Jókai felé. Pedig a ma születésnapos regényíró rengeteg meglepetéssel szolgálhatna a felnőtt olvasóknak.

Nem tisztem eldönteni, hogy mit olvassanak a gyerekek az iskolában, de azt határozottan állíthatom, hogy az első pozitív élményemet Jókaival az egyetemen szereztem. Nem általános iskolában, A kőszívű ember fiaival, de még csak nem is az Aranyemberrel a gimiben, hanem évekkel később, Az új földesúrral. Korábban fogalmam sem volt, hogy Jókai ilyen humoros és ironikus regényeket is írt, mint ez, és szinte faltam a könyv sorait. Nem hiába nevezik nagy mesélőnek a szerzőt! Ezután aztán átértékeltem a korábbi olvasmányaimat is Jókaitól, és rájöttem, hogy talán megérnek egy második próbálkozást.

Jókai a saját korában nagyon népszerű író volt, az emberek – a legszegényebbektől a leggazdagabbakig – imádták az írásait, amelyek folytatásokban jelentek meg. Ennek köszönhetjük a rengeteg fordulatot a regényei cselekményében, hiszen Jókainak minden egyes résszel meg kellett fognia az olvasókat, és felkelteni az érdeklődésüket, hogy a következő újságot is megvegyék. Sokan Jókai tájleírásait bírálják a műveiben, azonban fontos tudni, hogy az 1800-as években nem sokan engedhették meg maguknak, hogy utazzanak – akár csak a saját országukon belül sem – így Jókai ezekkel a tájleírásokkal repítette el az olvasóit számukra ismeretlen tájakra. Ez a gesztus nem kis mértékben növelte Jókai rajongótáborát. Azok pedig, akik nem érdeklődtek a táj iránt, egyszerűen átlapozhatták ezeket az oldalakat.

covers_11557
Forrás: moly.hu

Az elismertséget azonban elsősorban az hozta meg Jókainak, hogy nagyon izgalmasan, cselekményesen írt, mesét mondott, és nem szépirodalmat akart alkotni. Ez a történetvezetés a mai kor embere számára is ugyanolyan izgalmas lehet, mint a korabeli olvasóknak, más kérdés, egy iskolás gyereknek nehézséget okozhatnak a régies szavak, amelyet azonban egy felnőtt számára külön élvezetet is jelenthetnek. Emiatt javaslom azt, hogy a rossz élmények dacára érdemes felnőttként is kezünkbe venni egy-egy Jókai-regényt. Sokan nem tudják, hogy Jókai volt az egyik legtermékenyebb magyar író, elképesztő mennyiségű művet hagyott hátra az utókornak, ami azt is jelenti, hogy szinte mindenki talál kedvére valót az írásai között. Például Az új földesúrt!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük