Ajánló

Téli könyvajánló: a legjobb könyvek bekuckózós estékre!

Még nagyban tombol a tél odakint, és ilyenkor bizony nem nagyon van kedve az embernek az utcára menni, ezért a legjobb bekuckózni egy meleg teával vagy forrócsokival, valamint egy jó téli történettel, és a meleg lakásban olvasni az izgalmas történeteket, miközben odakint hull a hó. Ebben a könyvajánlóban épp ezért ízig-vérig téli történeteket válogattam össze, amikben mindenki kedvét leli, aki az évszaknak megfelelő olvasmányt keres.

Katherine Arden: A medve és a csalogány

covers_486848

A 2018-as év egyik legjobb könyve volt számomra Katherine Arden trilógiájának első része, A medve és a csalogány, mely egy orosz mondavilágra épülő fantasy regény, a főszerepben egy igazán erős női karakterrel, Vászjával. Mivel a történet az Oroszország északi részén játszódik, ahol igazán kemények a telek, ez a könyv az egyik legjobb, ha téli történetet keresünk. És még nem is beszéltünk a pörgő cselekményről, az érdekes karakterekről, és a különleges mitológia lényekről.

Christelle Dabos: A tél jegyesei

covers_462525Christelle Dabos könyve is egy izgalmas téli fantasy, mely egy különleges helyen játszódik, ahol a tárgyaknak lelkük van, és Anima lakói a különleges adottságaik révén kommunikálni is tudnak velük. Bár még nem olvastam a regényt, szinte csak jókat hallottam a történetről, és annak ellenére, hogy A tél jegyeseit ifjúsági regénynek aposztrofálták, a felnőttek számára is remek olvasmány lehet. Ráadásul már a második része is megjelent magyarul, ha nem tudnál leállni az olvasással, és szeretnéd azonnal folytatni a regényfolyamot.

a

C. S. Lewis: Narnia krónikái

covers_211030Bizony a mára már klasszikussá vált ifjúsági regények között is van olyan, ami téli olvasmányként is megállja a helyét (most nem a Harry Potterre gondolok, bár abban is bőven vannak téli jelenetek), ez pedig C. S. Lewis sorozata, a Narnia krónikái, ami nemcsak filmként, hanem könyv formában is alkalmas arra, hogy bekuckózzunk vele a hideg estéken. Ha kedveled az igazi varázslós, mágikus ifjúsági történeteket, és még nem olvastad a 7 kötetes regényfolyamot, akkor itt az ideje, hogy felfedezd a sorozatot.

Mark Helprin: Téli mese

covers_288571Mark Helprin már már kultkönyvvé vált regénye, a Téli mese is igazi hideg napokra való. A regény egyszerre romantikus, mágikus realista, filozofikus és ezoterikus regény címke alatt is fut, és sokszínűségét az is mutatja, hogy az olvasók egy része imádja, míg mások ki nem állhatják a stílusát. Az író rengeteg mindent sűrített ebbe a könyvbe, épp ezért várt ilyen megosztóvá, és emiatt érdemes mindenkinek megpróbálkoznia vele. Én a magam részéről még nem olvastam a Téli éjszakát, de mindenképpen szeretnék megismerkedni vele ezen a télen.

Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó

covers_129090Kicsit kivételt képez Calvino regénye a listán, egyrészt azért, mert már nagyon régen, ’79-ben jelent meg, másrészt pedig azért, mert nem játszik benne fontos szerepet a téli hangulat. Ami miatt azonban felraktam a listámra, az az, hogy egy nagyon különleges regényről beszélünk, egy metaregényről, melynek főszereplője maga az olvasó. Ha valami formabontót szeretnél olvasni, akkor mindenképpen ezt a művet ajánlom.

Ennyi lett volna az én ajánlóm, de ha van kedvetek, írjátok meg, hogy ti milyen más téli hangulatú könyveket olvastok!

A képek forrása a moly.hu.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük